jela s mesom, PR, predjela, razno

Proljetne rolice i naš održivi život

Proljetne rolice spring rolls

Godinama sanjamo o kućici. Našoj kućici, negdje na rubu grada s vrtom u kojem bi sadili paradajz i papriku. Ne bi ta kućica bila bilo kakva, ona bi bila potpuno pasivna, bez centralnog grijanja i hlađenja, sa solarnim pločama i s rezervoarima za kišnicu. Kućica koja bi bila potpuno energetski učinkovita i (samo)održiva.

Nažalost taj san se čini gotovo nedostižan, ali to nije razlog da naš gradski stan ne učinimo maksimalno održivim ili bar iskoristimo svaku moguću priliku za to. Izazovno je to u starijoj zgradi gdje su instalacije i izolacija upitne kvalitete pa u zimskim mjesecima gubimo dosta topline. Ipak, uz neke male izmjene u našem svakodnevnom životu na korak smo bliže našem održivom domu. Kroz naredna tri mjeseca podijeliti ću s vama moje iskustvo o racionalnijoj potrošnji energenata i održivom životu. Ne kako bih vam solila pamet, već kako bi razmijenili iskustva i nadahnuli jedni druge da napravimo nešto dobro za jedini nam planet, a uzročno-posljedično i za naš novčanik. Sve to radim u sklopu projekta održivog života robne kuće IKEA u koji je uključena i moja mala obitelj. Projekt će trajati tri mjeseca, ali trebao bi nas potaknuti da održivo živimo svaki dan, zauvijek.
Robna kuća IKEA polaže mnogo kreativne energije i znanja u održivost, ne samo kod svojih proizvoda već i u svom poslovanju.

Što smo naučili u robnoj kući IKEA 

Njihovi stručnjaci proveli su nas kroz robnu kuću, objasnili nam svoju filozofiju održivosti te nam dali neke praktične savjete kako najbolje implementirati održive proizvode u svoj dom.
Prvi i ujedno najjednostavniji koraci koje smo poduzeli ju zamjena običnih žarulja LED žaruljama. Ovo u početku jeste malo veća investicija, ali je investicija koja bi se trebala isplatiti već na sljedećem računu za struju. LED žarulje su također dugovječnije od običnih pa bi i s te strane trošak dugoročno trebao biti zanemariv.
Zamijenili smo i sve električne uređaje onima koji su energetski učinkovitiji. To nismo napravili odjednom, naravno, već smo postepeno dotrajale uređaje zamijenili uređajima A++ ili A+++ razreda. Ovako polagano smanjujemo potrošnju električne energije, ali i naše račune.

Mali trikovi za štednju električne energije

Zamijenite obične žarulje LED žaruljama
Kada kupujete novi električni uređaj odaberite onaj energetski učinkovitiji (A++ ili A+++)
Nemojte ostavljati električne uređaje u STANDBY načinu rada, već ih potpuno isključite
Kuhajte na plinu ili indukciji ako je to moguće

Štedljivije trošimo i ostale energente poput plina i vode, a pokušavamo biti racionalni u drugim sferama života pa za kupovinu biramo platnene vrećice, recikliramo PET ambalažu i papir, a na posao putujemo javnim prijevozom ili pješice. Potonje je i za liniju bolje od automobila. 😉

Mali trikovi za održivi život

Trošite vodu racionalno, zatvarajte je kada perete zube ili šamponirate kosu
Kraće se tuširajte
Koristite platnene vrećice za kupnju
Koristite višekratne bočice za vodu
Koristite gradski prijevoz kada god je to moguće>
Vozite bicikl ili hodajte
Reciklirajte

Posadite začinsko bilje u maloj tegli, oplemenit će vam prostor, a i znati ćete što jede.

Zahvaljujući robnoj kući IKEA na korak sam bliže mom snu o povrtnjaku. Moguće ga je imati u i malom stanu bez puno prostora. Za početak je to samo začinsko bilje, ali ambiciozna sam ja i ne mislim se zaustaviti na tome. Do sada se, doduše, nisam proslavila svojim vrtlarskim sposobnostima, ali moj mali staklenik sa začinskim biljem već daje prve znakove života. Vidjet ćemo hoću li ovaj put uspjeti u svojim vrtlarskim ambicijama. 😀

Ikea staklenik

Ne bacajte hranu, pretvorite je u novi obrok!

Kako sam ja ipak, prije svega foodie, hrana je nešto na što potrošim veliki dio svog slobodnog vremena. Bilo to kuhanje, kupovina ili samo maštanje o harni, ona je uvijek prisutna u mojim mislima. Upravo zbog toga se često dogodi da potpuno mahnito kupujem hranu, neke nove egzotične namirnice i začine te ih gomilam u špajzi i hladnjaku. Često se dogodi da nagomilam svega previše pa ne znam što ću s tim, ali ako je jedna stvar kod nas zabranjena onda je to bacanje hrane. Zato se trudim biti kreativna pa i hranu reciklirati. Tako ručak od jučer postaje novi obrok – raskošna salata, bogati sendvič ili proljetne rolice.

Proljetne rolice

Volim uvijek imati barem jedno pakiranje rižinog papira za rolice pri ruci. Rok trajanja im je dugačak, a super su iskoristive za brze obroke. Rekla bih čak da su proljetne rolice najbolji način za rješavanje ostataka koji se povlače po hladnjaku. Za njih vam ne treba nikakav poseban recept, samo iskoristite sve povrće koje imate pri ruci. Ako imate mesa od jučerašnjeg ručka – super, ubacite i njega. Ako nemate mesa možete ubaciti ribu i jaja ili ići na potpuno vegansku verziju. Sve je dozvoljeno, možete ih i pržiti ako želite, ali zdravije su ovako sirove. Za pripremu ovih rolica nećete potrošiti ni pola sata, a dobit ćete savršen obrok za ponijeti na posao koji je i zdrav i lagan. Spakirate ih u kutiju, stavite u platnenu vrećicu (naravno) i možete u nove pobjede.

Proljetne rolice

Proljetne rolice
Print
Sastojci
  1. 2 – 3 mrkve
  2. 1 krastavac
  3. 1 paprika
  4. 1 mladi luk
  5. 1 glavica cikorije
  6. 3 šnicla od jučer 😉
  7. 1 pakiranje rižinog papira za rolice (12 komada)
  8. ZA UMAK
  9. 1 mrkva
  10. 1 češnjak
  11. 2 – 3 peperončina
  12. prstohvat sol
  13. 2 žličice rižinog octa
  14. 1 žličica meda
  15. 1 žlica sezamovog ulja
  16. 50 ml vode
Postupak
  1. Mrkve, papriku i krastavac operite, ogulite i narežite na tanke štapiće.
  2. Mladi luk očistite i narežite na kolutiće.
  3. Cikoriju operite i razdvojite listiće.
  4. Meso narežite na štapiće.
  5. Uzimajte jedan po jedan list rižinog papira i potopite ga u vrućoj vodi da malo omekša. Izvadite ga na dasku pa na njega složite pripremljeno povrće i meso.
  6. Pažljivo ga zarolajte tako da presavijete bočne strane i zamotate sve kao sarmicu.
  7. Jedite ih odmah s umakom ili ih pospremite za sutradan.
  8. Za umak naribajte češnjak i mrkvu pa im dodajte namrvljene peprončine (prilagodite količinu ako ne volite jako ljuto) i sol.
  9. Dodajte rižin ocat, med, sezamovo ulje i vodu pa sve kratko zblendajte kako bi dobili gladak umak.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori