brokula, glavna jela, pir, rajčica, sir

Quiche od kozjeg sira i povrća

 

Dogodili vam se ponekad da potpuno zaboravite na neke stvari, knjige na primjer?
Jučer sam tražila neki registrator koji sam koristila na faksu i otvorila ormarić sa skriptama, koji zbilja dugo nisam otvarala, a u njemu brdo knjiga.
Dok sam neke s veseljem ugledala i pomislila da bi ih baš mogla ponovno pročitati nekih se nisam uopće mogla sjetiti. Ne znam o čemu su, a još manje od kud u mom ormaru, čak se ne sjećam ni kada sam ih kupila. Prva mi je zapela za oko „Antologija španjolskog pjesništva“ Nikole Milićievića, sjećam se da sam žudila za njom i s oklijevanjem je prelistavala u svakoj knjižari. Ipak bila mi je preskupa i nikad je nisam kupila… ili ipak jesam u nekom naletu ludila koji mi je toliko pomračio um da sam zaboravila da tu knjigu uopće posjedujem.
Slijedeća je tanka zbirka poezije Emily Dickinson, nju sam na prvu zgrabila sa čuđenjem, a onda sam je se ipak sjetila. Kupila sam je kad je i parfem Anais anais kad sam bila u nekom melankolično-romantičnom raspoloženju. Drago mi je da sam je opet našla, a mogla bi obnoviti i zalihu Anaisa kad sam ga se već sjetila. 🙂

 

Među ovim knjigama, koje su ipak pobudile neka sjećanja, našla se i knjiga „The Historian“ Elizabeth Kostove…
E ubijte me ako znam koja je to knjiga, kad sam je kupila, koji je bio moj motiv za kupnju (osim očite veze naslova i moje struke) i zašto je pobogu nisam pročitala.
Nisam imala izbora, nego sinoć ranije spustiti rolete, ušuškati se i krenuti s čitanjem. Odmah ću vam reći da za sad nisam ni najmanje oduševljena knjigom, pročitala sam samo prva dva poglavlja i nadam se da će nastavak biti zanimljiviji. Knjiga je napisana nekim vrlo komornim tonom koji me podosta zamara. Inače tematika je obećavajuća, riječ je o povijesnom romanu s elementima fantastike, ipak ako nastavi u ovom tonu vračam se ja Maddoxu i intrigama staroga rima.

 

U međuvremenu sam saznala da je ova knjiga u jednom trenutku bila totalni hit, pa sam čak negdje kroz maglu čula glas Branke Kamenski kako u „Pola ure kulture“ govori da je na prvom mjestu, najprodavanijih knjiga, taj tjedan „Povjesničarka“ Elizabeth Kostove. Očito sam je tada kupila, a kako je ova moja džepnjak  pretpostavljam da je nisam previše ni platila.

A što vi trenutno čitate i jeste li nedavno pročitali nešto što vam se jako svidjelo?

Ja sam ovo ljeto kupila neku knjigu na kiosku za 20 kn od koje nisam očekivala ništa, a totalno mi se svidjela. Riječ je o knjizi „Bijela kraljica“ Philippe Gregory. Istina je da ja, možda, malo više od prosjeka volim povijesne romane i dvorske intrige ali čini mi se da bi se ova knjiga i drugima svidjela…

Ok, pošto smo utvrdili da volim intrige i povijesne zbrke, a k tome sam i neobično zaboravljiva možda bi bilo bolje da pustim knjigu i pređem na recept prije negoli i njega zaboravim. 🙂

 

SASTOJCI
za tijesto
100 g pirovog brašna
100 g glatkog brašna
80 g maslaca
1 jaje
2 žlice hladne vode
1 žličica soli
½ žličice praška za pecivo
za nadjev
280 g svježeg kozjeg sira (capro fresh)
100 g brokule
3 jaja
4 -5 cherry rajčica
2 režnja češnjaka
2 – 3 stabljike peršina
2 žlice svježe izribanog parmezana
prstohvat soli

POSTUPAK

  • Pomiješajte pirovo i glatko brašno pa im dodajte sol i prašak za pecivo.
  • Hladni maslac narežite na listiće pa ga dodajte brašnu, dodajte i jedno jaje i dvije žlice vode pa rukama zamijesite tijesto.
  • Tijesto oblikujte u kuglu pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dok pripremite nadjev.

za nadjev

  • Nasjeckajte češnjak i peršin.
  • Sir miješajte mikserom, a kad postane kremast dodajte mu jedno po jedno jaje.
  • Kad se sastojci povežu umiješajte peršin, češnjak i jednu žlicu parmezana.
  • Dodajte i malo soli ali budite oprezni jer su ovi sirevi već dosta slani.
  • Brokulu operite i natrgajte na manje cvjetove.
  • Rajčice operite i prepolovite.

slaganje

  • Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na promjer malo veći od kalupa (23 cm).
  • Pomoću valjka prebacite tijesto na kalup, utisnite ga rukama da lijepo sjedne pa odrežite svo tijesto koje prelazi rub.
  • Nabodite dno tijesta čačkalicom.
  • Složite brokulu po tijesto pa je prelijte smjesom od sira.
  • Na kraju poslažite rajčice i sve posipajte s preostalom žlicom parmezana.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko pola sata.

