blagdani, cimet, čokolada, deserti, dolcela, kakao, kolači

Rolada s okusom medenjaka

Rolada s okusom medenjaka

Miris cimeta i okus medenjaka pravi su glasnici zime i blagdana. Nije važno pečemo li čovječuljke od đumbira ili dobre stare paprenjake, kad se njihovi mirisi prošire domom znamo da nam stižu blagdani.
Kako ne bi uvijek sve bilo predvidljivo ove godine odlučila sam se na jednu malo drugačiju verziju medenjaka. Sve poznate okuse i mirise zapakirala sam u biskivit i tako je nastala ova rolada s okusom medenjaka.

Rolada je još jedan kolač koji budi snažne asocijacije na božićni šušur pa mi se činilo prikladno spojiti je s omiljenim začinima u pobjedničku kombinaciju. Mislim da sam u tome i uspjela.
Rolada s okusom medenjaka vrlo je jednostavna za pripremu. Za nju vam neće trebati niti posebno egzotični sastojci ni alati, a neće vam niti oduzeti mnogo vremena. Bez obzira na to ona može biti kraljica stola svojim dekorativnim izgledom i bogatim okusom.


Ova moja rolada zbilja je aromatična i bogata zimskim okusima. Pored meda, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića dodala sam joj i Dolceline šećere cimet i rum koji su zaokružili okuse.
Nadjev –  krema, jednostavna je kombinacija mascapone sira i slatkog vrhnja kojoj sam također dodala malo cimeta i đumbira pa nek’ sve miriši na Božić i blagdane.

Rolada s okusom medenjaka
Print
Za biskvit
  1. 5 bjelanjaka
  2. prstohvat soli
  3. 5 žumanjaka
  4. 80 g smeđeg šećera
  5. 60 ml meda
  6. 1 Dolcela cimet šećer
  7. 1 Dolcela rum šećer
  8. 80 g glatkog brašna
  9. 20 g kakao praha
  10. 1 ravna žličica Dolcela praška za pecivo
  11. ½ žličice mljevenog cimeta
  12. ½ žličice mljevenog đumbira
  13. na vrh noža mljevenog klinčića
  14. na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića
  15. na vrh noža mljevenog anisa
  16. prstohvat svježe mljevenog papra
Za kremu
  1. 250 g mascarpone sira
  2. 2 žlice šećera u prahu
  3. 1 žličica mljevenog cimeta
  4. ¼ žličice mljevenog đumbira
  5. 100 ml slatkog vrhnja
Za ukrašavanje
  1. listići badema
  2. cimet u prahu
Za biskvit
  1. Plitki lim za pečenje (20 x 35 cm) obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. U zdjeli pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa ih električnim mikserom izradite u čvrst snijeg.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom, tucite ih mikserom dok ne postanu pjenasti.
  4. Dodajte med, cimet šećer i rum šećer pa nastavite miksati dok se svi sastojci ne povežu u prozračnu svjetlu smjesu.
  5. Brašno izmiješajte s kakaom, praškom za pecivo i svim začinima pa sve to, žlicu po žlicu, primiješajte žumanjcima dok mikser radi na srednjoj brzini.
  6. Miješajte sve dok ne dobijete gustu i ravnomjernu smjesu.
  7. Na kraju u smjesu ručno i vrlo nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  8. Prebacite ovu smjesu na pripremljeni lim za pečenje i ravnomjerno je rasporedite.
  9. Pecite u zagrijanoj pećnici 7 – 10 minuta. Budite oprezni da ne prepečete.
  10. Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i pažljivo preokrenite na kuhinjski ubrus. Odstranite papir za pečenje pa pomoću ubrusa zarolajte biskvit po dužoj strani.
  11. Ostavite ga tako umotanog da se hladi.
  12. Kada se biskvit dobro ohladilo pažljivo ga odmotajte i premažite ga kremom od mascaprone sira i vrhnja. Sačuvajte dvije – tri žlice kreme za dekoraciju.
  13. Pažljivo sve ponovno zarolajte u roladu i ostavite u hladnjaku da se stisne.
  14. Ohlađenu roladu ukrasite preostalom kremom, posipajte je listićima badema i cimetom te poslužite.
Za kremu
  1. U zdjeli dobro izmiješajte mascarpone sir, šećer, cimet i đumbir.
  2. Dodajte slatko vrhnje i sve miksajte električnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u čvrstu kremu.
  3. Ovako pripremljenom kremom premažite ohlađeni biskvit.
Cukar http://cukar.com.hr/


Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom

2 Comments

  • Avatar

    Odličan recept! 👍👍👍

    Odgovori
    • andrea

      Hvala puno Kristina, dragao mi je da ti se sviđa. 🙂

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.