deserti, jabuke, kruška, riža

Riža na mlijeku s jabukom i kruškom

 

Čitam danas u novinama da s pomicanjem sata na zimsko računanje (što nas ubrzo očekuje) nastupaju i sezonski poremećaji raspoloženja (to se tako službeno zove). Kažu da svi postajemo tromiji, umorniji, više nam se spava i općenito nam se ništa ne da. Također kažu da u ovakvim situacijama ljudi utjehu traže u hrani posebno u slatkim jelima. Ništa čudno, ako mene pitate, jer ja uglavnom sve probleme rješavam tablom čokolade. 🙂

Znate kako naše bake misle da rakija liječi sve?
Ma znate ono, boli vas zub, a ona vam kaže –Isperi ga rakijom.
Boli vas noga, ona nudi da vas izmasira rakijom
Porezali ste se, a baka odmah dolijeće s bocom rakije u ruci da vam sterilizira ranu.
E pa tako i ja doživljavam slatkiše kao apsolutni lijek. 🙂

 

Kako sam i sama sklona sezonskim poremećajima raspoloženja posebno pazim da u svojoj ishrani ne zanemarim (ko da bi se to ikad moglo dogodit) male utješne slastice. Recept koji slijedi je za upravo jedno tako utješno jelo. Gotovo je neobjašnjivo koliko je utješan miris kuhanog mlijeka i cimeta. Mene ovaj miris ispunja toplinom i daje osjećaj sigurnosti, rekla bi da gotovo podsjeća na djetinjstvo i mamin topli zagrljaj. Iako je ovaj lagan i jednostavan desert većini vrlo poznat ponekad se nije loše podsjetiti na mala poznata zadovoljstva. Ovo je desert za koji vam ne trebaju nikakvi posebni sastojci pa čak ni vještina, a opet će vas zagrijati u hladnim jesenjim predvečerjima.
Inače ovo jelo je rasprostranjeno po cijelom svijetu, a razlike u pripremi se zbilja mogu svesti na nijanse. Nije bitno pričamo li o arroz con leche, rice puddingu, reismilchu ili jednostavno riži na mlijeku ona i dalje ostaje onaj dobar star desert iz vrtičkih dana.

 

SASTOJCI
1 l mlijeka s visokim postotkom masnoće (3,8% i više)
100 g riže
70 g šećera
1 žličića cimeta
1 štapić vanilije
1 jabuka (oko 150 g)
 1 kruška (oko 150 g)

POSTUPAK

  • Ulijte mlijeko u posudu debljeg dna pa mu dodajte šećer i cimet.
  • Mahunu vanilije prepolovite po dužini, sastružite sjemenke pa i njih dodajte mlijeku.
  • Zagrijavajte mlijeko na srednje jakoj vatri do vrenja.
  • Kada mlijeko zavrije samnjite vatru i dodaje rižu.
  • Kuhajte oko sat vremena uz puno miješanja, svakih par minuta da se riža ne zalijepi.
  • Jabuku i krušku ogulite i narežite na kockice.
  • Pred kraj kuhanja, kad se riža pone zgušnjavati umiješajte narezano voće.
  • Nastavite kuhati još par minuta dok ne dobijete gust puding.
  • Raspodijelite kuhanu rižu u zdjelice i posipajte ga s još malo cimeta.
  • Možete jesti odmah dok je još toplo ili pričekati da se ohladi.

28 Comments

  • Obožavam rižu na mlijeku ilitiga sutlijaš 😉 Mene ne podsjeća na vrtić, već na pitu od jabuka i kuhano vino (cimet i vanilija :))Uglavnom idealan desert za hladne večeri 😉

    Odgovori
  • mmmm, jako fina ideja za ove tmurne, grozne dane.ja pravim rice pudding sa cokoladom i narancom, sto spaja ugodno sa korisnim 😀 ali jako volim i onaj obicni, samo sa muskatnim orascicem, a ovo zvuci jako zanimljivo. jabuka i cimet su marriage made in heaven, probat cu i ovu varijantu, obavezno :)krasne fotke kao i uvijek

    Odgovori
  • Da, i ja sam bila zapanjena kada sam sutlijaš videla na stranim blogovima pod nekim egzotičnim imenima. Andrea, ovaj tvoj je zaista egzotičan, sjajan. Cimet i ja volim, kažu da snižava šećer (još mi to nije potrebno, ali ne može da škodi) a ova jabuka i kruška pa štapić vanile mogu samo da zamislim mirise koji se šire kućom. Kažem ja Andrea je expert za začine i njihove odnose u jelu.

