… ili još bolje pita od sira za gotovane.
Ništa u ovoj piti nije komplicirano niti najmanje izazovno, a sama pita je odlična.
Dakle ako ste lijeni za razvlačenje kora i rolanje pravih savijača – ovo je pita za vas.
Ako vam se jede slana pita, al nikad je sami niste radili – ovo je pita za vas.
Ako ste kombinacija ovih stvari – ovo je pita za vas.
Uvijek imam napadaje lijenosti vikendom. Posebno ujutro, nikad nisam bila jutarnji tip, bez kave ne funkcioniram uopće, a obično je pijem satima da bi uopće došla sebi. Uz dijete se ta dinamika značajno promijenila, skratila sam poprilično jutarnje meditiranje uz kavu i rješavam stvari u par minuta. Posebno u tjednu kad jurcamo u dnevne obveze.
Vikendom ne želim stres, vikendom ujutro mi se ne da niti do dućana.
Upravo zbog toga subotom ujutro praznim frižider od svih viškova i smišljam što s njima. Uvijek subotom kuham nešto od onoga što nađem i obično rezultat nije uopće loše.
Danas sam tako na raspolaganju imala paket kora za savijače.
Planirala sam s njima napraviti brzinsku štrudlu od jabuka, al sam (pogađate) bila lijena pa se te kore povlače već neko vrijeme po frižideru. Našla sam i dosta posnog sira, ipak sam sad u nekom trening điru pa kao da uvijek pri ruci imam proteinski obrok (ROFL). Jaja se uvijek nađe…
I tako je nastala ova pita.
Naravno, ovo nije nešto što sam ja izmislila. Radila sam ovo već sto puta i više se ni ne sjećam od kud mi recept. Netko mi ga je dao, a ja ionako više pitu ne radim po receptu već u potpunosti odokativnom metodom i s onim što imam pri ruci.
Ova pita može biti i slatka i slana, možete joj dodavati povrće i druge vrste sira, zapravo kombinacija je na stotinu, a odluka je na vama. 😉
Mi smo je danas jeli ovako jednostavnu uz času jogurta dok je još bila topla, ipak je takva najbolja.
- 1 pakiranje kora za savijače
- 500 g svježeg posnog sira
- 400 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 300 ml mineralne vode
- 1 žličica soli
- Otpakirajte kore za savijače. Odvojite tri kore i sačuvajte ih, a ostatak natrgajte na male komadiće.
- U zdjeli za miješanje pomiješajte sir, vrhnje i jaja. Sve dobro izmiješajte da postane homogeno.
- Dodajte mineralnu vodu i sol još malo pomiješajte pa umiješajte i komadiće natrganih kora.
- Sjedinite sve u kompaktnu smjesu.
- U posudu za pečenje (približnih dimenzija 32×18) stavite dvije sačuvane kore. Ostavite dio kora da viri izvan posude.
- Izlijte smjesu od sira na podlogu od kora, ali sačuvajte 2 žlice smjese, poravnajte žlicom, te preklopite dijelom kora koji je ostao viriti izvan posude. Preklopite i posljednjom sačuvanom korom te premažite sa preostalom smjesom od sira.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva tridesetak minuta.
- Ova pita je najukusnija dok je još topla, ali i hladna je sasvim dobra.
3 Comments
bok!
da li se može ova pita napraviti i s jabukama, umjesto sira i koje bi to količine bile, postupak itd.?
hvala
Bok Renata,
Moram priznati da nisam nikad radila samo s jabukama. Uvijek sam išla na ove kombinacije sa sirom pa sam unutra eventualno dodalva ribano/sjeckano povrće.
Moglo bi se izvesti samo s jabukama, naribanima i pošećerenima da puste tekućinu i onda u to namakati kore. Samo takvu verziju nisam isprobala pa sad mogu samo nagađati kakvi bi bili rezultati.
I ja sam isto pomislila na taj način. Hvala i pozdrav!