glavna jela, jela s mesom, mrkva, puretina

Polagano pečeni pureći batak

 

Polagano pečen pureći batakDobra večer svima!

Od kud da uopće započnem ovaj post?
Od kud započeti kad već neko vrijeme ne održavam nit pisanja kakvu sam nekoć imala. Glupo je da vam se sad krenem pravdati raznim privatnim razlozima, situacijama i bolestima koje vas ionako ne interesiraju. Vi ste ovdje zbog recepta, pretpostavljam, pa bi bilo najbolje da od njega i krenem.

I mislila sam od njega krenuti, zbilja jesam!
Počinjala sam ovaj post sigurno pedeset puta i isto toliko klikala na „don’t save“, jer nekad pisanje nikako ne ide.
Nekad toliko zapnem u nijemosti pisane riječi da nisam u stanju niti natipkati jednostavan recept.
Rekla bih da je došlo do malog kratkog spoja između mene i ovog bloga, a kad se to dogodi najbolje je stvari ne forsirati već stisnuti onaj gore spomenuti gumb i nastaviti sa svojim životom kao da se ništa nije dogodilo.
Što drugo napraviti kad nas hobi više ne veseli i ne opušta, kad se sve to pretvori u neku grozomornu obvezu koja ti poput imaginarnog mača visi nad glavom?
Po mom iskustvu najbolje je odmaknuti se, udahnuti kisika i dati si vremena.

Napravila sam to, dala sam si vremena i sad su se neke stvari jasno iskristalizirale.
Pisala sam vam o već o promjeni koju osjećam nužnom i mislim da mi sad jasno kao dan u kojem smjeru bi trebala ići ako želim da ovaj blog i dalje živi. I da bude one što je nekoć bio – prvenstveno meni, ali uzročno-posljedično, i vama.

Pureći batak - polagano pečen
Put prema tom cilju koji sam sad zacrtala nije nešto što mogu odraditi preko noći pa vam u međuvremenu ipak pišem jedan lijepi recept za polagano pečeni pureći batak. Čisto da vam dam malo štiva i kulinarske inspiracije ako vam je takve potrebno.

Onak, jesen je, tmurno je danima i kući se vraćamo po mrklom mraku s posla. S takvim vremenom i laganom depresijom dođe mi prirodno kuhati konkretniju hranu. Hranu koja ostavlja dojam i nadjačava tu jesenju letargiju. Ovo jelo je baš takvo, eksplozivnih je aroma, puno je okusa, meso je mekano i sočno, a povrće mu da i malo boje. Nije ni nešto komplicirano za skuhati. Zapravo jednostavno je, samo dugo traje, ali se praktički samo kuha.

Ovo je tip jela koji bi bilo najbolje kuhati u gusanoj posudi (le creuset!!!) koja može i na štednjak i u pećnicu, ali ako takvu nemate, ne brinite, nemam je ni ja, improvizirat ćemo. 🙂
Sve u svemu na ovaj način pripremam gotovo sve vrste mesa i uvijek nas gotovo jelo oduševi, ali za ovaj post sam izabrala upravo pureći batak jer je svima dostupan, ni malo egzotičan i poprilično je jeftini.
Zapravo od običnog i skromnog komada mesa, kao što je pureći batak, ovim načinom pripreme dobijete super jelo. Jelo koje je idealno za vikend ručak, a ako ga ostane odlično je i kao gablec u ponedjeljak.

Polagano pečeni pureći batak
Print
Sastojci
  1. 1 pureći batak sa zabatkom
  2. sol
  3. papar
  4. maslinovo ulje
  5. 3 – 4 ljutike
  6. 50 g pancete
  7. 2 mrkve
  8. 1 mali komadić celerovog korijena
  9. 2 režnja češnjaka
  10. 400 g pelata (u sezoni koristite svježe rajčice)
  11. 2 lista lovora
  12. 1 žlica smeđeg šećera
  13. 200 ml marsale
  14. 1 l pilećeg/purećeg temeljca
Postupak
  1. Puretinu operite i posušite pa je natrljajte soli i paprom.
  2. Ljutiku narežite na tanke polumjesece, a mrkvu, celer i pancetu na kockice.
  3. Pelate ocijedite od soka i zgnječite ih.
  4. U velikoj posudi s poklopcem (koja po mogućnosti može na štednjak i u pećnicu)* zagrijte dvije žlice maslinovog ulja. Na zagrijanom ulju brzo prepržite batak sa zabatkom tako da uhvati zlatnu boju sa svih stana. Izvadite puretinu i odložite je na tanjuru.
  5. Na isto ulje bacite luk, mrkvu, pancetu i čitave režnjeve češnjaka te sve pirjajte da se lagano karamelizira.
  6. Dodajte smeđi šećer, promiješajte i dozvolite šećeru da se otopi, dodajte pelate i lovorov list te nastavite još kratko pirjati.
  7. Vratite puretinu u posudu tako da dio s više kože bude okrenut prema dolje.
  8. Dodajte maraslu i pustite da proključa. Kuhajte još kratko pa zalijte sve pilećim temeljcem. Ostavite desetak minuta da krčka.
  9. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva.
  10. Maknite posudu s puretinom s vatre i poklopite je ukoliko imate poklopac, a ako ga nemate sve dobro prekrijte aluminijskom folijom.
  11. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite tako na laganom oko sat vremena.
  12. Nakon sat vremena maknite poklopac/foliju, okrenite batak i zabatak da sada koža bude prema gore i pecite još narednih 45 – 50 minuta dok meso ne postane potpuno mekano.
  13. Poslužite odmah uz pire krumpir, tjesteninu ili prilog po želji.
  14. Sutradan ostatke mesa (ako ih bude) možete iskoristi za salatu s tjesteninom ili povrćem.
Napomene
  1. *Ako nemate posudu koja odgovara ovom opisu možete koristi metalni lim za pečenje mesa koji stavite preko dva plinska ringa. Oba ringa uključite i na taj način pirjajte meso i povrće na štednjaku. Prije stavljanja u pećnicu sve dobro pokrijte aluminijskom folijom.
Cukar http://cukar.com.hr/

