glavna jela, ječam, jela s mesom, junetina

Pirjani juneći but s ječmom

Ječam i junetina

Ovaj smo tjedan uglavnom proveli  unutar svoja četiri zida.
Na to nas je jednim dijelom natjeralo tmurno vrijeme, a jednim dijelom i dosadne jesenske viroze.
Njih se izgleda nikako ne možemo riješiti i taman kad završimo jednu turu iz vrtića dobijemo novi paketić virusa.
Ti virusi nisu ni najmanje selektivni, pokose nas sve bez pitanja i uljepšaju još jedan tjedan. Kako se u kući ne bi previše dosađivali smišljamo kojekave kućne igre i zabave, pečemo kolače, režemo papir, slažemo lego kockice, gledamo Disney klasike i zapravo se svjetski trudimo da totalno ne poludimo.
I onda kad stvari konačno krenu na bolje probudi nas maglovita, kišna i hladna nedjelja.
Eh pa kad je tako onda je najbolje da je popravimo tanjurom nekog konkretnog jela koje i grije i liječi istovremeno.
Ili barem ostavlja dojam da liječi, a možda su za taj dio ipak zaslužni antibiotici. 😀

Ječam

Ipak, ovako jedno konkretno jelo idealno je za dosadni vikend. Kuha se pomalo, ali bez puno komplikacije, sve u jednom loncu. Ono je i prilog i glavno jelo, a ako baš hoćete može biti i salata jer ima i povrća. Iako, neće vam uz njega naškoditi i pokoji list zelene s kapljicom maslinova ulja. 😉

Ječam i junetina

Pošto ječam jako volim uvijek ga imam doma pa za ovo jelo nisam morala niti do dućana. Ispalo je tako da opet mogu kuhati sa stvarima koje imam pri ruci. Vikendom je to uvijek prednost, posebno kad vani dosađuje kiša.
I tako ja opet kuham u terapeutske svrhe, a usput i nahranim obitelj.

Pirjani juneći but s ječmom
Print
Sastojci
  1. 500 g junećeg buta
  2. 1 glavica luka
  3. 2 režnja češnjaka
  4. 2 mrkve
  5. maslinovo ulje
  6. 2 lovorova lista
  7. ½ žličice sitno narezanog ružmarina
  8. 200 ml crnog vina
  9. 100 g ječma
  10. 1,5 l mesnog (ili po izboru) temeljca
  11. sol
  12. papar
Postupak
  1. Meso očistite od masnoća pa ga narežite na kockice.
  2. Luk i mrkvu također narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
  3. U dubokoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa na njemu prepržite meso. Ako vam ne stane sve od jednom napravite to u dvije ture. Meso kratko pržite, tek toliko da uhvati malo korice. Izvadite ga iz tave ostavite pokrivenog sa strane.
  4. Na istom ulju pirjajte luk dok ne omekša, dodajte mu češnjak i mrkvu te sve pirjate dok lijepo ne zamiriši i lagano se karamelizira. Po potrebi dodajte i malo temeljca.
  5. Vratite meso u tavu, dodajte lovorov list i ružmarin, malo soli i papra te sve zalijte crnim vinom. Krčkajte dok alkohol ne ispari.
  6. Dodajte malo temeljca po potrebi, smanjite vatru i kuhajte lagano petnaestak minuta, dok meso malo ne omekša.
  7. Ječam operite pod mlazom hladne vode pa ga dodajte mesu. Dobro ga promiješajte, dodajte još soli po potrebi i nastavite kuhati podlijevajući temeljcem dok nije potpuno kuhano. Oko sat vremena.
  8. Dodavanjem temeljca odredite željenu gustoću, tako da jelo ne bude potpuno jušno, ali da ne bude ni suho. Vjerojatno nećete potrošiti sav temeljac, ali ja uvijek volim pri ruci imati malo više temeljca, za svaki slučaj.
  9. Kuhano poslužite odmah.
Cukar http://cukar.com.hr/

2 Comments

  • Krasno, i ja najviše volim ovako sve u jednom loncu. A ječam mi je isto drag, iako ga najčešće pravim s povrćem, nisam ga nikad dodavala mesu. Probati svakako

    Odgovori
  • Mmmmmm super zvuci!
    Nadam se da ste sad slobodni od virusa!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.