18 Comments

  • trenutacno citam “Girl with the Dragon Tatoo” Steiga Larssona – zgodan krimic, pprocitala sam cca 150 str. S obzirom na moje osjecaje prema siru, nazalost mislim da cu ovo preskociti, ali sigurna sam da je jako ukusno. Fotke sve bolje i bolje 🙂

    Odgovori
  • I ti si otkrila ovaj sir..:D Mene je totalno oduševio kad sam ga probala prije nekoliko mjeseci. Za sad ga nisam još pripremala u jelima ovakvog tipa.. vjerujem da je jako ukusno. :)Iako studiram na filozofskom fakultetu, čitanje romana i pripremanje za ispite iz književnosti mi je uvijek bilo mrsko, vjerojatno iz razloga što mi je teško “odlutati” sa mislima . Tu je i povezanost sa filmovima koje ne volim gledati, eventualno dokumentarci ili kakva dobra drama dolazi u obzir. Kad stignem, uz kulinarstvo, “gutam” knjige znanstvene tematike, uključujući medicinu i nutricionizam, općenito sve što se na neki način bavi čovjekom i njegovoj dobrobiti.

    Odgovori
  • Moram priznati da još nisam probala kozji sir, ali quiche obožavam pa ću se vjerovatno ubaciti u avanturu. Knjige su jedna od mojih velikih ljubavi, čitam odkada znam za sebe. Kada sam rodila, nisam imala vremena a ni volje za knjigu. Tek prije mjesec dana me uhvatila jaka želja za čitanjem i odtada sam pročitala sedam knjiga. Neke od njih su malo teže, a neke su totalni chick light lit 😉 Zadnje što sam pročitala a htjela bih preporučiti svim roditeljima jest: J.Jool: Vaše kompetentno dijete. Jako dobro napisano, radi se o odnosu roditelj dijete ali bez onog Oprah načina i izražavanja. Meni se jako svidjela i jedva čekam da pročitam još koju knjigu istog autora. Btw: i ja sam pročitala jedan povijesni roman. Zaboravi autora, a naslov je: Put u Jeruzalem. Kupila sam je na trafici za 20 kn i pročitala dok sam bila na moru.

    Odgovori
  • mnjam!!! sve šta je sa sirom mora bit dobro a ovo izgleda posebno fino. Zadnje šta sam pročitala je Seinfeld i filozofija (knjiga o svemu i ničemu :). Slike su 5+ kao i uvijek.p.s. čekam batate 😉

    Odgovori
  • Evo 12 mini kalupa za kiš mi stoje iza leđa (kupila sam ih skoro), i spremam se u pohod kiševa. Odlično izgleda.Bože kako se radujem , kao malo dete, kada ustanem i vidim da su Bloggerice bile vredne i okačile receptiće dok sam ja spavala. Postala sam ovisna i ne znam koliko će me to držati.Ja čitam MATI PIRINČA od Rani Manika i oduševljena sam, a jedva čekam kada će se Hoseinieva nova knjiga pojaviti. Omiljena mi je BEYDNO od Svetlane Velmar Janković, to je autobiografija Kneza Mihajla pronađena posle 140 godina i malo doterana od strane nje. Leto, knjige, dobra hrana, šta više. Da, i dobro društvo!p.s. skoro sam počela primenjivati jedan trik za kiševe, na testo se pospe malo prezle pre nego što se stavi fil

    Odgovori
  • Super recept, jako mi se svidja! 🙂

    Odgovori
  • Ja sam prije mora shvatila da sam u zadnje 2 godine čitala isključivo samo chick lit.. Sram me bilo same sebe.. Pa sam se oborožala nekim pametnim knjigama, ali to na odmoru nije išlo.. pa sam kupila na kiosku knjigu Istina o Melanie Brown, za 19,00 kn.. Odlična.. izgleda naslovnica kao chick lit, ali nije definitivno klasičan chick lit. Za preporuku. Trenutno čitam Carica Orhideja.. A kiš je tako tako dobar. Gledala sam kozji sir već u dućanu, sad kad vidim tebe kako si to fino ukompnirala, morati ću ga probati..

    Odgovori
  • Kiš si tako fino i uredno napravila…:)Nisam uzela knjigu već dva tri meseca..leto je,deca su mi kod kuće i uveče sam jaako umorna,a preko dana uglavnom radim sa njima ,vezbe ili kuvamo ili idemo na kupanje.Ali mi jako nedostaje malo odmora tj mojih 5 m.

    Odgovori
  • Jubi me pretekla, i ja upravo čitam “Vaše kompetentno dijete”. Uhvatila me neka panika kako ću odgojit dijete 🙂 pa sam se oboruzala Jasperom Juulom!Probala sam ovaj sir, odličan mi je, a quiche izgleda odlično!

