deserti, kokos, orašasti plodovi i sjemenke, tapioka

Puding od tapioke s mirisom ruže

Puding od tapioke s pistacijama

Odvikla sam se od bloga, pisanja i fotografiranja hrane. Vjerojatno je tome pridonijela i činjenica da na more nisam ponijela rezervnu bateriju za fotić ni punjač. Kad je situacija već bila takva odustala sam od svakog razmišljanja i pomišljanja na blog i jednostavno uživala u moru i odmoru. O vrućinama u Dalmaciji, komarcima, požarima i ostalim užasima bolje da ni ne pišem… Kad sve zbrojim i oduzmem odmorila sam se, a u Zagrebu me dočekala prava jesen u kojoj sada uživam.

Puding od tapioke

Ovaj ciklus ne razmišljanja o blogu bi se vjerojatno nastavio do daljnjega da danas nisam konačno ugrabila knjigu Hélène Dujardin (popularne Tartelette), Plate to Pixel. Ako poznajete autoričin lik i djelo (u što ni najmanje ne sumnjam) onda možete i pretpostaviti kakvo je nadahnuće ova knjiga. Već samo listanje je čisti užitak, a uz to knjiga je, dakako, korisna svim fotografima entuzijastima. I tako se opet se u meni probudio onaj crv koji me već godinama gnjavi i tjera da se bavim hranom.

Puding od tapioke

Nisam još uvijek skroz u „zoni“ i ne mogu se pohvaliti nekim velikim kulinarskim kreacijama u posljednjih mjesec dana ali ipak imam par neobjavljenih recepata po folderima pa mislim da je vrijeme da se i toga riješim.

Puding od tapioke u kokosovom mlijeku mnogima je već dobro poznat desert. Tapioka je zakon za ovakve stvari, a s kokosovim mlijeko se slaže savršeno. Upravo mi je takva i najdraža. Kako recept ne bi uvijek bio isti ovaj put sam pudingu na kraju kuhanja dodala i malo ružine vodice. Odmah ću vam reći da ona ne utječe posebno na okus, ali daje jedan predivan miris. Ružinu vodicu možete nabaviti na ovoj adresi, a ako ste s područja Dalmacije možete kupiti i aromu ruže koju proizvodi Biškić (provjereno je ima u Splitu u Kauflandu – vidjeh je prošli tjedan). Ako vam je sve ovo prekomplicirano onda možete skoknuti na Majin blog i vidjeti kako napraviti ružinu vodicu u kućnoj radinosti.

Neslane pistacija su mi u ovom desrtu pretstavljale problem jer takve još nisam našla u Zagrebu. Jedino što se može naći su one već sjeckane pistacije u malim vrećicama koje koštaju ko suho zlato. Kako sam ovaj desert zamislila baš s pistacijama (a ne s bademima ili lješnjacima) morala sam biti snalažljiva. Kupila sam one najobičnije pržene, slane pistacije u kori. Očistila ih, istrljala ih krpom kako bi odstranila što više kožice te ih oprala pod mlazom hladne vode. Nakon toga sam ih ubacila na par minuta u pećnicu na sušenje i posula ih po pudingu. Ovakve pistacije su i dalje malo slane, ali ne toliko da ne bi pasale uz slatko jelo.

Što se kokosovog mlijeka tiče moja preporuka je ovo Alnaturino, ono je nešto rjeđe od popularnog Blue Dragona, ali je i jeftinije. Za ovakav desert gustoća mlijeka nije presudna jer tapioka odradi sav posao tako da slobodno uštedite koju kunicu.
Eto, ako nemate pametnijeg posla danas, uvijek možete skuhati ovaj puding.

 

Puding od tapioke s mirisom ruže
Print
Sastojci
  1. 100 g perlica tapioke
  2. 700 ml kokosovog mlijeka
  3. 80 g šećera (može i više ako volite slađe deserte)
  4. 3 – 4 žlice ružine vodice (ili koja kapljica arome ruže)
  5. 50 g očišćenih nasjeckanih pistacija
Postupak
  1. Tapioku stavite u posudu u kojoj ćete kuhati puding. Prelijte je kokosovim mlijeko i ostavite tako oko 30 minuta.
  2. Dodajte šećer pa sve kuhajte na umjerenoj vatri dok ne dobijete gusti puding, a perlice ne postanu prozirne.
  3. Umiješajte ružinu vodicu.
  4. Izlijte puding u pripremljene kalupe ili zdjelice i dobro ga ohladite.
  5. Poslužite uz sjeckane pistacije.
Cukar http://cukar.com.hr/

