Jel’ rožata ili creme caramel pitanje je sad, ili razlike zapravo ni nema. 😀
Obećala sam samoj sebi da više neću smarati ljude oko sebe kuknjavom o vrućini, ali ne mogu si pomoći. Evo sjedoh vam napisati novi recept i jedino o čemu mogu razmišljati su ljetne temperature… Mozak mi se rastapa.
Ne kuham baš od kad sam se vratila s godišnjeg. Dijete još ljetuje s bakom i didom, a moj dragi ionako ima svoj režim prehrane. Ipak, neki dan je malo kao zahladilo i automatski me uhvatila želja za pečenjem kolača. Ali baš pravih kolača, ništa zdravo nije dolazilo u obzir. Imam na popisu neke zdrave sitnice koje sam htjela podijeliti s vama još prije godišnjeg, ali nisam stigla. Sada baš nisam bila inspirirana za takve stvari. Htjela sam biti pravi slastičar amater i napraviti neku divnu tortu u slojevima. Da bude i čokolade i karamela i voća u njoj… Da bude baš onako zapravo dekadentna.
Nisam je napravila.
Morala sam se prilagoditi stanju hladnjaka i špajze.
Zato sam napravila rožatu (creme caramel)* s daškom kave. I baš je dobro ispala. Potpuno je prijala uz oblačno poslijepodne. U ovim malim porcijama mi je izgledala kao prava najava jeseni kojoj se neizmjerno radujem.
A s prvim danima rujna (iako ljudi, rujan je još uvijek ljetni mjesec) počinje i moj novi ciklus slastičarskih i kulinarskih radionica u Centru za kulturu prehrane. Novu sezonu otvaramo upravo ovom temom – rožata, kreme i karamela. Osim toga pripremila sam svašta u novom programu pa bacite pogled i pridružite nam se koji put. Na tim radionicama se uvijek dobro zabavimo (i najedemo). 😀
P.S.
Nisam zaboravila da sam obećala objaviti i recept za pekmez od šljiva bez šećera. Objavit ću ga čim mi stignu šljive, naručila sam organske koje bi trebale stići sljedeći tjedan.
*Kutak za štrebere
Naša rožata je kao što znate kuhana krema od jaja prelivena umakom od karamela. Ovakav desert prisutan je u raznim oblicima na cijelom Mediteranu pa tako Španjolci imaju svoj slavni flan, Francuzi imaju crème brûlée i crème caramel, a talijanska verzija se zove crema caramellata.
Naša rožata najsličnija je crème caramelu, razlike su tek u nijansama.
- 550 ml punomasnog mlijeka
- 50 ml skuhane esspresso kave
- 4 žumanjka
- 3 cijela jaja
- 75 g šećera
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 60 ml vode
- maslac, za premazivanje ramekina
- Pomiješajte mlijeko i kavu u lončiću pa ih zagrijte do vrenja. Ostavite ih sa strane da se malo prohlade.
- Žumanjke, cijela jaja, šećer i sol pjenasto umutite.
- Lagano dolijte mješavinu mlijeka i kave jajima. Prvo dodajte manju količinu kako bi se jaja temperirala, a onda i ostatak. Dobro sve promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 160°C
- Šest ramekina (zapremnine 150 ml) na kratko u pećnicu kako bi se zagrijali.
- U loncu debljeg dna pomiješate šećer i vodu.
- Zagrijavate sve na srednje jakoj vatri, ne miješajte.
- Kada prokuha i stvore se mjehuru pojačajte vatru i kuhajte do svijetle zlatne boje.
- Odmah maknite s vatre i pažljivo nalijte po malo karamela na dno svake zagrijane posudice.
- Kada se posudice malo ohlade premažite rubove s maslacem.
- Kroz sitno sito nalijte skuhanu kremu od jaja i mlijeka u ramekine. Sito koristimo kako bi izbjegli nastajanje grudica.
- Složite napunjene posudice u veću i dublju posudu za pečenje.
- U posudu nalijte kipuću vodu i pažljivo sve stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 160°C.
- Kreme pecite oko 40 minuta ili dok ne primijetite da su se stisnule.
- Izvadite ih iz pećnice i iz parne kupelji, te ih ohladite.
- Svaki ohlađeni ramekin okružite nožem kako bi odvojili kremu od ruba posude te ih pažljivo preokrenite na tanjurić.
- Servirajte uz koje zrno kave, tučeno vrhnje ili još karamela.