Dragi moji danas je deseta obljetnica mog blogerskog života. Deset godina je iza ovog bloga. 10!
Zvuči mi potpuno nevjerojatno da je toliki put iz nas, ali brojke ne lažu. Daleko je dogurao ovaj blog od onog malog opskurnog kutka koji je bio na početku. S njim sam polako rasla i ja, naučila sam puno toga o kuhanju, o fotografiji, ali i o vlastitim granicama i upornosti.
Lagala bi kad bi rekla da kroz ovih deset godina nije bilo kriza i da nisam razmišljala o odustajanju, ali s vremenom je blog postao dio mene i sve one dobre stvari nadvladale su poneku lošu.
Kako tradicija nalaže za velike obljetnice se treba osvrnuti malo u prošlost i napraviti neku rekapitulaciju. Trebalo bi nekako sve to i proslaviti, napraviti nešto posebno i nesvakidašnje, ali ja nikad nisam bila previše tradicionalna. Odlučila sam preskočiti pisanje romana o proteklih deset godina, a stvarno bi ga mogla napisati, i podijeliti sa vama jedan lijepi recept. Recept za tortu, jer rođendani, oni stvarni kao i oni virtualni, zaslužuju tortu.
Neka ova torta bude moja zahvala svima vama koji ste ovdje uz mene godinama. Svima koji pratite, kuhate, čitate i komentirate. Hvala vam na svemu jer bez vas ovog bloga ne bi ni bilo.
Nadam se da je ova obljetnica samo početak jer imam još puno priča koje vam želim ispričati, recepata koje treba isprobati i fotografija koje treba snimiti. <3
Današnja torta je u suštini vrlo jednostavna, a složit ćete se da ostavlja wow efekt. Biskvit koji joj je osnova je moj omiljeni genoise. Pisala sam vam već o njemu, a snimila sam i video. Iako je na prvi pogled riječ o vrlo jednostavnom receptu on je zahtjeva određenu tehničku vještinu i kod pripreme treba voditi računa o koracima.
Na početku je važno dobro umutiti jaja i šećer, to je korak koji će biskvitu dati volumen i prozračnost. U ovom receptu ne koristi se prašak za pecivo (ili bilo koji drugi podizač) pa je u ovom koraku ključno umiješati puno zraka u jaja.
Drugi korak je također važan, umućenim jajima treba oprezno dodati prosijano brašno (u ovom slučaju i kakao u prahu). Brašno se prosijava kako bi izbjegli grudice u tijestu, a također je važno nježno ga umiješati i sačuvati što više zraka.
Na kraju se lagano, po rubu posude, dodaje malo otopljenog maslaca. Ovo je korak koji će nam osigurati da masnoća ne padne na dno posude te da se ravnomjerno umiješa u smjesu.
Kod pečenja treba samo voditi računa da tijesto ne prepečemo.
Iako sve zvuči prilično logično ipak, ako se bilo koji korak krivo odradi, možete završiti sa žilavim i nedignutim biskvitom.
Ne pišem vam ovo sve kako bi vas prestrašila, naravno da ne, već zbog toga što su ovo česte greške kod tehničkih biskvita poput ovoga.
Ostatak komponenti je vrlo jednostavan, krema je mješavina bijele čokolade, maslaca od lješnjaka i mascarpone sira. Cijela torta je premazana tučenim vrhnjem i posipana kakaom u prahu. Jednostavno, zar ne?
Uostalom, najbolje da vam napišem recept pa da je i sami isprobate. 🙂
I na kraju, prije recepta, želim vam još jednom reći hvala! Hvala što ste tu, bez vas ovo ne bi imalo smisla! <3
- 40 g maslaca
- 6 velikih jaja
- 190 g šećera
- 190 g brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice kakao praha
- 100 g bijele čokolade
- 200 g maslaca od lješnjaka
- 250 g mascarpone sira
- 2 – 3 žlice šećera u prahu
- 200 ml slatkog vrhnja, tučenog
- lješnjaci, sjeckani
- kakao u prahu
- bijela čokolada, naribana
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 18 - 20 cm, obložite papirom za pečenje.
- Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
- U zdjelu stavite jaja i šećer te krenite tući mikserom.
- Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.
- Pomiješajte brašno, kakao i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
- Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
- Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
- Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe.
- Pecite ih 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
- Pečene biskvite izvadite iz pećnice, ohladite ih, pa svaki prerežite na pola kako bi dobili četiri jednake kore.
- Nad parom rastopite bijelu čokoladu pa u nju umiješajte maslac od lješnjaka. Ja koristim maslac koji sama napravim, ali možete koristiti i kupovni, samo pazite da ne bude zaslađen.
- Ostavite mješavinu lješnjaka i čokolade da se ohladi.
- Mascarpone sir pomiješajte sa šećerom u prahu i dobro izmiksajte kako bi postalo kremasto.
- Na kraju dodajte siru ohlađenu smjesu od lješnjaka i bijele čokolade te sve dobro spojite mikserom.
- Kremu razdijelite na tri jednaka dijela.
- Jednu koru stavite na tanjur za posluživanje i premažite je trećinom kreme.
- Poklopite drugom korom i ponovite postupak premazivanja kremom.
- Poklopite sve trećom korom i opet premažite kremom.
- Završite posljednjom korom.
- Cijelu tortu sada premažite tučenim slatkim vrhnjem.
- Na kraju je posipajte kakaom u prahu te je ukrasite po želji sjeckanim lješnjacima i naribanom bijelom čokoladom.
- Do posluživanja je čuvajte u hladnjaku.
3 Comments
Cestitke za 10 godina! Moj blog ima tek 10 dana, ali nadam se da ce trajati bar upola kao i Vas.
Hvala ti na čestitkama i čestitam ti na početku. Svaki početak je težak, ali najvažnije je napraviti prvi korak. Sretno dalje i sigurna sam da ćemo se godinama pratiti i čitati. 🙂
Hvala puno na ovim lijepim rijecima 🙂