30 Comments

  • jedva sam dočekala tvoj novi post!!! jako su falile tvoje priče, tvoje fotografije i pogotovo tvoji uvijek zanimljivi i posebni recepti. Meni je tvoj blog uvijek inspiracija, stoga molim te da nam ne odes opet na toliko dugo ;)))puding je divan, tapiocu nisam jos probala, alnaturino kokosovo i ja kupujem u zadnje vrijeme za neke slane recepte,i da, nabavila sam si vodicu cvijeta narance na cupcake :), a razmisljala sam i o ruzinoj vodici 😀

    Odgovori
  • Andrea, welcome back 🙂 I see you are relaxed and inspired 🙂 Adorable pictures and nice recipe!Best regards!

    Odgovori
  • Mislim da je ovo moj prvi komentar na tvom blogu i obecavam da cu biti pristojna:)Tapioca je meni vrlo cudna hrana ali je volim. Relativno skoro sam je provalila i rado konzumiram tapioca puding iz obliznjeg supermarketa. Pre par godina imala sam cimerku Tajlandjanku koja mi je nesto pravila od toga, ali posto je bila ocajna kuvarica nikako mi se nije dopalo. Tamo koriste krupne komade i veoma su popularni.Vrlo su ti lepe fotografije.

    Odgovori
  • Mmmmm mamis me vec dugo sa tom tapiocom a ove fotke su previse dobre da sam ostala bez teksta 🙂

    Odgovori
  • Još uvijek nisam probala ništa od tapioke, iako me uvijek privuku te njezine perlice.

    Odgovori
  • Andrea, lijepo je vidjeti novi post na tvome blogu, jako nedostaješ! Ovo ti prekrasno izgleda. I meni je od kokosovih mlijeka na koje sam ovdje naišla ovo Alnaturino najbolje, ai najpristupačnije cijenom. Ni ovdje u Karlovcu nikako nema neslanih pistacija, jedino tih nekoliko sjeckanih komadića u vrećicama koji su, kao što kažeš, jako skupi.Mogu misliti kako samo ovo predivno miriše s dodatkom rućine vodice!Drago mi je da si se nauživala i odmorila 🙂 Knjigu planiram naručiti pa nikako. Zbilja ću morati.

    Odgovori
  • Fantazija!!!!Lijepo je vidjeti nešto novo, nisam još bila u prilici probati ni tapioku a ni kokosovo mlijeko:)Drago mi je, pogotovo, pročitati nešto tvoje! Dobro nam se vratla, nadam se da si se dobro odmorila!

    Odgovori
  • Stigla si! Kakva fantazija boja na slikama, pa ove ruže u pozadini, pa ružina vodica. Tapioku sam jela i jako je volim, a isti problem ovde postoji za pistaće. Kod nas postoji jedna vrsta kokosovog mleka u Merkatoru, e sad moraću da zapamtim ovu marku pa procunjam i po drugim prodavnicama. Ja tapioku pravim slojevitu u šampanj čašama (više nisu u životu) sa redom tapioke, redom crvenog želiranog voća, tapioka….

    Odgovori
  • Welcome back! Voljela bih da si se barem malo odmorila.Zanemarimo tapioku(manioku) s kojom ja kao farofom nisam imala baš najsretnije iskustvo, fotografije su terapija ljepotom!

    Odgovori
  • Nadam se da si ti napunila baterija kad si već zaboravila dodatne za fotić.Krasan recept.

    Odgovori
  • Stalno sam zavirivala da vidim da li si se vratila, nedostajale su mi tvoje fotografije, te boje…mada drago mi je da si se odmorila, i ja bih se rado zagubila u Dalmaciji mesec dana…Bas sam razmisljala kako da nabavim Plate to Pixel. Jesi li je narucila preko neta? Bas bi volela da je procitam i presvega pogledam!Tapioku jos nisam probala, nikako da je pozelim….sa ovim receptom sam na dobrom putu.

    Odgovori
  • Vjerovatno znaš da smo mi fanovi pudinga od kokosa. Nisam do sada probala s tapiokom, mislim da ću to napraviti čim je nabavim. Slike su super, drago mi ja da si se vratila…

    Odgovori
  • dobro nam došla nazad 🙂 svaki put kad kod tebe vidim tapioku pomislim kako to moram probati, a jos nisam. shame on me

    Odgovori
  • Divne i romanticne fotkice, bas pristaju uz ovaj nezni desert…tapioku jos nisam imala prilike da probam, jednostavno me zbunjeno gledaju kad pitam da li je slucajno imaju u prodavnici…drago mi je da si ponovo sa nama!;))

    Odgovori
  • Andrea, drago mi je da si se odmorila i nauživala i da sada napokon malo guštaš u hladnijem vremenu :)Za slike ti niti ne moram govoriti da su predivne počev od kombinacije, boja i ovih ruža u pozadini :)Tapioku volim i kako kažeš, najbolje se slaže s kokosovim mlijekom. Ružina vodica joj daje miris i ne mijenja bitno na okusu, a ipak je nešto novo. Izgleda da je problem neslanih pistacija svuda kod nas prisutan jer ni ja nisam naišla na neslane…Divno!