    Odgovori
  • Jel bi mi vjerovala kad bi ti rekla da nikad nisam probala rižu na mlijeku..? Ne bi ni ja sebi. To mi je uvijek nekako bilo kao nešto na što te tjeraju. Kao i zobena kaša. Onda sam kod Monike vidjela na blogu zboenu kašu i sad mi je svaki drugi dan na rasporedu za doručak.Mislim da krećem i sa ovom tvojom rižom na mlijeku :)) Prefino mi izgleda

    Odgovori
  • Fino, toplo, ukusno, zdravo..svi u kući volimo rižu na mlijeku i mali i mi veliki..Ovo sa dodatkom voća pred sam kraj kuhanja odlično zvuči, prvom prilikom ide na isprobavanje..Hvala Andrea!

    Odgovori
  • Ne znam zašto je rijetko jedem kad je obožavam! Riža na mlijeku i griz su moje djetinjstvo. 🙂 Prekrasno izgleda!

    Odgovori
  • Volim i cesto pravim, svi u kuci je volimo, mada jos nisam probala ovu varijantu sa vocem.Sad si me podsetila… ovde, pred Bozic, klinci u vrticima i prvaci odlaze u sume (parkice) da docekaju Deda Mraza koji donosi pune cinije sutlijasa. Klinci mu zauzvrat pevaju pesmice i sve zajedno izgleda preslatko 🙂 Sutlijas se ovde sprema sa mnogo manje secera nego kod nas, servira se sa parcetom putera i vrlo malo cimeta. Kod nas se obicno jede kao desert dok ga ovde posluzuju kao rucak ili veceru.

    Odgovori
  • Andrea, great,looks delicious and fragrant!There is a prize for you, to me – pumpkin.Greetings and a nice holiday, Diana

    Odgovori
  • Аndrea, adorable combination 🙂 Very delicious 🙂

    Odgovori
  • Za ovaj recept ssam ti jako zahvalna. Koliko se činio kao nešto obično, hej pa to je riža na mlijeku 🙂 toliko ja tu rižu na mlijeku pamtim iz nekih dječjih dana kada je nikako nisam voljela. Kasnije kada sam zavoljela sve moguće kašice i deserte ove vrste opet nisam nikada napravila rižu na mlijeku. Sada kada je vidim u ovoj tvojoj verziji i sa svim ovim odličnim i mirisnim sastojcima stiže definitivno i na moj stol i već vidim hladna jutra uz ovaj doručak. Odlično !Da, i ja sam primjetila da u ovom periodu više tražim slatko, neko vrijeme sam ga se skoro skroz odvikla a sada bi svaki dan ćopnula nešto barem malo :))

    Odgovori
  • Predivne su ti ove fotke – tople i utjesne bas kao i riza na mlijeku, a jako mi se svidja i ovaj tekst vezano za djetinjstvo…jer i za mene ovo jelo ima posebno znacenje 🙂

    Odgovori
  • Obožavam sutlijaš u svim oblicima, tako da verujem da bi mi se i ovo jako svidelo.

    Odgovori
  • Ja sam stvarno skroz uvrnuto čeljade. Ljeti zamrem k’o medo. Čak i nije da ne radim ništa, ali ne da mi se pričati, kad je blog u pitanju pisati, reklo bi se da me pukne depra, ali me zimi ne možeš ugasiti. Evo čim su prebacili sat i kod mene kao da je netko prekidač okrenuo ;))A i tugu ću prije ubiti u špeku, nego u čokoladi koliko god da je volim! :))Fotke su ti za objavu u bilo kojem vrhunskom časopisu, ali ne volem slatku rižu :(((

    Odgovori
  • Ima jos jedan recept sa ‘rižom na slatko’Kuha se riža na mlijeku, ali malo gusce. Kad je kuhana pustimo ej da se ohladi. Uzmemo neki kalup,kakav zelimo (okrugli, cetvrtasti) oblozimo ga iznutra pek papirom i slozimo rizu na dno dva prsta debelo. Na to stavimo sloj nekog pekmeza, i opet dva prsta debelo riže. Na vrh stavimo snijeg od tucenih bjelanjaka s malo šečera i sve skupa stavimo u pečnicu da se zapeče. Recept se zove ‘Španjolska riža’ iz jedne jako stare kuharice 😉

