bademi, deserti, kruška, orašasti plodovi i sjemenke

Poširane, pečene i nadjevene kruške

Punjene kruške

 

Jesen je stigla, učinila je to brzo i šarmantno, nije nas ove godine zamarala dugim vrućim razdobljima, sunčanim danima i toplim večerima. Odmah nas je počastila kišom i vjetrom te nas natjerala da izvučemo kožnjake, parke i šalove iz ormara.
Natjerala je i mene da se uhvatim u koštac sa starim receptima koji su strpljivo čekali da sezone odvrte svoje filmove te da ponovno na red dođu kruške, kesteni i dunje.
Cijelu jednu godinu su ove kruške čekale svoj red…
Ali bez obzira na datum nastanka ovo je jedan univerzalni jesenji recept, a k tome je još i zdrav. 🙂

kruške

O tome koliko je zapravo jednostavno pripremati ovakve deserte neću previše pisati, to će vam biti jasno čim pročitate upute za pripremu. Ako ih poslužite uz grčki jogurt, mascarpone ili tučeno slatko vrhnje možete dobiti elegantan desert za svaku priliku. Zapravo, kod ovakvih jela nema strogih pravila, možete se igrati i s nadjevom. Možete mijenjati orašaste plodove koje koriste, dodavati suho voće ili začine po želji. Sve je na vama, a ja vam donosim ovu jednostavnu verziju kao odličnu podlogu za nadogradnju.
Sada vam ne preostaje drugo nego da se zaputite na lokalnu tržnicu, kupite fine sočne kruške i bacite se na izradu ovog brzinskog deserta.

punjene kruške

Ko zna, možda će oni među vama koji još nisu prežalili ljeto pronaći nešto lijepo i u bojama jeseni, a sezone će svakako opet odvrtiti svoj film i začas ćemo opet uživati u sladoledu. 🙂

Poširane, pečene i nadjevene kruške
Print
Sastojci
  1. 4 kruške
  2. 500 ml vode
  3. 4 žlice meda
  4. ½ žličice cimeta
  5. 2 kardamoma
  6. 100 g oraha/lješnjaka/badema
  7. 30 g grožđica
  8. 1 žlica lagano tostiranih pinjola
  9. malo domaćeg jogurta za posluživanje
Postupak
  1. Odaberite sočne i zrele kruške, operite ih, prepolovite, izdubite sjemenke te odstranite peteljke.
  2. U većem loncu zagrijte vodu, dodajte joj med, cimet i kardamom (sjeme i mahunu). Ubacite pripremljene kruške u lonac i lagano ih poširajte kako bi samo malo omekšale. Ako je potrebno napravite to u više tura.
  3. Pažljivo izvadite kruške iz lonca i ocijedite ih, a vodu od kuhanja sačuvajte.
  4. Mješavinu oraha, lješnjaka i badema sameljite pa im dodajte i grožđice. Dodajte im i nekoliko žlica vode od kuhanja, tek toliko da dobijete kompaktnu smjesu.
  5. Ovom smjesom napunite udubinu u svakoj kruški te ih posipajte s tostiranim pinjolima.
  6. Posložite kruške u vatrostalnu posudu.
  7. Dolijte malo vode u kojoj su se kruške kuhale i ubacite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva petnaestak minuta.
  8. Poslužite ih tople uz jogurt, mascarpone ili tučeno slatko vrhnje i sirup koji ostane od pečenja.
Cukar http://cukar.com.hr/

 

Comments

comments

Odgovori