gljive, predjela

Punjeni šampinjoni

 

Najviše od svega volim lješkariti i uživati u jednostavnim, malim stvarima koje zapravo život znače. Međutim te male trenutke ugode povremeno poremeti nekakva tekma pa sam onda prisiljena slušati komentare duplog pasa i prilike koju je netko propustio?! I tak u toj buci nogometnih eufemizama pokušavam sabrati misli i napisati nešto suvislo o receptu koji slijedi. Nažalost ni meni ni receptu se ne piše dobro jer upravo iščekujemo (posebno ja) Dinamovu utakmicu, sva sreća da smo jučer kupili novi televizor. 😉

 

Zapravo smo prekjučer kupili novi televizor ali kako smo i dragi i ja rođeni pod posebno sretnom zvijezdom stvari su se odmah zakomplicirale. Prvo smo žicali gotove sve koje poznajemo da nas voze u West Gate (mi još uvijek nemamo auto, a tako će izgleda i ostati), dok smo čekali prijevoz morali smo nešto i prigristi pa sam ja napravila ove šampinjone. Kad smo se konačno dokopali televizora i jedva ga dovukli na treći kat, raspakirali smo ga, uključili i imali što i vidjeti. Preko cijelog ekrana se pojavila tanka zelena linija. Svi moji pokušaji petljanja po daljinskom su bili bezuspješni, kupili smo pokvaren televizor! E pa kome se to još dogodilo? Naravno jučer smo išli ponovno u trgovinu, televizor je uspješno zamijenjen, novi nema zelenu liniju i sad neometano možemo gledati nogomet. Avaj!

 

No vratimo se malim trenucima ugode. Nekoć davno sam uživala u nevjerojatnoj lakoći postojanja, bila sam apsolvent, jutro nije postojalo, a noći su trajale beskrajno dugo. U jednoj takvoj noć, moji prijatelji i ja, odlučili smo gledati prijenos dodjele Oscara (niste valjda pomislili da smo gledali tekmu). Kako bi zaokružili glamur takvog događaja morali smo se nečim i počastiti. Moja prijateljica je napravila šampinjone punjene na način vrlo sličan ovome i od tada mi je to jedno od omiljenih jela. Kako sam u međuvremenu i ja naučila ponešto o kuhanju usvojila sam njenu ideju, dodala nešto svoje i dobila rezultat kojim sam zadovoljna.
I prije nego odmahnete rukom i ocijenite ovo jelo kao već viđeno i prežvakano sjetite se da su najbolje stvari uvijek jako jednostavne.

 

SASTOJCI
500 g šampinjona (birajte što veće)
60 g suhe šunke ili pršuta
100 g dimljenog polutvrdog sira (Dimsi)
200 ml kiselog vrhnja
prstohvat bosiljka
prstohvat mažurana
prstohvat origana
prstohvat timijana
sol
papar

POSTUPAK

  • Šampinjone očistite pa im odstranite peteljke.
  • Peteljke stavite sa strane, a klobuke malo izdubite.
  • Peteljke nasjeckajte.
  • Narežite šunku, a sir naribajte.
  • Pomiješajte šunku, sir i nasjeckane peteljke s kiselim vrhnjem.
  • Dodajte začine te sol i papar.
  • Ovom smjesom punite izdubljene klobuke.
  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa u njoj pecite šampinjone petnaestak minuta.

Comments

comments

16 Comments

  • A jooj stvarno imate pehove same u zadnje vrijeme :O .. bit će bolje, to je za jačanje živaca 😀 tako se ja znam tješit 😀 Jelo je skorz po mom guštu jer u zadnje vrijeme dolazim do zaključka da mi definitivno meso i riba ne trebaju i da bi mogla živjet u jednoj šumi i samo se hraniti gljivama :DDFotke su skroz posebne, tako mi je zanimljiva ova plava pozadina tanjura u kontrastu sa slatkim malim šampinjonima. Ma predivno!

    Odgovori
  • i da nadodah, fotke čak pomalo ekstravagantne, valjda zbog ove intenzivne plave. 🙂

    Odgovori
  • Andrea, niste jedini bez kola, ima nas još! I mi teglimo i vučemo kao magarci! Doduše, koliko bih tek kalorija potrošili da se vozamo kolima! Punjene šampinjone volim. Doduše uvek ih nešto prepečem, sve me strah da neće biti kapice lepo pečene! Odlične fotke!

    Odgovori
  • I don’t understand Croatian, but I’ve put this into online translation so I could understand it. I love mushrooms, and I love the look and sound of this dish! Vrlo lijepo!