    Odgovori
  • Da znas da si upravu, ja kako je zahladilo samo mandjam po slatkom.Inače vrlo smo slične kada mi nesto nije po volji ja pojedem sama celu čoksu i to ako je sa bademima ili lesnikom…njami…i bas me briga…:)

    Odgovori
  • fotke i ova slastica su očaravajući, ima neki snažniji pridjev koji bi upotrijebila, ali se trenutno ne mogu sjetiti.. :)) i baš neki dan u Profilu sam listala kuharicu sa receptima sa rižom, pa sam naišla i na ovakve slične i taman si mislim kako bi ubrzo mogla ovakvo nešto pripremiti.. :))

    Odgovori
  • Obozavam rizu na mlijeku, i toplu i dobro rashladjenu.Miris cimeta mi je tako topal, kuca zamirise domom a i zaista vraca u djetinjstvo.Kada sam bila trudna s jednim od mojih troje, ne sjecam se sada s kojim djetetom, tamanila sam “rice pudinng” nenormalno,Prica o rakiji mi je jako poznata,od bake, pa mame, pa i mene sada….nasmijala sam se dobro,svudi ista prica :)))

    Odgovori
  • joj sutlijas, kupila sam bila recepte za pirinac i gomila varijanti za spremanje sutlijasa sa raznim vocem, da odlepis, moram priznati da je moj favorit sa jabukama, i to kiselimmmmm!

    Odgovori
  • … [Trackback]…

    […] Read More: voce-povrce.dobrahrana.jutarnji.hr/2010/10/27/riza-na-mlijeku-s-jabukom-i-kruskom/ […]…

    Odgovori
  • […] 8. Riža na mlijeku s jabukom i kruškom […]

    Odgovori
  • Sviđa mi se, posebno stoga jer mogu i djetetu ponuditi kao zajednički obrok, doručak

    Odgovori
  • Hm,riža se kuha 1 sat?Ostane li što hranjivo i ikakva korist od nje?Cimet koji se prodaje kod nas (samo iz Indonezije) nema veze sa pravim kvalitetnim cimetom,za usporediti je: šećerna tabla kod nas pod imenom čokolada i ona prava sa od pravog kakaovca.Nebi i zemlja,

    Odgovori
  • Ja rizu obicno skuham unapred, pa kasnije uvalim mlijeko. Thanks za ideju za dodatke.

    Odgovori
    • micek, pa ti kuhaš! pa di si bio cijeli moj život nakon osnovne??? :p

      Odgovori
    • Mirno spavaj, nisi nista propustila. Kuham samo ono sto moja draga odbija. Rizu na mlijeku, spinani secer i pizzu iz zamrzivaca. 😉

      Odgovori
  • Taj desert sam otkrio nekada davno 70-ih kad sam služio vojsku u Kruševcu I Pirotu u Srbiji. To je bila standardna ponuda u njihovim slastičarnicama iako bez jabuka I krušaka. Tad sam se zaljubio u taj desert iako su ga tamo radili mrvu drugačije. Miješali su mlijeko I vodu u omjeru 60, 40 u korist mlijeka I moram priznati the mi je I danas taj omijer draži od čistog mlijeka. Ribane jabuke sam kasnije samoinicijativno dodavao , onako instiktivno , a ovo sa kruškama mi je novo.Probat ću iako mi I sama kruška uljeva povjerenje. Obožavam dobru Viljamovku. Ponekad za promijenu nije zgorega umijesto cimeta dodati kukurmu. Tada je cijela stvar malo žuta što daje jednu ugodnu optiku desertu a okusu daje novi taste. I za kraj. Ne treba pretjerivati s rižom. Puno je finije kad je nema previše. Previše riže stvara rižin cement a onda to nije to. Dobar tek I uživajte.

    Odgovori
  • Pored svih naziva koje si naveo mogao si dodati i SUTLIJAŠ, to je, naime najčešći naziv za ovaj slatkiš

    Odgovori
  • Njam!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.