deserti, jaja, karamel, kava, kolači

Rožata s kavom

Rožata

Jel’ rožata ili creme caramel pitanje je sad, ili razlike zapravo ni nema. 😀

Obećala sam samoj sebi da više neću smarati ljude oko sebe kuknjavom o vrućini, ali ne mogu si pomoći. Evo sjedoh vam napisati novi recept i jedino o čemu mogu razmišljati su ljetne temperature… Mozak mi se rastapa.

Ne kuham baš od kad sam se vratila s godišnjeg. Dijete još ljetuje s bakom i didom, a moj dragi ionako ima svoj režim prehrane. Ipak, neki dan je malo kao zahladilo i automatski me uhvatila želja za pečenjem kolača. Ali baš pravih kolača, ništa zdravo nije dolazilo u obzir. Imam na popisu neke zdrave sitnice koje sam htjela podijeliti s vama još prije godišnjeg, ali nisam stigla. Sada baš nisam bila inspirirana za takve stvari. Htjela sam biti pravi slastičar amater i napraviti neku divnu tortu u slojevima. Da bude i čokolade i karamela i voća u njoj… Da bude baš onako zapravo dekadentna.

Nisam je napravila.
Morala sam se prilagoditi stanju hladnjaka i špajze.

Zato sam napravila rožatu (creme caramel)* s daškom kave. I baš je dobro ispala. Potpuno je prijala uz oblačno poslijepodne. U ovim malim porcijama mi je izgledala kao prava najava jeseni kojoj se neizmjerno radujem.
A s prvim danima rujna (iako ljudi, rujan je još uvijek ljetni mjesec) počinje i moj novi ciklus slastičarskih i kulinarskih radionica u Centru za kulturu prehrane. Novu sezonu otvaramo upravo ovom temom – rožata, kreme i karamela. Osim toga pripremila sam svašta u novom programu pa bacite pogled i pridružite nam se koji put. Na tim radionicama se uvijek dobro zabavimo (i najedemo). 😀

Rožata s kavom

P.S.

Nisam zaboravila da sam obećala objaviti i recept za pekmez od šljiva bez šećera. Objavit ću ga čim mi stignu šljive, naručila sam organske koje bi trebale stići sljedeći tjedan.

*Kutak za štrebere

Naša rožata je kao što znate kuhana krema od jaja prelivena umakom od karamela. Ovakav desert prisutan je u raznim oblicima na cijelom Mediteranu pa tako Španjolci imaju svoj slavni flan, Francuzi imaju crème brûlée i crème caramel, a talijanska verzija se zove crema caramellata.
Naša rožata najsličnija je crème caramelu, razlike su tek u nijansama.

Rožata s kavom
Print
Za kremu
  1. 550 ml punomasnog mlijeka
  2. 50 ml skuhane esspresso kave
  3. 4 žumanjka
  4. 3 cijela jaja
  5. 75 g šećera
  6. prstohvat soli
Za karamel
  1. 150 g šećera
  2. 60 ml vode
  3. maslac, za premazivanje ramekina
Za kremu
  1. Pomiješajte mlijeko i kavu u lončiću pa ih zagrijte do vrenja. Ostavite ih sa strane da se malo prohlade.
  2. Žumanjke, cijela jaja, šećer i sol pjenasto umutite.
  3. Lagano dolijte mješavinu mlijeka i kave jajima. Prvo dodajte manju količinu kako bi se jaja temperirala, a onda i ostatak. Dobro sve promiješajte.
Pripremite ramekine
  1. Zagrijte pećnicu na 160°C
  2. Šest ramekina (zapremnine 150 ml) na kratko u pećnicu kako bi se zagrijali.
Pripremite karamel
  1. U loncu debljeg dna pomiješate šećer i vodu.
  2. Zagrijavate sve na srednje jakoj vatri, ne miješajte.
  3. Kada prokuha i stvore se mjehuru pojačajte vatru i kuhajte do svijetle zlatne boje.
  4. Odmah maknite s vatre i pažljivo nalijte po malo karamela na dno svake zagrijane posudice.
  5. Kada se posudice malo ohlade premažite rubove s maslacem.
Pripremite rožatu
  1. Kroz sitno sito nalijte skuhanu kremu od jaja i mlijeka u ramekine. Sito koristimo kako bi izbjegli nastajanje grudica.
  2. Složite napunjene posudice u veću i dublju posudu za pečenje.
  3. U posudu nalijte kipuću vodu i pažljivo sve stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 160°C.
  4. Kreme pecite oko 40 minuta ili dok ne primijetite da su se stisnule.
  5. Izvadite ih iz pećnice i iz parne kupelji, te ih ohladite.
  6. Svaki ohlađeni ramekin okružite nožem kako bi odvojili kremu od ruba posude te ih pažljivo preokrenite na tanjurić.
  7. Servirajte uz koje zrno kave, tučeno vrhnje ili još karamela.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori