
Rimski njoki su jedno od onih jela koja imaju gotovo iscjeljujuće moći. Nemojte me krivo shvatiti, možda nisu na vrhu zdravstveno-nutricionističkih preporuka, ali njoki liječe dušu, a to je gotovo jednako važno.
Ako ste ikad radili klasične njoke znate koliko je to dugotrajan, a ponekad i fizički zahtjevan proces. Njoki iziskuju vrijeme, znanje i vještinu, ali u konačnici, nadoknade vam sve svojom savršenom pahuljastom teksturom koja se naprosto topi u ustima. Upravo zbog toga njoki od krumpirovog tijesta rezervirani su za posebne prilike: rođendane, blagdane i razna druga slavlja.

S druge strane izrada rimskih njoka je potpuno druga priča. Jednostavno ih je pripremiti, cijeli proces je relativno kratak, a doživljaj okusa je jednak klasičnim njokima. Za njih vam neće trebati ništa egzotično i nepoznato, a opet, na kraju dana, imat ćete divne pahuljaste i jako ukusne njoke.
Rimski njoki i kako ih napraviti
Rimski njoki se tradicionalno pripremaju od pšeničnog griza. Sve što trebate napraviti je skuhati griz u mlijeku. Kad je griz skuhan dodajte mu jaja, maslac i sir, sve dobro promiješajte i zarolajte u štrucu koja se mora dobro ohladiti. Kada se štruca ohladi narežite je na medaljone – njoke i zapecite u pećnici. Zar nije jednostavno?
Iako je griz najčešći sastojak ovih njoka one se mogu raditi i od palente, baš kao što sam ih ovaj put ja napravila. Palenta je jelo na kojem sam odrasla i volim ga gotovo jednako kao i njoke pa nisam puno dvojila oko toga, posebno od kada sam otkrila predivnu bijelu palentu. Njoki piripremljeni s ovom palentom su lijepo kukuruzno slatkasti, a također su i prirodno bez glutena. Što isto nije na odmet. 🙂
Bijela palenta – novost u našim trgovinama
Pripremala sam ih od bijele palente brenda Izidor koja je novost u našim trgovinama. Radi se o domaćoj palenti od kukuruza vrhunske kvalitete. Cijela paleta njihovih proizvoda me oduševila, a posebno ova palenta od bijelog kukuruza. Nisam je do sada imala priliku probati i jako mi je drago da će ona sada biti široko dostupna, baš kao i brašno od bijelog kukuruza.
Recept vam donosim u nastavku i nadam se da će vam se svidjeti koliko i meni.
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vode
- 1 žličica soli
- ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića
- 200 g bijele palente Izidor
- 80 g sira parmigano reggiano
- 1 žličica maslaca
- 2 žumanjka
- 20 g sira parmigano reggiano
- 2 žličice maslaca
- rajčice i bosiljak, po želji
- U loncu pomiješajte mlijeko, vodu, sol i muškatni oraščić pa sve kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakuha.
- Kada zakuha smanjite vatru i polagano dodajte palentu uz neprestano miješanje.
- Kuhajte tako miješajući dok palenta ne postane vrlo gusta.
- Kada je gusta maknite je s vatre i odmah umiješajte sir i maslac.
- Ostavite sve desetak minuta da se malo ohladi pa umiješajte i žumanjke.
- Takvu smjesu prebacite na veliki komad prozirne folije, žlicom je formirajte u štrucu i pomoću folije lijepo zamotajte i učvrstite.
- Ostavite je da se ohladi.
- Kad se ohladi, smjesu pažljivo odmotajte i oštrim nožem narežite na kriške – njoke debljine oko 2 cm.
- Manju vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju složite njoke tako da se malo preklapaju.
- Sve posipajte s preostalim sirom te rajčicama i bosiljkom po želji.
- Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 – 30 minuta ili dok ne uhvate zlatnu koricu.
- Pečene njoke odmah poslužite kao prilog ili samostalno jelo.
Ovaj recept nastao je u suradnji s Izidorom