curry, glavna jela, riba

Riblji curry iz Philipsovog Multicookera

Curry  Philips multicooker

Još malo testiram novi Multicooker od Philipsa. Već sam vam o njemu pisala i rekla vam sve njegove prednosti i načine na koje zbilja štedi vrijeme.
Za ovo testiranje sam htjela pokušati raditi nešto drugačije u njemu, nešto pomalo egzotično. Čisto da demonstriram sebi i vama kako se u njemu zbilja može skuhati sve.

Kuhala sam riblji curry. Ovaj curry je zapravo moja improvizacija i radila sam čisto po svom osjećaju.
Curry, kako bi kolokvijalno mogli nazvati sve indijske saftove, mi je jedno od najdražih jela. Od kad kad sam počela intenzivnije kuhati indijska kuhinja me fascinira i oduševljava i često je pokušavam reproducirati u svojoj kuhinji. Davnih dana, kad sam tek počela pisati ovaj blog, bila je gotovo nemoguća misija pronaći sve potrebne začine za dobar curry, curry izvornog okusa. Moje drage kolegice blogerice su mi tada slale začine iz cijelog svijete, iz Engleske, pa čak i iz Australije. Hvala im na tome!
Making curry
Zahvaljujući njima uspjela sam već tada reproducirati nevjerojatne mirise indijske kuhinje i u svom domu.
Danas je situacija potpuno drugačija, kuhanje je sada sve više IN. Sada svakog čuda možete nabaviti u Zagrebu, a zahvaljujući Internet kupovini začini su dostupni i ostatku lijepe naše.
E sad kad su nam začini dostupni, ribe i rajčica fala bogu imamo, možemo se baciti na kuhanje.
Multicooker je kuhinjski uređaj zamišljen da nam olakša kuhanje te funkcionira po principu kuhanja svega u jednom loncu. Ipak, kod kuhanja currya cijeli proces treba razlomiti na nekoliko koraka, te postupno zapržiti začine, karamelizirati luk pa rajčicu i tako redom. Na ovaj način se postiže ona specifična, aromatična aroma jela i ove korake ne treba ubrzavati. Kako bilo, uz multicooker sam dobila jako dobar riblji curry. Poslužila sam ga uz integralnu basmati rižu i malo soka limete. Čista uživancija!
Philips multicooker Curry
Što se same ribe tiče ja sam koristila skromni file oslića. Komad ribe toliko dosadan da ga zbilja treba malo začiniti kardamomom i korijanderom. Moram vam priznati da mi je ova kombinacija gotovo najbolji način pripreme tog komada ribe. Osim oslića, u ovom jelu bi jednako dobro funkcionirao i file bakalara. Zapravo važno je samo da imate čvrsti komad bijele ribe i možete kuhati ovo jelo.
Današnji recept je prilagođen kuhanju u Multicookeru, no ako isti nemate ništa ne brinite, slijedeći recept vrlo jednostavno ćete pripremiti ovakav curry i u običnoj rajngli. 🙂

SASTOJCI
250 g filea oslića
1 limeta
prstohvat soli
1 glavica luka
1 žlica maslinovog ulja
2 cm cimeta u štapiću
½ žličice bijele gorušice
½ žličice crne gorušice
½ žličice papra u zrnu
2 klinčića
2 kardamoma
2 suha peperonćina ili čili papričice po izboru
komadić svježeg đumbira, sitno nariban
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
5 -6 suhih curry listova
1 žličica kurkume
3 velike rajčice, oguljene i narezane na kockice
100 ml tople vode
sol po ukusu
limete za posluživanje

PRIPREMA

  • Ribu narežite na manje komade veličine zalogaja, pokapajte je sokom jedne limete i mrvicu posolite.
  • Luk nasjeckajte.
  • Multicooker uključite u struju, u posudu za kuhanje stavite maslinovo ulje, odaberite program FRY, a vrijeme namjestite na 20 minuta. Poklopite posudu i ostavite kratko da se ulje zagrije.
  • Nakon dvije minute bacite na ulje začine: cimet, gorušicu, korijander, klinčić, papar, peperončine i sjemenke kardamoma. Zatvorite multicooker i nastaviti pržiti naredne 3 – 4 minute.
  • Otvorite multicooker i ubacite unutra nasjeckani luk, curry lišće, đumbir i češnjak. Ponovno poklopite i pržite narednih 5 minuta.
  • Dodajte i rajčice, te nastavite pržiti u zatvorenom multicookeru do kraja programa.
  • Sada u multicooker dodajte ribu, zalijte sve vrućom vodom, dodajte zrno soli, promiješajte. Odaberite programSTEW i namjestite vrijeme kuhanja na 20 minuta. Poklopite posudu i pustite kuhati do kraja programa.
  • Kada je program gotov multicookre se automatski prebacuje u program održavanja topline jela. Kada ste spremni za jelo isključite ga i uživajte u curryu uz basmati rižu i još malo cijeđene limete. ?

 

5 Comments

  • Avatar

    ovo mi se bas dopada. a buduci da nemam jedino curry listice, da li bi mogla zamjena sa curryem u prahu?

    Odgovori
    • andrea

      Pozdrav Vesna i hvala na komentaru, drago mi je da ti se sviđa. 🙂
      Curry lišće nije presudno za okus tako da ga možeš i potpuno izbaciti, ako želiš možeš staviti curry prah ili piskavicu, ili neki začin po svom ukusu.
      Također, zaboravila sam napisati u receptu, s dva peperonćina ovo jelo je poprilično vatreno, pa slobodno i to reguliraj po vlastitom ukusu. 🙂

      Odgovori
  • Avatar

    ovo je baš za mene!!

    Odgovori
    • andrea

      Drago mi je da ti se sviđa. 🙂 😉

      Odgovori
  • Avatar

    Ovoe je nešto fenomenalno!!! Jako mi se dopada…

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.