    Odgovori
  • Pecurkice su super, obozavam ovakve zalogaje… fotke su ti carobne, kao i uvek… A sto se tice pehova sad sve vise uvidjam da se glupe stvari ne desavaju samo meni ;)… Svako dobro vam zelim i sto manje pehova 🙂

    Odgovori
  • stvarno glamurozno…izgleda prpošnije nego haljina charlize theron :)pretpostavljam da očarani šampinjonima nitko i nije više gledao Oskar! 🙂 šalim se… :)s obzirom da zadnjih dana samo gledam dvd hestona blumenthala, nabrijavam se probati jednostavna jela dovesti do savršenstva…znači, pokušati 100 puta ako treba raditi neko lagano jelo i otkriti detalje koji ga mijenjaju… ovako nešto se čini dobro za početak

    Odgovori
  • he he, jučer sam i ja krepala od ajduka pa dinama odmah za njim.. toliko mi je bilo dosadno da sam zaspala već u 22:00:) bar neka korist od nogometa…nije da ja ne volim nogomet, ali ova hrvatska liga i ovi jadni europski pokušaji jednostavno su tu mač :))ali zato gljivice ne da su europske nego svjetske.. odlična ideja i odličan recept

    Odgovori
  • otkrila sam punjene gljive prije nekoliko godina i odmah sam se zaljubila u njih :)probala sam svakakve varijante, najčešće ipak ono što trenutno imamodlične slikice

    Odgovori
  • Predivno,predivno izgleda!Obožavam sampinjone!

    Odgovori
  • A joj draga Andrea, pa zaista ne znam šta da kažem za peh sa kupovinom TV-a, na tvom mjestu bi sigurno zaplakala od muke. Moj muž i ja nismo “frikovi” za tehničkim uređajima pa su nam telke još uvijek one obične. Toliko sam operisana od pomame za novotarijama da nemam pojma o tome šta je plazma, šta je LCD, a kamoli ove najnovije što ih reklamiraju kao nekakvo čudo sa bojama (ona žuta ribica u moru, pa kao mi ne vidimo kako je to žuto).Punjeni šampinjoni su vrlo dekorativni i nikakvo čudo da se često nađu na partijima, tako i na tom vašem studentskom u čast Oscara.

    Odgovori
  • Šampinjoni su zakon ! A recept i ideja došli kao naručeni. U subotu sam ih gledala na Dolcu , divne, velike, bijele, i baš mi ih je bila želja kupiti ali eto neću jer ih uvijek pripremim na dva ista i jedina načina (saft i omlet) a želim ih nekako drugačije. Evo kako ću, ….., sutra ih kupim i ovako ću ih pripremiti ! Izgledaju savršeno !!Što se TV-a tiče ako je za utjehu moja mama je za prošli Božić kupila novi TV, bila je neka akcija, pa lijepi kvalitetni TV, ravni ekran itd. Donijeli ga doma, dečko iz trgovine ga motirao,a TV nakon 2 dana ne da je imao zelenu liniju već je imao valjda sve dugine boje i sve moguće blokade. A ništa, kutiju više nemamo i sestra i ja ga zamotale u dekicu da ga još i ne oštetimo i da nam ne pokisne, natrag u trgovinu i hajde bio je “happy end” -zamjenili su ga bez problema :). Znam da te na prvu uzrujala zelena linija i što ćete sada opet morati tražiti prijevoz, pa West Gate, pa ga sada morati mjenjati, ali riješi se to i na kraju bude Ok !

    Odgovori
  • Andrea, this mushroom looks beautiful and delicious.Great idea and photos -many smiles and greetings, Diana

    Odgovori
  • Joj, današnja tehničha roba, nekad si kupio televizor, i on je trajao i trajao, pa čak i onaj RIZ i Ruri Čajevac kako li su se samo zvali, a danas, čekaj samo dok ukuljuče digitalnu, pa da vidiš zbrke. Ali šta se može, na sve načine se domišljavaju kako da nam drpe lovu iz đepa. No, zato možemo fino popapati, recimo ove predivne punjene šampinjone. Prva sličica, gotovo uzeti s ekrana.

    Odgovori
  • pitaš kome se to događa… e pa ja sam kupila pokvareni laptop i više od mjesec dana čekala da shvate što mu je uopće… na kraju je ispalo da treba promijeniti memoriju… dovoljno je reći da sam za tih mjesec i nešto dana izgubila najmanje 2 godine života živcirajući se :Ošampinjončeki su savršeni! i nisu već viđeni, bar meni… ali se nadam da će uskoro biti viđeni na mom stolu 😉

    Odgovori
  • LOL, nije smiješno znam, još manje je lijepo tješiti se da se i drugima sranja događaju, ali nekako kad vidim da ne hodam samo ja po svijetu k’o luda Mara, pet puta zbog iste stvari, dođe mi malo lakše! :)Ove klobučeke ti kraduckam i radim prvom prilikom. Macnula bi ih ovog časa da su mi pri ruci! :)A, što se tiče lješkarenja, evo koristim rijetku priliku da vas konačno sve laganim tempom obiđem 🙂

    Odgovori

Odgovori