glavna jela, puretina, voće

Puretina u umaku od naranče i šafrana

 

Prokleta je stvar taj šafran, prokleto je privlačan i još više skup.
Iako bi neki bili skloni njegovu cijenu opravdati trendovima modernog potrošačkog društva i visokim maržama moram vam reći da to nije istina. Naime šafran je od pamtivijeka najskuplji začin na svijetu. On je biljka kojoj su se kroz povijest pridavala čarobna svojstva, služio je kao lijek, dodavao se parfemima, njime su se bojile skupocjene tkanine i naravno dodavao se hrani, a oduvijek je bio skup i teško dostupan.

 

Koliko su drevni narodi cijenili ovu biljku kazuju nam i arheološki ostaci s grčkih otoka Santorinija, nekadašnje There gdje su zidovi jedne zgrade bili ukrašeni freskama s prikazima beračica šafrana te freske kojima je ukrašena kraljevska palača u Knosu na Kreti.
Antički pisci su boginju zore Eos ili Auroru opisivali bojom šafrana, a u starom Rimu najcjenjenije tkanine su bile upravo ove boje. Toga boje šafrana s ljubičastim obrubom bila je rezervirana za augure i konzule na posebnim svečanostima.

 

Ipak skupoća ovog začina ne leži u činjenici da su joj se divili drevni narodi već u činjenici da je njezin uzgoj i branje mukotrpan posao s malim prinosima. Šafran je ništa drugo nego tučak cvijeta šafrana. Svaki cvijet ima samo tri tučka pa sad zamislite koliko vam je cvjetova potrebno da bi ste dobili samo 100 grama ovog začina.

Nažalost sva vam ova objašnjenja malo znače kad vaš dragi na blagajni shvati da ste upravo potrošili 120 i nešto sitno kuna na 2 g narančastog začina. 🙂

 

SASTOJCI
500 g purećih prsa
2 naranče
2 češnja češnjaka
200 ml povrtnog temeljca
2 žličice gustina
1 čep whiskeya
1 žličica smeđeg šećera
1 prstohvat šafrana
1 žlica maslaca
sol
kajenski papar

POSTUPAK

  • Pureća prsa narežite na tanke komade pa svaki posolite i posipajte s malo kajenskog papra. Kajenski papar dodajte prema vlastitom ukusu ali budite oprezni jer je dosta ljut.
  • Jednu i pol naranču iscijedite, a preostalu polovicu narežite na tanke kolute.
  • Češnjak sitno nasjeckajte.
  • Prstohvat šafrana otopite u 200 ml vrućeg temeljca.
  • Na žlici maslaca prepržite pureća prsa sa svake strane po par minuta da uhvate lijepu boju.
  • Izvadite puretinu i ostavite je na toplom mjestu, a u tavu stavite nasjeckani češnjak. Kratko ga pržite da zamiriši pa mu dodajte narančin sok, žličicu smeđeg šećera i whiskey.
  • Kuhajte svega par minuta pa vratite meso u umak, smanjite vatru i kuhajte podlijevajući temeljcem petnaestak minuta.
  • Ostavite malo temeljca sa strane pa u njemu razmutite 2 žličice gustina. Na kraju ovu smjesu dodajte puretini, još kratko kuhajte da se umak zgusne i doradite okus solju i paprom ako je potrebno.
  • Puretinu poslužite s rižom i kriškama preostale naranče.

20 Comments

  • Avatar

    Tvoje fotke me uvek “hipnotišu” svojom lepotom i živošću a ovo jelo mi je FENOMENALNO i već osećam ukus u ustima 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    I love your style of writing 🙂 You have always interesting posts. Good recipe. And yes, saffron is expensive. Last Saturday in a Syrian food shop I saw a spice saffron imitation, it looks like the real one, but it costs only half euro for 100 gr. Next time maybe I will buy it. When I asked the salesman “Is this saffron” he smiled and show me a little red box with golden words on it – “This is saffron and costs 5 leva /2.5 EUR/ for 3 gr. 🙂 Best regards 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Mmm,cista egzotika!

    Odgovori
  • Avatar

    Fino zvuče i izgledaju ovi tvoji pureći odresci, a boje doista hipnotiziraju. Ja obično kupim onaj Kotany šafran koji se može naći u bilo kojem većem dućanu i bude dovoljno za jedan ručak, cijena mu je negdje oko 7-8 Kn za par grama..Oduševio je i mene svakako jer daje doista poseban okus i boju jelu!

    Odgovori
  • Avatar

    Prekrasno jelo, divne fotke! Bum to napravila uskoro.

    Odgovori
  • Avatar

    Puretina mi nije neko meso, osim od mlade purice koja jurca za purančekima po livadi. Ali u ovoj kombinaciji je čak i dobrodošla. A što se tiče šafrana, prijatelji su mi fa donjeli s potovanja kao najljepši poklon. Koristim ga u glavnom za rižu i neke ribe, a ubuduće ću i za ovo.

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea, da preskočim narandžu i prelepi šafran koji su fenomenalni u kombinaciji sa ovim mesom, ali ovaj viski znam da je pun pogodak. Pravila sam onu čorbu od bukovača sa viskijem i taj mali čep je dao tako dobar šmek čorbi. Ako neko misli da pravi ovaj recept, nemoj da mu je palo na pamet da preskoči nešto od začina. Po mom iskustvu Andrea je expert za začine, njihove kombinacije i treba se strogo držati napisanog,tj. morate joj slepo verovati da bi okusili blaženstvo.