7 Comments

  • Andrea, koliko vidim po sastojcima recept je sigurno odličan. Uskoro ce biti isproban prvenstveno zbog toga sto imam zdjelu kakva se preporučuje.

    Odgovori
    • Marina, drago mi je da ti se sviđa recept i obavezno javi dojmove ako ga isprobaš. 🙂
      Hvala na komentaru i svako dobro! 🙂

      Odgovori
  • Bok! Kupila sam ljutiku (to je “shallot”, zar ne?) samo za ovaj recept. Jos me samo muci ovo vino “marsala”. Nisam ga nigdje vidjela. Moze li se nesto drugo staviti umjesto njega? Mozda bijelo vino? Mozda plus jos malo meda/secera ako je to vino slatko? Ne bi se inace mucila da ne vidim da ga ide podosta pa bi mogla biti velika razlika.. Hvala!

    Odgovori
    • Bok Tea i sretna ti nova godina. 🙂
      Shallot je ok, to je malo veća ljutika, a što se marsale tiče ona je desertno vino. Najsličnija stvar bi bio prošek, ali možeš koristiti i obično bijelo vino. Neko desertno bi bilo idealno, ali funkcionirati će bilo koje. Ne trebaš čak ni dodavati dodatni šećer ili med, jelo će biti slatkasto i bez toga.
      Pozdrav.

      Odgovori
      • Hvala i također, sve najbolje!
        Evo nema dugo da smo rucali ovo (jos svi jedva disemo:)). Bilo nam je jako fino. Nisam vidjela bila odgovor, ali smo stavili obicno vino bijelo. A ipak sam koju zlicu meda uvalila. I inace sam neke sastojke prilagodjavala kolicine, nisu identicni bili receptu, npr vise umaka od rajcice i puno manje temeljca.
        Voljela bih iduci put eksperimentirati tako da stavim u umak graha i/ili gljiva, mozda nasjeckani batat, ili nesto tako, da bude jos malo ‘bogatiji'(primam prijedloge!). Htjela sam staviti koju zlicu aceta balzamica da malo da ‘ono nesto’ jelu ali nisam imala hrabrosti. Mislim da drugi put hocu :); ili mozda nesto drugo sta mi padne napamet. I obavezno cu umasirati suhog ruzmarina u meso, bas sam osjecala da bi se uklopio. Od zacina sam se sjetila samo curry da stavim da bi isao, i ide ok. Uz prilog preporucam smedju rizu, jer ona bude onako fino al dente.
        Eh da, i bila mi je cudna temperatura 150. Mozda nam pecnice drugacije rade (kazu da je svaka pecnica posebna), ali meni se to cinilo prenisko, pa sam pekla na 170 prvi sat i onda 175 dalje.
        U svakom slucaju, hvala na finom receptu. Pozdrav!

      • Hej Tea,
        Sorry što kasno odgovaram, upala sam u postblagdansku ludnicu.
        Uglavnom drago mi je da je sve dobro prošlo. Ovo je idealan recept za improvizaciju i nadogradnju i u tom smislu su mi super tvoje intervencije.
        Mislim da bi super funkcioniralo s nekim grahoricama, meni čak slanutak pada na pamet, ali lijepo bi išle i neke buče ili batati. Ja bi u tom slučaju smanjila slatkoću jer batat i buča su dovoljno slatki.
        Uz dodatak grahorica ili povrća to bi zbilja postalo cjelovito jelo.
        Aceto balsamico, apsolutno, on reduciranjem postaje slatkast i daje lijep kontrast rajčicama.
        I svi ostali začini se uvijek mogu prilagoditi vlastitom ukusu.
        Ako bi išla u smjeru azijskih okusa ja bi se recimo odlučila na kombinaciju zvjezdanoga anisa, đumbira, možda i soja sosa. Ali onda bi se suzdržala od mediteranskih začina. Uglavnom sve mogućnosti su ovdje otvorene, a eksperimentiranje je više nego dobro došlo. 🙂

      • Eh da, što se temperature tiče, cilj kod ovakve pripreme je lagano peći meso da se ono obrađuje negdje na granici pečenja i kuhanja pod poklopcem, ali naravno da se temperatura uvijek prilagodi svojoj pećnici.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.