    Odgovori
  • ah..plate to pixel. to želim već neko vrijeme. :)virujem da je to stvarno inspirativna knjiga, tako da nije ni čudo da je tvoj novi post baš ovako divan :)super svjetlo! jel ti s lijeve strane prozor? 😀

    Odgovori
  • Kako diiivne fotke! Sve su prelepe!!! A posebno ona skroz bela! 🙂 I puno hvala na linku ka Majinoj ružinoj vodici!Andrea, veliki pozdrav od novajlije pravoj majstorici!!! 🙂

    Odgovori
  • andrea, baš me razveselio tvoj povratak i novi post :)tapioku nisam još pravila, vjerujem da ću uskoro 😉 a alaturino kokosovo i ja najčešće koristim, skroz je ok.zavid na knjizi, hehehefotke za deset!

    Odgovori
  • Ne ljubim ti ja tapioku ,osim sa sumskim vocnim prlivom,ali…probala sam tvoju juhu od tikvica sa kokosovim mlijekom i bila je odlicna(nadam se da nisam pobrkala loncice),tako da cu se dati u avaturu pripreme ove tapioke jer je imam u ormaru 9swpajzi),ali je stalno obilazim !!!:)

    Odgovori
  • Andreice, jesi se finon odmorila!Predivne fotkice!Ja imam još malo tapioke, i pravila sam je već 4 puta..:)Još malo mi je ostalo pa ću po tvome!Vidi se da si sveža i puna elana po ovim sjajnim fotkama!

    Odgovori
  • nisam ljubitelj tapioke, ustvari me je jako razočarala ali da je dekorativna to je sigurno.prekrasne fotografije!!

    Odgovori
  • Eto, ja nikako da isprobam tu tapioku a ni kokosovo mlijeko. Baš sam danas vidjela ovo Alnaturino u DM-u, prilično je povoljno u odnosu na neke druge. Predivne su ti fotke i puding! 🙂

    Odgovori
  • Mogu zamisliti aromu i miris ovog pudinga, a zamišljam da si to radila u jutarnjim satima jer je tako i ova fotografija predivno suncem obasjana..Nisam nikad probala tapioku, a otvorena sam za nove okuse i za isprobavanje tako da prvom prilikom kad ju nađem negdje u nekom dućanu kupujem i isprobavam po tvom receptu. Jako mi se sviđa i ova pistacio dekoracija..Divno!

    Odgovori
  • This is most interesting blog.I like it very much.Keep doing the same.I know some information aboutLingerie.

    Odgovori
  • Hi , i got this Article , i was searching some thing relevant to this, And i am feeling lucky, as its the perfect one for what i am looking for. I will share this link on face book.

    Odgovori
  • Greetings. This is my first time on your blog, but you have a terrific one. I am always on the look out for new blogs, new ideas. I especially appreciate all the details you d0. Great photos makes it seem like anyone can replicate the recipe!I am asking, would you please consider posting a few of your favorite recipes on erecipecards.comhttp://erecipecards.com/It is a tool for bloggers to see and to be seen. Your posts would fit in perfectly.in addition, all photos, recipe titles as well as your blog name would link directly back to your blog. Thus giving you new attention and potentially new readers.Or, if you just want to take a look at a lot of fellow food bloggers all in one place. A great learning experience to get ideas about how to establish your own blogging voice!Please take a look. If you have any ideas or questions, please do not hesitate to writeDavehttp://erecipecards.com/Contact@eRecipeCards.com

    Odgovori
  • Da li se može iskoristiti tapioka kojoj je prošao rok u 12.mjesecu 2010? Vrećica je neotvorena….

    Odgovori
  • Very nice idea, Andrea -great recipe, photos and presentations -beautiful and delicious. I like it!My admiration, Diana

    Odgovori
  • nisam puno pratio ovaj blog, al od sada ću češće svratit

    Odgovori
  • Čestitamo na nominaciji za VIDI web Top 100! :)Maja

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.