    Odgovori
  • Avatar

    Jaka je istina da je šafran teško dostupan kod nas ali je itekako istina, na sreću stanovnika Nizozemske, dostupan Dutcherima koji mogu uživati u njemu i naći ga u trgovinama bez pol frke. Ovaj receptić ti je famozan. Inače moj omiljeni recept sa šafranom je Risoto alla milanese. Puse :*

    Odgovori
  • Avatar

    ja volim šafran i već sam u nekom broju ića i pića čitala razlog njegove skupoće..pile.. volim.. šafran volim… naranču volim… alkohol.. o da volim :))sve u svemu genijalan obrok 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Divan recept, ovo moram isprobati…a kad mene privuce neki mesni recept, onda ti je to stvarno kompliment 🙂 Ja gotovo uopce ne jedem meso ali puretina mi je super, mislim da je napravedno malo zastupljena, navodno da je purece meso mnogo kvalitetnije od recimo pileceg, a osim toga je prilicno neutralno, idealno za ovakve avanture :)Moram jos samo pohvaliti tvoje prekrasne fotografije, ja se trudim i jos k tome sam likovnjak ali tvoja kvaliteta mi je sada tek nedostizan san…Pozdrav, Sweet

    Odgovori
  • Avatar

    predivne fotke, pogotovo ova sa šafranom na traci, nju sam već i komentirala! 🙂 slažem se s jelenom, ti si stvarno ekspert za egzotične začine i tvojim kombinacijama uvijek vjerujem 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    odlično ti je sve ovo, no trenutno se kod nas ne jedu jela sa ‘luksuznim’ začinima :(čekam bola vremena da ovo isprobam

    Odgovori
  • Avatar

    sve skupa divno ! Puretinu si odlično pripremila. Ne mogu reći kako mi se tu čini šafran jer ga nisam još isprobala, ali kada pogledam ostale sastojke i začine to jednostavno mora biti nešto posebno i fenomenalno ! Sa slike bih ovaj odrezak pojela ! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Ovo je zaista odlično, baš sam na ljeto radila piletinu sa tikvicama i šafranom, morat ću i puretinu isprobati u ovakvoj kombinaciji..

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea, tvoje fotke stvarno oduzimaju dah!!! Jelo izgleda bas primamljivo i sigurna sam da bi me odusevilo. A cena safrana me sokirala (u pravom smislu te reci), jeste on najskuplji zacin na svetu, ali ovde nije ni upola toliko skup kao u Hrvatskoj zato kad ti ponestane ovih zaliha javi… mene sa sve postarinom nece izaci 120 kuna :)))

    Odgovori
  • Avatar

    prekrasno :))))

    Odgovori
  • Avatar

    Andreić,volim tvoj stil,kako kuvas,kako fotkas,ovo je njami..njami

    Odgovori
  • Avatar

    @Maslinka, puno ti hvala na lijepim riječima. Drago mi je da ti se sviđaju fotke, ja se trudim ali jako često nisam zadovoljna rezultatima tako da mi ovakvi komentari puno znače. :)@Eos, thank you very much. Saffron is very expensive, this one was 120 kn for 2 grams, that would be almost 17 euros. :(@Ana, hvala na komentaru.@Nada, hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. Pogledaj malo bolje to pakiranje koje kupuješ, garantiram ti da u njemu nisu 2 grama, prije će biti 0,2 grama šafrana. :)@Vali, hvala ti draga, nadam se da će ti se svidjeti. :)@Dunja, ako ne voliš puretinu ovo jelo jednako funkcionira i s piletinom. Hvala ti puno na lijepim riječima. :)@Jelena, meni je sad toliko neugodno, puno ti hvala na ovako prekrasnom komentaru i pohvalama. Jako mi je drago što tako misliš. :)@Katy hvala na komentaru, a što se šafrana tiče ima i njega u svakoj trgovini u Zagrebu ali jako varira kvalitetom. Prava stvar je jekao skupa. :(@Andrea, meni se čini da mi imamo puno toga zajedničkog što volimo. 😉 Hvala ti na komentaru. :)@Sweet Green, puno ti hvala na ovako lijepim riječima. Evo opet se crvenim. Slažem se da je puretina super, nije masna, a bogata je proteinima. Nema jaku aromu pa se može kombinirati na milijun načina. :)@Josipa, puno ti hvala mila, predobri ste prema meni. :)@Nina, hvala ti na komentaru, a za kupovinuz skupih začina te potpuno razumjem. :)@Branka, puno ti hvala i drago mi je da ti se sviđa. :)@Ebba, i ta tvoja kombinacija mi zvuči odlično. Hvala ti na komentaru. @Casa de vainilla, puno hvala na komplimentu. :)Što se šafrana tiče i kod nas se može naći jeftiniji ali ovdje se radi o onom vrhunskekvalitete. Hvala ti na ponudi i na komentaru. :)@Just Cake girl, puno hvala! :)@Vera, hvala ti draga moja, uvijek me razveseliš svojim lijepim komentarima. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    kako su mi zanimljive ove tvoje pričice…ma super! A fotografije očaravajuća, ova druga fotografija je za izložbu: kakav predivan spoj ljubičaste i crveno-narančaste..prekrasno! :*

    Odgovori
  • Avatar

    Stvarno divan recept, još ljepše fotografije i uvijek interesantna priča.Ja sam nabavila sjeme šafrana! Javim ti jel’ niklo i kak’ je išlo skupljanje ;))

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.