glavna jela, prilozi, riža, šparoge

Rižoto od šparoga

Fini rižoto od špraroga

Perzefonafona je bila mlada djevojka koja je dane provodila u bezbrižnoj igri i plesu s nimfama na nisejskim livadama. Jednom prilikom je ubrala cvijet Narcisa (simbol smrti kod starih Grka) i time zapečatila ne samo svoju sudbinu, već sudbinu cijelog ljudskog roda. Ubravši cvijet, otvorila se zemlja, a pred njom se stvorio bog podzemnog svijeta, svijeta mrtvih, Had. Ugrabio je mladu djevojku i za tren je odvukao u svoje carstvo. Perzefona je uspjela ispustiti tek nejaki krik koji je dopro do njezine majke.

Demetra, boginja plodnosti i zemljoradnje, je očajnički tražila svoju ljubljenu kći. Danima nije ni jela ni spavala, sve svoje napore je uložila u potragu za kćerkom, međutim djevojci nije bilo ni traga ni glasa. Vidjevši Demetru shrvanu od bola, Helije sveznajuće sunce, joj se smilovao i rekao joj da je njezina kći u podzemnom svijetu uz Hada. Demetra nije imala izbora, pohitala je svome bratu, vrhovnom bogu Zeusu i zahtijevala da joj se kći vrati. Nažalost stvari nisu bile tako jednostavne, naime Had je uzeo Perzefonu za svoju suprugu i učinio je vladaricom podzemlja. Najgore od sve ga je bilo što je Perzefona kao dio vjenčanog obreda pojela i plod nara, a svatko ko pojede nešto iz svijeta mrtvih u njemu mora zauvijek i ostati.

Demetra je bila neutješna, povukla se u svoj hram u Eleuzini i tugovala. Zaboravila je i na svoje obaveze boginje plodnosti pa je zemlju snašla strašna glad, usjevi nisu uspijevali, a sve zeleno je uvenulo. I bogove i ljude je ova situacija zabrinula pa Zeus nije imao izbora nego pronaći kompromisno rješenje. Odlučio je da će Perzefona jednu trećinu godine provoditi s mužem u podzemlju, a ostatak godine uz majku. Tako svake godine s proljeća, kad se Perzefona vraća majci, cijela priroda slavi zajedno s Demetrom i sve se ponovo rađa.

Kraljica proljeća - šparoga


Krajem jeseni, kad se Perzefona vraća svome suprugu, Demetra oblači sebe i prirodu u crninu i sve miruje, nastupa zima do novog sjedinjenja majke i kćeri. Perzefoninim povratkom majci rađaju se mnogi divni plodovi među kojima su šparoge. Šparoge, kao prave predstavnice proljeća na mediteranu, su završile u ovom proljetnom rižotu. Recept šaljem Maninas za njezino blogersko druženje EatingwiththeSeasons.

Rižot od šparoga

 

Divlja šparoga

 

Rižoto od šaparoga
Print
Sastojci
  1. 1 svežanj divljih šparoga (oko 250 g)
  2. 2 mlada luka
  3. 1 mala glavica luka (ne više od 50 g)
  4. 2 režnja češnjaka
  5. 300 g riže
  6. 1 l povrtne juhe
  7. maslinovo ulje
  8. sol
  9. dobar prstohvat bijelog papra
Postupak
  1. Šparoge očistimo tako da svaku prelomimo na dijelu gdje počinje tvrda stabljika. Od mekanih vrhova kuhamo rižot, a od stabljika možemo skuhati temeljac kojim ćemo podlijevati rižot.
  2. Mladi luk očistite i narežite na kolutiće (i bijeli i zeleni dio).
  3. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  4. Na maslinovom ulju pirjajte luk dok malo ne omekša pa mu dodajte mladi luk i češnjak.
  5. Nastavite prijati dok sve ne omekša.
  6. Dodajte šparoge i još kratko kuhajte, pa dodajte rižu.
  7. Sve dobro miješajte dok riža ne postane prozirna.
  8. Podlijte s malo juhe i dodajte soli prema ukusu, smanjite vatru i kuhajte uz povremeno dodavanje juhe dok riža ne omekša.
  9. Pred kraj kuhanja umiješajte i dobar prstohvat svježe mljevenog bijelog papra.
  10. Nemoj te preskakati ovaj korak jer se nježna aroma bijelog papra divno slaže s ovim proljetnim namirnicama
Cukar http://cukar.com.hr/

