glavna jela, lagana jela, predjela, romanesco, sir, tjestenina

Romanesco…

romanesco_01

…ili po našem šenon i što sam radila s njim. 🙂

Ako slučajno ne znate, romanesco je rođak naše stare dobe cvjetače, a njegova pojava se prvi put bilježi još u 16. stoljeću u Italiji.

Iako preferiram stvari nazivati njihovim hrvatskim imenima, u slučaju šenona sama sebi uskačem u usta i biram talijansku inačicu. Ovaj ‘šenon’ mi tako nekako grubo zvuči dok mi je ‘romanesco‘ puno prpošniji i ljepši naziv, nekako mi bolje leži u slučaju ove glavate biljke. 🙂

romanesco_pasta_01

Hranu uglavnom kupujem i biram po kriteriju ukusnosti, ali eto ponekad mi se zalomi da je kupim isključivo zbog lijepog izgleda. 🙂

Romanesco brokula bi spadala u kategoriju hrane koja me prvenstveno privlači izgledom. Nemojte me krivo shvatiti, nije ona ni okusom loša, ali njen izgled je ono što me svaki put privuče. Kad je glavata škvadra u pitanju ipak mi je od romanesca draža obična brokula, a još mi je draža obična cvjetača. Samo ja sam zaguljeni SF fan i nikad ne mogu odoljeti hrani koja izgleda kao da je išetala iz Neelixove kreativne kuhinje (imam i njegovu kuharicu btw.).

romanesco_leso_01

Da stvar bude još gora, posljednjih nekoliko tjedana me romanesco vreba sa svih štandova na mom omiljenom placu i kao da me doziva: „Kupi me, skuhaj me, pojedi me!“
Kao što vidite zovu nisam odoljela, a danas vam donosim dva načina pripreme s kojima sam se poigrala.

romanesco_leso_02

Za prvi način mi je inspiracija bila klasična tjestenina orecchiette ai broccoli iliti uhanaca s brokulom. Ja sam naravno to sve izokrenula, dodala pancete i dobila vrlo ukusno jelo.

Drugi način je zapravo najobičnije lešo povrće začinjeno s maslinovim ulje i octom, ali u mom slučaju ocat je reducirani aceto balsamico, dodala sam i malo prepečenog kruha i, naravno, kockice kozjeg dimljenog sira (ipak sve ima bolji okus sa sirom ;)).

romanesco_pasta_02

 

SASTOJCI
za tjesteninu
1 glavica romansca od 500 g ili pola velike
250 g tjestenine orecchiette
2 žlice maslinovog ulja
100 g pancete
2 režnja češnjaka
sol
ribanog sira po izboru

za lešo
1 mala glavica romaneca od 500 g ili pola velike
2 šnite kruha
100 g dimljenog kozjeg sira
maslinovo ulje
reducirani aceto balsamico
sol
papar

za reducirani aceto balsamico
180 ml kvalitetnog aceta balsamica
1 žlica meda

POSTUPAK

za tjesteninu

  • Romanesco natrgajte na manje cvjetiće pa ih skuhajte na pari. Možete ih blanširati ako vam se ne kuha na pari, samo vodite računa o tome da je ih ne prekuhate. Cvjetići moraju ostati hrskavi.
  • Zakuhajte veću količinu posoljene vode za tjesteninu.
  • Narežite pancetu na male kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
  • Kad voda zakuha ubacite tjesteninu i pristavite grijati maslinovo ulje u veliku dublju tavu.
  • Na zagrijanom maslinovom ulju prepržite pancetu da postane hrskava.
  • Dodajte češnjak, kratko ga propirjajte s pancetom, samo da zamiriši pa dodajte i pripremljene komadiće romanesca.
  • Odvojite šefljom malo vode u kojoj se kuha tjestenina i time zalijete pancetu i romanesco, dodajte i sol prema ukusu. Smanjite vatru i lagano krčkajte.
  • U ovom trenutku bi tjestenina trebala biti al dente. Procijedite je, ali obavezno sačuvajte 100 – 200 ml vode u kojoj se kuhala.
  • Procijeđenu tjesteninu ubacite na tavu s romanecom, dodajte sačuvanu vodu, dobro promiješajte i kratko kuhajte dok se umak ne zgusne.
  • Odmah poslužite obilato naribano sirom.

za lešo

  • Romanesco natrgajte na manje cvjetiće pa ga skuhajte na pari. Postupak kuhanja je isti kao i u gornjem receptu.
  • Kruh narežite na kockice, poškropite ga maslinovim ulje i s malo soli i papra pa ga prepecite u jako zagrijanoj pećnici.
  • Kuhani romaneco stavite u zdjelu, posolite ga i dobro ga okupajte maslinovim uljem. 😀
  • Dodajte kockice prepečenog kruha i narezanog kozjeg sira.
  • Sve začinite s malo reduciranog aceta i uživajte.

za reducirani aceto

  • U lončiću pomiješajte aceto i žlicu meda.
  • Kuhajte sve na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira za pola.
  • Prebacite u čistu staklenku i dobro ohladite.
  • Ovaj preljev je izvrstan uz razne vrste lešo povrća, uz sir, uz rajčice, pa čak i kao preljev na sladoledu…

 

3 Comments

  • Nikako the ga upecam na pijaci. To je najfantasticniji oblik I izgled povrca ikada! Nista u ovoj nasoj rajskoj basti ne izgleda tako! Divne fotografije kao I recept!

    Odgovori
    • Hvala ti puno na komentaru. :*
      I mene oduevljava taj izgled, baš si dobro rekla, ništa na svijetu ne izgleda tako ludo. 🙂

      Odgovori
  • Imamo isti stoljnjak! A sviđa mi se i tjestenina.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.