čokolada, deserti, kolači, pir

Prhka pita od čokolade i pira

Iako sam se vratila u Zagreb prije više od tjedan dan još nisam imala prilike zapravo kuhati. Imam osjećaj da od kad sam se vratila s terena stvari na poslovnom planu kreću munjevito nizbrdo. Nagomilale su mi se koje kakve neželjene obveze koje zapravo i nisu moje već su mi dodijeljene po principu uvaljotke. Zbog svega toga kuhanje mi je postalo gadan napor, a ne opuštanje. U iščekivanju sretnijih dana ja sam pregaču (onu roznu) i kuhaču prepustila dragom i digla sve četiri u zrak jer je to jedino za što imam snage.



Kako ne bi u potpunosti zanemarila ovaj blog izvukla sam posljednje što sam mogla naći u svojim mapama s fotografijama i odlučila objaviti i ovaj recept. Iako je vruće i sumnjam da se ikome mijese prhka tijesta i peku pite ovaj jednostavni recept možete spremiti i za hladnije dane.

SATOJCI
za tijesto
150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
150 g maslaca

100 g šećera
2 žumanjka
1 vanilin šećer
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
 za nadjev

200 g pirove krupice
700 ml mlijeka
100 g čokolade (po izboru)
50 g kakao
100 g šećera
2 bjelanjaka
1 jaje
1 velika žlica ruma
1 velika žlica maslaca

3 velike žlice džema od brusnica
za posipanje
70 g maslaca
70 g šećera
70 g brašna
40 g mljevenih lješnjaka

POSTUPAK
tijesto

  • Pomiješajte obje vrste brašna sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom i prstohvatom soli.
  • Dodajte maslac narezan na listiće, žumanjke i vrhnje te miješajte spiralnim nastavcima na mikseru dok se sastojci ne sjedine.
  • Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i umijesite meko tijesto.
  • Oblikujte ga u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjaku.

 Dok se tijesto hladi pripremite nadjev na slijedeći način:

  • Mlijeko i šećer zagrijte do vrenja pa mu dodajte pirovu krupicu.
  • Kuhajte na laganoj vatri dok ne postane gusto.
  • Smjesi dodajte čokoladu nasjeckanu na manje komade, kakao, rum, jaje i maslac.Sjedinite sve sastojke energičnim miješanjem i maknite s vatre.
  • Od bjelanjaka izradite čvrst snijeg i na kraju ga umiješajte u čokoladni nadjev.

 za posipanje

  • U zdjelu za miješanje stavite šećer, maslac, brašno i lješnjake te miješajte mikserom spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  • Po potrebi dodajte još malo brašna ili lješnjaka.

 slaganje 

  • Obložite pekač papirom za pečenje i na njega razvucite pripremljeno tijesto.
  • Tijesto premažite džemom od brusnica ili nekim po vlastitom izboru.
  • Na džem rasporedite nadjev od čokolade i poravnajte.
  • Pospiajte pripremljenim mrvicama i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko sat vremena ili prema procjeni.

 

 

Ako kao ja više maštate o godišnjem odmoru nego o kolačima onda možete malo baciti pogled na par fotki iz Istre možda vas inspiriraju.
Hmm… mislim da bi ministar Bajs i mene trebao proglasiti ambasadorom našeg turizma jer kontinuirano reklamiram Lijepu našu po svojim blogovima.

10 Comments

  • Very nice, I like your pictures also 🙂

    Odgovori
  • pita je fenomenalna, izgleda mi tako socno iako se radi o prhkom tijestu i takvom tipu nadjeva..odusevljena sam, sacuvat cu recept za hladnije dane defintivno, fotke su predivne!

    Odgovori
  • i ja sam ovaj misec totalno aut!baš sam se mislila di si!? Volim ovakve pite suhe a soočne, fotke su odlične… 🙂

    Odgovori
  • Tvoji divni postovi i fotografije kao i sjajni recepti su mnogo nedostajali!

    Odgovori
  • Pita je krasna! Ja volim prhka tijesta i ljeti pa ću je prije zime probati sigurno! 🙂

    Odgovori
  • Nisam imala prilike raditi pitu s pirovim brašnom. Ali ovo zvuči jako fino:)

    Odgovori
  • Ovo zvuci fantasticno:))

    Odgovori
  • Pita izgleda fantasticno i nema razloga da je ne probam napraviti iako je vruce!

    Odgovori
  • Prekrasno. Fotke su divne 🙂

    Odgovori
  • Cure hvala vam na komentarima, nadam se da ćete isprobati i da će vam se ovaj kolač svidjeti! 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.