…ili po našem šenon i što sam radila s njim. 🙂
Ako slučajno ne znate, romanesco je rođak naše stare dobe cvjetače, a njegova pojava se prvi put bilježi još u 16. stoljeću u Italiji.
Iako preferiram stvari nazivati njihovim hrvatskim imenima, u slučaju šenona sama sebi uskačem u usta i biram talijansku inačicu. Ovaj ‘šenon’ mi tako nekako grubo zvuči dok mi je ‘romanesco‘ puno prpošniji i ljepši naziv, nekako mi bolje leži u slučaju ove glavate biljke. 🙂
Hranu uglavnom kupujem i biram po kriteriju ukusnosti, ali eto ponekad mi se zalomi da je kupim isključivo zbog lijepog izgleda. 🙂
Romanesco brokula bi spadala u kategoriju hrane koja me prvenstveno privlači izgledom. Nemojte me krivo shvatiti, nije ona ni okusom loša, ali njen izgled je ono što me svaki put privuče. Kad je glavata škvadra u pitanju ipak mi je od romanesca draža obična brokula, a još mi je draža obična cvjetača. Samo ja sam zaguljeni SF fan i nikad ne mogu odoljeti hrani koja izgleda kao da je išetala iz Neelixove kreativne kuhinje (imam i njegovu kuharicu btw.).
Da stvar bude još gora, posljednjih nekoliko tjedana me romanesco vreba sa svih štandova na mom omiljenom placu i kao da me doziva: „Kupi me, skuhaj me, pojedi me!“
Kao što vidite zovu nisam odoljela, a danas vam donosim dva načina pripreme s kojima sam se poigrala.
Za prvi način mi je inspiracija bila klasična tjestenina orecchiette ai broccoli iliti uhanaca s brokulom. Ja sam naravno to sve izokrenula, dodala pancete i dobila vrlo ukusno jelo.
Drugi način je zapravo najobičnije lešo povrće začinjeno s maslinovim ulje i octom, ali u mom slučaju ocat je reducirani aceto balsamico, dodala sam i malo prepečenog kruha i, naravno, kockice kozjeg dimljenog sira (ipak sve ima bolji okus sa sirom ;)).
SASTOJCI
za tjesteninu
1 glavica romansca od 500 g ili pola velike
250 g tjestenine orecchiette
2 žlice maslinovog ulja
100 g pancete
2 režnja češnjaka
sol
ribanog sira po izboru
za lešo
1 mala glavica romaneca od 500 g ili pola velike
2 šnite kruha
100 g dimljenog kozjeg sira
maslinovo ulje
reducirani aceto balsamico
sol
papar
za reducirani aceto balsamico
180 ml kvalitetnog aceta balsamica
1 žlica meda
POSTUPAK
za tjesteninu
- Romanesco natrgajte na manje cvjetiće pa ih skuhajte na pari. Možete ih blanširati ako vam se ne kuha na pari, samo vodite računa o tome da je ih ne prekuhate. Cvjetići moraju ostati hrskavi.
- Zakuhajte veću količinu posoljene vode za tjesteninu.
- Narežite pancetu na male kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
- Kad voda zakuha ubacite tjesteninu i pristavite grijati maslinovo ulje u veliku dublju tavu.
- Na zagrijanom maslinovom ulju prepržite pancetu da postane hrskava.
- Dodajte češnjak, kratko ga propirjajte s pancetom, samo da zamiriši pa dodajte i pripremljene komadiće romanesca.
- Odvojite šefljom malo vode u kojoj se kuha tjestenina i time zalijete pancetu i romanesco, dodajte i sol prema ukusu. Smanjite vatru i lagano krčkajte.
- U ovom trenutku bi tjestenina trebala biti al dente. Procijedite je, ali obavezno sačuvajte 100 – 200 ml vode u kojoj se kuhala.
- Procijeđenu tjesteninu ubacite na tavu s romanecom, dodajte sačuvanu vodu, dobro promiješajte i kratko kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Odmah poslužite obilato naribano sirom.
za lešo
- Romanesco natrgajte na manje cvjetiće pa ga skuhajte na pari. Postupak kuhanja je isti kao i u gornjem receptu.
- Kruh narežite na kockice, poškropite ga maslinovim ulje i s malo soli i papra pa ga prepecite u jako zagrijanoj pećnici.
- Kuhani romaneco stavite u zdjelu, posolite ga i dobro ga okupajte maslinovim uljem. 😀
- Dodajte kockice prepečenog kruha i narezanog kozjeg sira.
- Sve začinite s malo reduciranog aceta i uživajte.
za reducirani aceto
- U lončiću pomiješajte aceto i žlicu meda.
- Kuhajte sve na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira za pola.
- Prebacite u čistu staklenku i dobro ohladite.
- Ovaj preljev je izvrstan uz razne vrste lešo povrća, uz sir, uz rajčice, pa čak i kao preljev na sladoledu…
3 Comments
Nikako the ga upecam na pijaci. To je najfantasticniji oblik I izgled povrca ikada! Nista u ovoj nasoj rajskoj basti ne izgleda tako! Divne fotografije kao I recept!
Hvala ti puno na komentaru. :*
I mene oduevljava taj izgled, baš si dobro rekla, ništa na svijetu ne izgleda tako ludo. 🙂
Imamo isti stoljnjak! A sviđa mi se i tjestenina.