Iako sam se vratila u Zagreb prije više od tjedan dan još nisam imala prilike zapravo kuhati. Imam osjećaj da od kad sam se vratila s terena stvari na poslovnom planu kreću munjevito nizbrdo. Nagomilale su mi se koje kakve neželjene obveze koje zapravo i nisu moje već su mi dodijeljene po principu uvaljotke. Zbog svega toga kuhanje mi je postalo gadan napor, a ne opuštanje. U iščekivanju sretnijih dana ja sam pregaču (onu roznu) i kuhaču prepustila dragom i digla sve četiri u zrak jer je to jedino za što imam snage.
Kako ne bi u potpunosti zanemarila ovaj blog izvukla sam posljednje što sam mogla naći u svojim mapama s fotografijama i odlučila objaviti i ovaj recept. Iako je vruće i sumnjam da se ikome mijese prhka tijesta i peku pite ovaj jednostavni recept možete spremiti i za hladnije dane.
SATOJCI
za tijesto
150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
150 g maslaca100 g šećera2 žumanjka1 vanilin šećer1 žlica kiselog vrhnja1 žličica praška za pecivoprstohvat soliza nadjev200 g pirove krupice
700 ml mlijeka
100 g čokolade (po izboru)
50 g kakao
100 g šećera
2 bjelanjaka
1 jaje
1 velika žlica ruma
1 velika žlica maslaca3 velike žlice džema od brusnica
za posipanje
70 g maslaca
70 g šećera
70 g brašna
40 g mljevenih lješnjakaPOSTUPAK
tijesto
- Pomiješajte obje vrste brašna sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom i prstohvatom soli.
- Dodajte maslac narezan na listiće, žumanjke i vrhnje te miješajte spiralnim nastavcima na mikseru dok se sastojci ne sjedine.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i umijesite meko tijesto.
- Oblikujte ga u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjaku.
Dok se tijesto hladi pripremite nadjev na slijedeći način:
- Mlijeko i šećer zagrijte do vrenja pa mu dodajte pirovu krupicu.
- Kuhajte na laganoj vatri dok ne postane gusto.
- Smjesi dodajte čokoladu nasjeckanu na manje komade, kakao, rum, jaje i maslac.Sjedinite sve sastojke energičnim miješanjem i maknite s vatre.
- Od bjelanjaka izradite čvrst snijeg i na kraju ga umiješajte u čokoladni nadjev.
za posipanje
- U zdjelu za miješanje stavite šećer, maslac, brašno i lješnjake te miješajte mikserom spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Po potrebi dodajte još malo brašna ili lješnjaka.
slaganje
- Obložite pekač papirom za pečenje i na njega razvucite pripremljeno tijesto.
- Tijesto premažite džemom od brusnica ili nekim po vlastitom izboru.
- Na džem rasporedite nadjev od čokolade i poravnajte.
- Pospiajte pripremljenim mrvicama i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko sat vremena ili prema procjeni.
Ako kao ja više maštate o godišnjem odmoru nego o kolačima onda možete malo baciti pogled na par fotki iz Istre možda vas inspiriraju.
Hmm… mislim da bi ministar Bajs i mene trebao proglasiti ambasadorom našeg turizma jer kontinuirano reklamiram Lijepu našu po svojim blogovima.
10 Comments
Very nice, I like your pictures also 🙂
pita je fenomenalna, izgleda mi tako socno iako se radi o prhkom tijestu i takvom tipu nadjeva..odusevljena sam, sacuvat cu recept za hladnije dane defintivno, fotke su predivne!
i ja sam ovaj misec totalno aut!baš sam se mislila di si!? Volim ovakve pite suhe a soočne, fotke su odlične… 🙂
Tvoji divni postovi i fotografije kao i sjajni recepti su mnogo nedostajali!
Pita je krasna! Ja volim prhka tijesta i ljeti pa ću je prije zime probati sigurno! 🙂
Nisam imala prilike raditi pitu s pirovim brašnom. Ali ovo zvuči jako fino:)
Ovo zvuci fantasticno:))
Pita izgleda fantasticno i nema razloga da je ne probam napraviti iako je vruce!
Prekrasno. Fotke su divne 🙂
Cure hvala vam na komentarima, nadam se da ćete isprobati i da će vam se ovaj kolač svidjeti! 🙂