glavna jela, jela s mesom, lagana jela, mrkva, riža

Rižot od mrkve i rolana pileća prsa

rolana piletina

Uporno ignoriram činjenicu da je prosinac, ignoriram i činjenicu da se magla ne diže cijeli dan i da je vrijeme hladno, trulo i sivo. Također, odolijevam lampicama, kuglicama i kolačima. Za sada.
Znam da je pitanje trenutka kad ću morati zasukati rukave i napeći kekse, objesiti kuglice i upaliti lampice, ali ja sam još uvijek u nekom proljetnom raspoloženju. Nikome i ničemu ne dozvoljavam da me izbaci iz takta i kuham kao da blagdani ne postoje. 😀

rižot od mrkve
Upravo zbog toga sam danas izvukla iz prašine ovaj recept. Uvijek me veseli jesti hranu ovako žarke i intenzivne boje kad se spusti sivilo svugdje oko nas.
Iako sam ovo jelo pripremila još na proljeće zapravo se radi o jednom svesezonskom receptu jer bar se mrkva uvijek može nabaviti. Vjerojatno sada na tržnici nema mlade mrkve u svim duginim bojama, ali za ovaj rižot je odlična i najobičnija narančasta.

mrkve
Kako živim sa uvjerenim karnivorom uz ovakve rižote obično napravim neko mesno jelo. Ono bacim komad šnicle na ulje, čisto da mu podebljam ručak.
Kako stvari ne bi uvijek bile toliko predvidljive povremeno sebi zakompliciram život i uhvatim se rolanja mesa ili izvodim neke druge akrobacije.
U ovom slučaju sam napravila rolice od pilećih prsa. Piletinu sam punila špekom i kombinacijom vrganja i crnih truba u prahu – sama sam samljela jedne i druge suhe gljive. Vi se naravnom možete odlučiti i na neku drugu kombinaciju za punjenje, a možete skuhati samo rižot bez ikakvog kompliciranja s mesom.
Učinite si život jednostavnijim ako možete, ionako stižu blagdani i predviđam da će nam svima meseko izlaziti na uši. 😀

P.S.
Ako volite ovakva jela obavezno isprobajte Ebbin ODLIČAN rižot od tikve i kobasice. Ja sam ga kuhala već nekoliko puta i nikako da svoje oduševljenje tim jelom podijelim sa svijetom. 😀

SASTOJCI
rižot
250 g mrkve
timjan
bosiljak
malo maslinovog ulja
1 mala glavica luka
100 g riže arborio
100 ml bijelog vina
500 ml vruće vode ili laganog povrtnog temeljca
3 – 4 režnja češnjaka, nasjeckanog
sol
papar
maslinovo ulje
1 žličica maslaca
parmezan ili grana padano

za piletinu
2 komada filea pilećih prsa
100 g pancete izrezane na tanke trake ili male komadiće
1 žlica praha sušenih vrganja
1 žlica praha sušenih crnih truba
sol
papar
malo brašna
maslinovo ulje

POSTUPAK
Rižot

  • Mrkvu očistite, ogulite, narežite na svaku na par manjih komada i poslažite je u vatrostalnu posudu. Posipajte mrkvu s malo timijana, bosiljka i papar, poškropite s malo maslinovog ulja, pokrijte aluminijskom folijom.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 200 stupnjeva nekih dvadesetak minuta ili dok mrkva potpuno ne omekša.
  • Pečenu mrkvu usitnite štapnim mikserom u pire.
  • U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
  • Glavicu luka narežite na kockice i pirjajte je na ugrijanom ulju dok omekša.
  • Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još par minuta.
  • Dodajte i rižu dobro je promiješajte da se malo zacakli.
  • Nalijte vino i pirjajte dok vino ne ispari.
  • Dodajte soli i papra po ukusu.
  • Nastavite kuhati rižu na umjerenoj vatri podlijevajući toplom vodom dok riža nije gotovo kuhana.
  • Pred kraj kuhanja umiješajte pire od mrkve i maslac. Dobro izmiješajte sve, kratko prokuhajte i poslužite uz ribani parmezan.

Piletina

  • Pileća prsa operite, posušite kuhinjskim ubrusom.
  • Svaki komad prsa zarežite s jedne strane nožem i pažljivo ih rastvorite da dobijete jedan veći i tanki komad piletine.
  • Svaki taj komad piletine posipajte s malo soli, papra i po pola žlice praha vrganja i pola žlice praha crnih truba.
  • Složite i komade pancete na piletinu i pažljivo sve zarolajte.
  • Savaku pileću rolu uvaljajte u malo brašna.
  • U tavi zagrijete malo ulja pa na njemu pržite piletinu, stavite je na ulje sa strane na kojoj je spoj. Pržite je dok ne uhvati lijepu boju sa svih strana. Dodajte malo vode ako je potrebno, poklopite tavu i nastavite pržiti dok piletina nije skroz pečena, nekih desetak minuta.
  • Poslužite uz rižot.

 

3 Comments

Odgovori