glavna jela, gljive, lagana jela, predjela, riža

Rižot od gljiva

rizot_gljive_03c

Pokušavam se vratiti u staru rutinu, onu rutinu jutarnje masaže u tramvaju i jurcanja od stanice do stanice kako ne bi zakasnila na posao.
Nije to rutina koju čovjek zavoli lako, a tako se brzo od nje odvikne, ali vrijeme je nemilosrdno i godina dana proleti u trenutku.

rižot_gljive_02a

Porodiljni je gotov, beba više nije beba, a ja sam se vratila na posao.
Stara rutina više nije onako jednostavna kakva je bila prije (eh da sam to tada znala), sad tu treba ukalkulirati i potrebe malog stvorenja. Nema više ležernih kavica u gradu nakon posla koje su se često znale pretvoriti u večernje pivice i večeru s nogu, o ne, sad se juri kući.
Uz brigadu pelena i kašica koje me u domu jedinome spremno čekaju tu je i svakodnevno kuhanje.

rizot_gljive_05a

A kada radim nastojim kuhati po principu ‘danas za sutra’, ako mene pitate najgora moguća kombinacija.
Ali što možemo, bolje je jesti hladan ručak od jučer nego praznog želuca poharati obližnju pekarnicu.
Nakon svakog bliskog susreta s burekom ili krafnom osjećam se kao da me pregazila ralica. Jučerašnji ručak nikad nema taj efekt, pa kad sve zbrojim i oduzmem kuhanje je najisplativija opcija.
Dok se krčka varivo za sutra ponekad me uhvati nalet ludila pa složim i brzu večericu, čisto da nas miris sutrašnjeg ručka ne izludi. 😀

rizot_gljive_04a
Kad su brze kombinacije u pitanju ništa mi nije draže od tanjura toplog rižota iz kojeg se šire mirisi vina, sira i gljiva. Uz paštu, rižot je prva stvar na koju pomislim kad želim skuhati nešto brzo i stvarno jako fino. Apsolutno bi bila šteta ne jesti ovaj rižot čim se skine sa vatre, a ako nešto ostane za sutra riješili smo dvije muhe…

rizot_gljive_06a

Nema s rižotom puno filozofije, jedino što on zahtjeva je stopostotna predanost. On ne voli biti ostavljen sam na štednjaku, njemu treba nježnosti uz neprestano miješanje, ali to je otprilike sve što on od vas traži.
Nakon pola sata koncentracije nad loncem, rižot će vas nagraditi svojom kremastom teksturom. Ma nema šanse da mu odolite…

SASTOJCI
20 g suhih vrganja
10 g suhih crnih truba
200 g svježih bukovača
1 l goveđeg ili pilećeg temeljca
1 glavica luka
2 žlice maslinovog ulja
250 g riže arborio
200 ml bijelog vina
1 žličica timijana
1 žličica maslaca
1 šaka ribanog parmezana ili grane padano
sol
papar

POSTUPAK

  • Suhe vrganje i crne trube namočite u malo vruće vode (100 – 200 ml). Vodite računa o tome kako trubama treba malo više vremena da omekšaju pa ih možete namočiti i dosta ranije.
  • Bukovače narežite na trakice.
  • Temeljac zagrijte do vrenja, maknite ga s vatre i poklopite kako bi što duže ostao vruć.
  • Luk narežite na kockice pa ga pirjajte na zagrijanom maslinovom ulju. Malo ga posolite kako bi prije povenuo, ako krene tamniti dodajte mu malo vode i pirjajte dok potpuno ne omekša i postane kašast.
  • Dodajte rižu te je dobro pomiješajte s lukom. Pirjajte dok se riža ne zacakli.
  • Podlijte rižu s malo vrućeg temeljca, pa dodajte timijan i bijelo vino. Nastavite kuhati uz često miješanje dok vino ne ispari.
  • Ocijedite suhe gljive (vodu sačuvajte), pa dodajte riži njih i bukovače.
  • Sve kuhajte na umjerenoj vatri uz  često miješanje i podlijevanje temeljcem i vodom u kojoj su se namakale gljive. Ako vas je strah da će s temeljac ohladiti, možete ga držati na laganoj vatri cijelo vrijeme kuhanja rižota.
  • Dodajte sol i papar po ukus, a kad je riža kuhana al dente umiješajte maslac. Maknite s vatre te umiješajte i ribani sir.
  • Poslužite odmah, rižot je najbolji dok je još topao, a prema ukusu ga možete posipati s još ribanog sira.

 

Comments

comments

6 Comments

  • mmm,fantastično izgleda! ja sam danas pravila soju u umaku od šampinjona s rižom i ispalo je prefino. kada dođe red da ja kuham,ili kad osjetim tu želju uvijek se okrećem tjestenini ili nekim ovakvim stvarčicama 🙂

    Odgovori
    • Hvala na komentaru. Drago mi je da ti se sviđa. 🙂

      Odgovori
  • Krasan rižot i fotke, ali i zdjelica, sve zajedno lijepo ukomponirano.. sviđa mi se tvoj izbor gljiva, stvarno ih nisam dugo jela.. sa bivšim stalno sam jela gljive, sad ih već dugo nisam okusila :(, morat ću to popraviti :).. sad sam u nekoj fazi – zdrava hrana (smoothies i više manje vegetarijanstvo) , pa bih iskombinirala ovo jelo sa integralnom rižom 🙂
    Da ne zaboravim, kad čitam o tvom ritmu kroz dan, pomislim si, kako ću ja to sve stić jednog dana i hoću li biti spremna ikad za roditeljstvo, ovako neorganizirana? Vjerujem da kad dođe dijete, nemaš više vremena uopće razmišljati hoćeš li stići ili ne 🙂

    Odgovori
    • Hvala ti draga Nevena, jako mi je drago da ti se sviđa, a ova kombinacija bi bila odlična i s integralnom rižom. 🙂
      Što se tiče ovog drugog dijela, moram ti reći da ja ponekad iznenadim samu sebe kak se snalazim i još sam živa i zdrava. 😀
      Ja sam, naime, bila oličenje osobe koncentrirane samo na sebe i svoje potrebe i kad bi gledala druge žene koje imaju djecu sam bila uvjerena da nikad to neću moći. Izgleda da se priroda i za to pobrinula, kad imaš klince od jednom sve oko njih počneš obavljati instinktivno i, kao što kažeš, ni ne razmišljaš o tome hoćeš li stići ili ne. Dijete je uvijek prioritet, a sve ostalo uguraš već negdje u raspored. 🙂

      Odgovori
  • mmmmmmmm ovo je super! i da, ja se isto slažem da je bolje pojesti ručak od jučer, nego peciva iz pekare! 🙂

    Odgovori
  • rižoto je uvijek najbolja opcija za brzi ručak, s gljivama mi je jedan od omiljenijih
    ja već više od dvije godine ne moram razmišljati što ću kad dođem doma jer me ručak svakodnevno čeka, no prije sam ipak birala da svakodnevno nešto kuham pa je izbor često bio riža, tjestenina i sl.brzinska jela, u svakom slučaju svaka opcija je bolja od pekare

    Odgovori

Odgovori