đumbir, glavna jela, jela s mesom, mrkva, piletina, umaci

Piletina u tempuri i slatko-kiseli umak

Kako oboje volimo isprobavati “egzotična” jela i na prvi pogled ne spojive namirnice nije mi mrsko ni strano kuhati jela kineske ili indijske kuhinje. Sweetandsour umak je jedno takvo jelo, klasik kineskih restorana širom svijeta, jedan od najpopularnijih take-outa i naravno naš favorit.
Kako su kod nas kineski restorani ipak poprilično skupi (za to što nude) odlučila sam ovo, zapravo, jednostavno jelo napraviti sama. Internet je prepun recepata s raznim sastojcima i načinima pripreme, a ja sam od svakog recepta uzela ponešto i vodila se svojim ukusom ne bi li postigla savršen rezultat. Na kraju sam bila jako zadovoljna, tako da možemo reći da je eksperiment uspio!


Uz ovaj umak sam željela isprobati i nešto novo, nešto što do sad nisam imala priliku raditi: tempuru. Tempura je japanski način pohanja mesa, ribe ili povrća u laganom tijestu. Tehniku su u Japan donijeli Portugalski misionari u 16. stoljeću ali se raširila Japanom i postala prihvaćena kao njihova. Osnova tijesta su brašno i ledena voda, a ovisno o receptu dodaju se jaja, prašak za pecivo, sol… Tempura se radi vrlo jednostavno na način da se brašno i voda samo lagano izmiješaju štapićima tako da ostanu i grudice. U tu smjesu se umaču komadići mesa/povrća/ribe i prže se u dubokoj masnoći.

Nešto slično ovome sam vidjela na Brankinom blogu, a ona mi je objasnila i važnost dodavanja hladne vode u tijesto. Naime, cilj je napraviti toplinsku razliku između smjese za pohanje i ulja kako bi se stvorila lagana hrskava korica. Kako se tempura danas koristi širom svijeta u najneobičnijim kombinacijam tako sam i ja odlučila koristiti je u ovom jelu. Ovaj recept je moj fusion, a mogao bi se svrstati i u kategoriju “kako mali Ivica zamišlja azijsku kuhinju”.

SASTOJCI

za slatko kiseli umak
1 mala glavica luka (oko 100 g)
2 srednje mrkve (oko 150 g)
1 mala zelena mesnata paprika (ne više od 100 g)
1 mala crvena mesnata paprika (ne više od 100 g)
150 g kolutića ananasa iz kompota

200 ml soka od ananasa iz kompota
200 ml pasirane rajčice
1 cm đumbirovog korijena (naribana)
2 režnja češnjaka
1 žlica octa (alkoholni ili neki prozirni)
1 žličica šećera
vode po potrebi
sol
svježe mljeveni papar
maslinovo ulje za pirjanje

500 g pilećih prsa

za mariniranje piletine
5 velikih žlica soja umaka
3 žlice prošeka
1 žlica aceta balsamica
1 žličica ribanog đumbira

za tempuru
100 g brašna
100 ml ledene vode
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli

šaka leda (ja imam malu šaku pa je to svega 3 – 4 kockice)

dosta ulja za prženje

POSTUPAK
za umak

  • Luk, papriku i češnjak sitno nasjeckajte. Mrkvu očistite i nasjeckajte na štapiće (julienne).
  • Ananas narežite na manje kockice, a đumbir naribajte.
  • Luk i papriku pirjajte na malo maslinovog ulja, kada smekšaju dodajte češnjak, mrkvu i ribani đumbir te sve nastavite pirjati dok mrkva ne omekša.
  • Povrću dodajte sok od ananasa, ocat, pasiranu rajčicu i komadiće ananasa sve dobro promiješajte te nastavite kuhati uz povremeno polijevanje vodom.
  • Začinite solju, paprom i s malo šećera, kuhajte oko 15 minuta ili dok se umak ne zgusne.

za mariniranje piletine

  • Piletinu očistite od masnoća i narežite na kockice.
  • Sve sastojke za marinadu izmiješajte te time prelijete piletinu i ostavite je marinirati barem sat vremena.

za pohanje

  • Brašno stavite u zdjelicu izmiješajte ga sa sodom bikarbonom i malo soli te mu dodajte ledenu vodu.
  • Kratko promiješajte štapićima (može i vilicom) da se sastojci sopoje.
  • Odložite tijesto u hladnjak do samog pohanja ili ga napravite neposredno prije pohanja.
  • Izvadite meso iz marinade.
  • Smjesi za pohanje dodajte šaku kockica leda te u nju umočite komade piletine koje potom pržite u dosta ulja.

 

NAPOMENA
Uz ovo jelo poslužite rižu ili rižine rezance kao prilog.

 

11 Comments

  • mali ivice, -5, sjedi.:)jedan mali savjet, piletinu pokusaj, drugi put, narezati na sto tanje trake umjesto na kockice. na taj nacin trebat ce ti krace vrijeme przenja a korica ce imati lijepu svijetlu boju i biti izuzetno hrskava. osim toga posluzi ih sto prije jer stajanjem gube na hrskavosti.:)

    Odgovori
  • Andrea, perfect pictures again 🙂 and of course great meal 🙂 Have a nice day 🙂 Zornitsa

    Odgovori
  • predivno zvuci i izgleda i ovo moram probati… 🙂

    Odgovori
  • fantasticno izgleda, obozavam njihovu kuhinju, a ti si ju stvarno skinula bas onak:)))

    Odgovori
  • fino:) dok sam živila u njemačkoj često sam se hranila u kineskom restoranu jer je to za mene bilo nešto novo i neistraženo tako da sam između ostalog provala i meso i povrće pohano na taj naćin. al vidiš doma mi nije nikad palo napamet da isprobam…

    Odgovori
  • Izgleda savrseno,kao iz najboljeg restorana!

    Odgovori
  • Domaci sweet and sour!!!To jos nisam probala a inace jako cesto pravim recepte iz kineske kuhinje, to mi je drugi kulinarski hobi… Fenomenalno deluje, svaka cast!

    Odgovori
  • Super si ti to složila 🙂

    Odgovori
  • Prekrasno,volim kinesku kuhinju. Jesi probala kiselo ljutu juhu? Ja bih htjela to napraviti ali nisam jos skupila hrabrosti 😉

    Odgovori
  • vrlo sličan umak i sama često radim, ali ovu piletinu se spremam probati već predugo…sad više nemam izgovora…recept je fenomenalan! 🙂

    Odgovori
  • Mene stvarno nije bilo odavno na tvom blogu,pa koliko sam ja toga propustila…..Ovo mi se jako svidja ;))A za piletinu bih se slozila sa Monsoonkinim komentarom,odlicnoooooo ;))

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.