    Odgovori
  • Kiš ti je prekrasan, nadjev savršen spoj okusa, a capro je zaista odličan sir. Na kupljene knjige ne zaboravljam jer ih obično ne kupujem hrpu odjednom. Ono što zaboravljam je kozmetika, a naročito samplovi koje dobijem za probu. tih malih bočica i kesica mogu pronaći od ladica u spavaćoj i kupatilu do kuhinje. Posljednje što sam pročitala je Djevojke iz Riyada i knjiga je blago rečeno jadna. Spisateljičin stil je kao u neke šiparice, časna riječ moje su pismene zadaće iz sedmog bile bolje. No, pročitala sam tu jadnu knjigu do kraja jer me zanimalo kako će završiti junakinje.Također sam pročitala SFRJ za početnike. Bezveze mi je…Povjesne romane volim, dvorske spletke također, ali odavno nisam imala takav roman u rukama.

    Odgovori
  • Sve što je sa sirom za mene je dobro. A ja volim sireve s “karakterom” tj. volim kada dugo poslije osjećam njegov okus u ustima što su sigurno kozji sirevi. Kiš mi je čarobna kombinacija izvrsnog sira i povrća. Fantastično!Što se tiče knjiga volim čitati, knjige su moj bijeg od stvarnosti. Volim dobar roman, a ovo ljeto sam iskoristila za čitanje: Matildin posljednji valcer, Pod mramornim nebom, Kabulske lastavice, Ispričat ću ti priču, Koliba:))

    Odgovori
  • Perfect combination 🙂

    Odgovori
  • mene uhvati manija čitanja pa idem u knižnicu jednom tjedno… ond apar mjeseci ništa pa opet puno čitam 🙂 trenutno čitam hugh laurie, gun seller (nikako da pročitam do kraja) :)quiche izgleda predivno, tako lagano, svježe i ljetno 🙂

    Odgovori
  • iskreno nisam preveliki ljubitelj kozjeg sira, no ovo svejedno predobro izgledašto se tiče knjiga, događa mi se da zaboravim koju imam doma jer mnogo knjiga sam pročitala iz knjižnice pa nisam sigurna jel sam je kupila ili samo čitala… ugl.trenutno baš i nemam vremena nešto za čitanje, ali uskoro stižu oni zimski dani kad će opet biti vremena i previše pa ću se morati opet opskrbiti knjigama

    Odgovori
  • Knjiga i ja nepročitanih imam na lageru, između ostalog upravo i Povjesničarku :)Trenutno čitam Haruki Murakamija “Tvrdo kuhana zemlja čudesa & kraj svijeta”. Neobično, ali nije loše.Kako je iako ne objavljujem, ipak kuham, osim nepročitanih knjiga na lageru je i hrpa neobjavljenih recepata, s kombinacijama sastojaka iz dva tvoja zadnja recepata. I ja sam se igrala i kozjim sirom i lukom :)Quiche je odličan, fotke mrak!

    Odgovori
  • trenutno čitam The art of choosing autorice Sheene Iyenger i baš mi je knjiga odlična. nisam baš za beletristiku, volim književne klasike, ali chic lit i fikciju takvog tipa ne mogu progutat. ljubiće pogotovo ne volim, a sf ne prolazi ni u literaturi niti na ekranu. volim sociološku, psihološku, antropološku tematiku, knjige koje odgovaraju ili barem pokušavaju odgovoriti na neka važna pitanja.kniga koju sad čitam upravo je takva. volim tvrdnje potkrijepljene dokazima, eksperimentima i rezultatima istraživanja 😀 enivej, ovaj qiuche mi zvuči mrak! tijesto mi se sviđa, pirovo brašno puno koristim u zadnje vrijeme, a ovak kozji sir mi je upravo savršen. nedavno sam ga otkrila i na žalost nema ga uvijek za kupiti, ali uvijek kad ga spazim ubacim ga u košaricu.

    Odgovori
  • Quiche je odličan i jako volim ovo sa sirom , super mi i izgleda ! A što se knjiga tiče situacija mi je poznata, kupim i ja tako poneku “usput”, poneku dobijem na poklon, ostavim za kasnije i ups, kada je nađem puno kasnije sva sam sretna što je imam a nemam pojma odakle se stvorila. Ovo ljeto nisam bila za neku težu literaturu od one “19,90 kn” na trafikama :). “Omerta” mi je dobra iako ne znam koliko je baš dobra ili je fora u tome što je tema mafija, a to je definitivno moja tema kada su knjige i filmovi u pitanju. Osim nje, od proljeća me kraj kreveta čeka Misha Glenny i “Mc Mafija”, započeta, nadam se uskoro dovršena, meni svakako interesantna.

    Odgovori
  • Sviđa mi se što je recept sa kozjim sirom ! Kupujem od kumica na placu prvenstveno za salatu, ali i ovo će biti isprobano!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.