11 Comments

  • Avatar

    ajme koje fotke:)))plus predivna priča popračena izvrsnim proljetnim rižotom.:))) Do ove godine uvik sam šparoge spremala onako kako je to kod nas u dalmaciji običaj na lešo s jajima, uvik mi nekako bilo žao experimentirati jer sam se bojala neuspjeha a ovako na lešo volimo svi najbrže je i najlakše. e ove godine sam prominila ploču i “utrpala” u par različitih recepata i ostala oduševljena. žao mi je samo što im je sezona skoro već na izmaku i što ih nemamo prilike duže jesti. :))

    Odgovori
  • Avatar

    Ja, na žalost, nikada nisam probala špargle :(Nego, sta je to u pozadini, iza činije? Jako je zanimljivo!

    Odgovori
  • Avatar

    Prekrasno, i priča i rižoto

    Odgovori
  • Avatar

    Prekrasan rizot,ja ga radim i u kombinaciji sa sparogama i suhim pomidorama, bude isto jako, jako lijepo.Sparoge obozavam i imam ih kupit tokom cijele godine, mada su mi najdraze kada su u sezoni, ali vi cure…i ti Andrea, a sada sam stigla sa Ivinog bloga…vi me tjerate da spremam veceras sparoge za veceru…ne mogi odoliti vasim prekrasnim slikama :)))

    Odgovori
  • Avatar

    zgodna pričica i odlične fotke! i mene zanima što je to u pozadini, iza zdjelice :))

    Odgovori
  • Avatar

    jedan od najdrazih mi grckih mitova je upravo ovaj.:)kao sto sam vec napisala kod nlo, sparoge jako volim i uvijek sam voljna probati neko novo jelo s njima ali sam isto tako pomalo “zadrta” pa se na kraju vartim starim dobrim sparogama leso i jajima.:)

    Odgovori
  • Avatar

    predivan uvod sa predivnim receptom, i predivnim slikama:))))

    Odgovori
  • Avatar

    predivno izgleda na slikama, a vjerujem da je isto tako i ukusan

    Odgovori
  • Avatar

    Slike su prekrasne, savršena pozadina…sviđa mi se tvoj novi izgled bloga, a šparoge obožavam…

    Odgovori
  • Avatar

    I ja jako volim šparoge. Rižoto je divan!

    Odgovori
  • Avatar

    @Nlo, hvala ti! I ja najviše volim šparoge na taj naš uobičajeni način al zbilja su dobre i u drugim kombinacijama tako da sam ih ove godine odlučila maksimalno iskoristiti.@Marija, baš mi je žao da ih nisi nikad probala al bit će prilike samo dođi jednom u Zagreb na proljeće. 🙂 Iza zdjele je čokot vinove loze. Taj komad je moj tata očistio i lakirao te sad je ukras u mom stanu. :)@Vrtljaca, hvala! :)@Branka, vjerujem da je rižot u kombinaciji sa suhim pomidorima jako fin. Evo drago mi je da smo te Iva i ja potakle da napraviš onaj divni pesto. :)@Monika, hvala. Odgovor je isti kao i Mariji, vinova loza. ;)@Monsoon uopće nisam sumnjala da ti je ovaj mit jedan od najdražih i ja ga obožavam. Općenito su Demetra i Perzefona fascinantni mitološki likovi. 🙂 Slažem se s tobom šparoge lešo s jajima su jelo koje nikad ne iznevjeri! ;)@Sweet Corner i Nina puno vam hvala na komentarima. @Jubistacaha hvala ti i drago mi je da ti se sviđa novi izgled bloga. :)@Vali, hvala! 😉

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.