gljive, lagana jela, pinjoli, prilozi, riža, veganska jela

Rižot od bukovača s pinjolima

 

Kakav bezvezan dan, pomislila sam dok sam ispraćala dragoga u noćnu smjenu. On je pogledao u moj iGoogle na kojem se, između svih ostalih kerefeka, nalazi i ogroman kalendar te ustvrdio da je 17. 11., a nama su prozori širom rastvoreni. Kako je izgovorio taj datum upala u flash back. Onako filmski, ko da propadam kroz crvotočinu i vračam se deset godina unatrag. 17. 11. mi se urezao u pamćenje kao datum mog prvog snijega u Zagrebu. 🙂
Naravno ne pamtim samo snijeg, bila je to 1999. godina, a ja sam bila prva godina faksa. Sjedili smo u KSFF-u nakon predavanja i dogovarali osnivanje kluba studenata. Kako su pregovori bili efikasni i brzi morali smo ih proslaviti tulumom. Odvukli smo se do prvog slobodnog studentskog stana, a ostatak možete i sami zamisliti… Oko 4 ujutro su i najhrabriji pokleknuli i sklupčali se u nekom kutku, a ja sam ko na nekom adrenalinu pospremala, otvorila sam prozor i ugledala snijeg. Prvi pravi snijeg…

 

Niš od snijega danas ljudi moj (Bogu hvala reći će neki), jedina bijela stvar danas je riža…

SASTOJCI
200 g riže (okruglog zrna)
400 g bukovača
170 g luka (jedna galvica)
200 ml bijelog vina
600 ml laganog povrtnog temeljca ili vode
30 g pinjola
1 žličica maslaca
maslinovo ulje
sol
papar
POSTUPAK
  • Luk nasjeckajte, a bukovače obrišite i narežite na trakice.
  • Na maslinovom ulju propirjajte luk dok ne omekša pa mu dodajte narezane bukovače.
  • Sve prijajte dok sva tekućina iz gljiva ne nestane.
  • Dodajte rižu te i nju kratko propirjate uz neprestano miješanje.
  • Kad riža postane prozirna dodajte bijelo vino i kuhajte na laganoj vatri.
  • Kad riža popije vino nastavite podlijevati s temeljcem, temeljac dodajite pomalo po potrebi.
  • Dodajte sol i papar prema ukusu.
  • U kuhani rižot umiješajte jednu žličicu maslaca.
  • Pinjole popecite na suhoj teflon tavi pa ih dodajte rižotu.

 

13 Comments

  • nešto slično i ja pomislim svaki dan kad pogledam kroz prozor… 11. mjesec, a ljudi hodaju u majicama… uh kako mi nedostaje snijeg 🙂 jako mi se sviđa rižoto, pogotovo jer je s bukovačama koje obožavam 🙂 fotkice su kao i uvijek na visini 🙂

    Odgovori
  • Ja baš nisam ljubiteljica zime,i ovo vreme mi odgovara:).Jel mi veruješ da još nista nisam pravila od pinjola,krasan recept.

    Odgovori
  • obozavam pinjole, bukovace su mi najdraze, i ovo zvuci kao dobitna kombinacija, jako mi se svidja:)nadam se da ce biti snijega dok ja dodjem u zagreb:)))

    Odgovori
  • Rižot mi se strašno sviđa. U godinama sam u kojima ne volim ni vrućinu ni hladnoću. Teške godine:)))ali, svejedno nekako bih voljela da je malo “normalnije” vrijeme!

    Odgovori
  • Fora! Cinilo mi se ko da vidim taj prvi zagrebacki snijeg kroz tvoje – mozda mamurne 🙂 – oci! 🙂

    Odgovori
  • Obožavam pinjole (kod nas se kaže pinje ;)) Jesi ih kupila u dućanu ili su stigli iz Dalmacije?

    Odgovori
  • Andrea,You’re cooking fairy,is irresistible …Hugs & kiss, Diana

    Odgovori
  • Prvo- studentski tulumi …. kako bi bilo dobro ponoviti jedan.. doslovno bez brige i pameti :)Drugo- lijepo je kad je toplo, ali u mjesecima kad to treba biti. Ja bi dala sve da je sad hladno i snijeg :))) Treće- rižoto ti je predivan, slike fenomenalne. Nikad nisam doma radila ništa sa bukovačama. Dodatak pinjola mora biti sjajan

    Odgovori
  • Jako dobro zvuči ovaj rižoto , čini se blagi okusi..volim i bukovače i pinjole i rižu! ne znam zašto ti nemogu normalno ostaviti komentar!..pa moram pod anonimne , Nada!

    Odgovori
  • Već sam ga radila po ovom tvom receptu! Odlično je bilo! Ne volim snijeg, ali ovo mi je fakat pretoplo.

    Odgovori
  • predivno izgleda…

    Odgovori
  • WOW!Probam obavezno!Obožavam pinjole!Super fotke 🙂

    Odgovori
  • Hvala svima na lijepim riječima. 🙂

    Odgovori

Odgovori