Jedan od mojih omiljenih blogova je definitvno 101 Cookbooks. To je zbilja poseban blog prepun zdravih vegetarijanskih recepata koji izgledaju preuskusno. Poduži je popis recepata s tog bloga koje planiram isprobati, a nedavno sam naišla i na ovaj recept za pommes frites od batata. Uz recept je i zanimljiva priča o takozvanoj super hrani (Super Food). Taj pojam me svakako zaintrigirao, zapravo nailazila sam na njega i prije ali tek sada sam malo više istražila o ovom pojmu i što on podrazumijeva. Dakle super hrana bi bila sva ona hrana čija kemijska svojstva pogoduju sprječavanju raznih zloćudnih bolesti i upalnih procesa. Batat spada u skupinu tih super namirnica i svakako bi ga trebalo uvrstiti u prehranu.
Ovaj iznimno zdrava korjen bogat je vitaminima, vlaknima, mineralima i antioksidansima. Zavidne su i količnie β karotena te vitamina E koje posjeduje ova namirnica. Batat ne sadrži masnoće i kolesterol, niskog je glikemijskog indeksa pa je prikladna namirnica i u dijetalnoj prehrani.
Batat sada možete pronaći u skoro svakoj trgovini jer se u Hrvatskoj uzgaja od 2006. godine.
Uz onaj „najuobičajeniji“ batat narančastog mesa postoji još i bijeli batat, koji zapravo, po mom laičkom mišljenju, izgleda identično kao narančasti. Tako sam ja ovaj put, ne znajući kupila bijeli. Skužila sam da je bijeli tek kad sam ga počela guliti. Ipak boja mesa ne čini nikakvu razliku u okusu te je i ovaj batat slatkastog i zanimljivog ukusa.:)
Na engleskom jeziku batat se naziva slatkim krumpirom (sweet potato) međutim on nema nikakve veze s krumpirom i pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne spada u porodicu pomoćnice (Solanaceae) kao krumpir.
Kako je ova iznimna namirnica odlična zamjena za krumpir, a i puno zdraviji odabir, odlučila sam ga koristiti čim više. Iako uglavnom pazim što jedemo i izbjegavam prženu hranu, pommes frites je nešto čemu ne mogu odoljeti, a zašto onda ne pokušati nešto zdravije. Recept koji slijedi zapravo i nije recept već samo ideja kako pripremiti nešto novo. 🙂
SASTOJCI1 veliki batat (300 – 400 g)ružmarinsolpaparslatka mljevena paprikamaslinovo ulje
POSTUPAK
- Batate ogulite, operite i narežite na prutiće. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Poslažite narezane batate na lim u jednom sloju. Poškropite ih maslinovim uljem ali zbilja malo, tek toliko za aromu.
- Posolite ih, poparite i posipajte mljevenom paprikom i ružmarinom. Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta ili dok ne uhvate boju.
- Poslužite kao prilog ili samostalnu grickalicu.
22 Comments
Interesting… I have never tried batatas pommes frites… I have to… 🙂
Batat nikad nisam probala a vec godina ga trazim-trazim ali kod nas ga nigde nisam videla. Recept pamtim pa pravim…na ovaj nacin sam inace spremala celer i sargarepu…Slikice super, kao i uvek 🙂
Autor je uklonio komentar.
i ja sam se bavila ovom mišlju već neko vrijeme. ako ti kažeš da su super – isprobat ću čim im opet počne sezona! =)
eh, a ja sam mislila da je batat krumpir :)) hvala na pojašnjenju 🙂 odlične fotkice i jako mi se sviđa ova “crna faza” 😉
Ja sam možda prije godinu, godinu i pol počela koristiti batat u kuhinji i stvarno ga volimo! Super varijanta i super fotke!
eh, kad bih mogla mojoj djeci “uvalit” sweet potato tj. batat umjesto krumpira to bi bilo odlicno. mala banda odmah skuzi razliku i nece jesti.:( onaj narancasti se naziva jos i kumara i dolazi s novog zelanda dok su ostali stigli iz juzne amerike (ovaj novozelandski je najvjerojatnije stigao iz juzne amerike kao posljedica putovanja polinezijskih plemena jos davno prije dolaska europljana i otkrica amerike). osim bijelog i narancanstog postoji jos i ljubicasti. tj. kora mu je bijela a meso mu je ljubicasto. meni taj ljubicasti ima vrlo slican okus kao i ljubicasti krumpir (purple congo). od svih najdraza mi je kumara.:)
zaboravila sam ti pohvaliti slike. odlicna igra svjetla na njima.:)
Malo su mi cudno bijeli, ja sam navikla na one narancaste:) Odlicna fotka (podsjetila me na fisch&chips, vjerojatno zbog fiseka)!
Još nisam probala, nisam ljubitelj ni krumpira pa ne znam šta misliti o ovome. Ali, ovako, pripremljen u pećnici mi je jako zanimljiv, probati ću svakako.Slike su fenomenalne:)))
Andreaevery time me impressive. The idea of batat as a super food I like.Looks very tasty & the picture is beautiful.Greetings and Hugs, Diana
Batat je u Sarajevu moguće pronaći unazad nekih 3 godine. Meni i mojima se dopada, mada i nisam probala veći broj recepata. Zanimljivo “pommes frittes” od batata, mora se probati.
mi ga zovemo yam ili swet potato, i najcesce se koristi u recimo jamajkanskoj kuhinji.odlican je i kad se pomijesa sa krumpirom p ase peku skupa, fina, malo brasnastija i sladja verzija krumpira. super izgleda ovako kao pomfri na tvojoj slici :))
Ja ne koristim previše krumpira u prehrani, više tijesta i riže, batat smo probali i zaključili da nismo donijeli konačnu odluku, odnosno da moramo probu ponoviti. :), što je zapravo u redu!Pommes frites klasični radim jednom godišnje, na masti i onda se ubijemo u tome. Ova ideja sa batatom ti je odlična i mislim da ću prvom prilikom isprobati.I slažem se, igra svjetla i sjene na fotografijama je odlična!
Odlična ideja i recept za batat koji sam ja do sada jednom skuhala za probu i to je bio sav domet mog isprobavanja. Zanimljiv mi je taj slatkasti okus krompira i zapravo ga nemam potrebu ni sa čime kombinirati kao prilog tako da mi je vaj recept baš kao naručen za pripremiti batat i ovako ga grickati kao snack. Sviđa mi se. Slike su mi jako lijepe, baš umjetničke.
Savrseno izgleda,ja ga jos nisam probala,i mislim da sam ga jednom videla da se kupi…i sada mi bas zao sto ga nisam uzela!Draga,uvek si najbolja!
probala sam, odusevljena sam!! fenomenalno! :)mljac:)
joli blog et de belles recettesà bientôt
i ja sam sve češće počela koristiti batat baš kao zamjenu za krumpir. jako mi je ukusan baš ovako kako si ga ti spremila, a pire od batata mi je barem pet puta bolji od pirea od običnog krumpira. sjajna prezentacija!
izgleda stvarno krasno, ali ja nikako da se naviknem na okus batata.. ne ide i ne ide 🙁
I ja sam radila ovu zimu pommes od batata i baš su mi bili super…naravno da ni ja ne mogu odoljeti pommesu koji zapravo po meni ako se dobro spremi ne mora spadati u kategoriju fast food nego se i od njega može napraviti prava delicija.
ovo je zakon.