bob, glavna jela, jela s mesom, piletina

Piletina s bobom i graškom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sva moja sjećanja vezana su uz hranu.
Dobro ne baš sva, ali uvijek kad razmišljam o onim malim svakodnevnim trenucima u misli prizovem mirise iz kuhinje. I još danas ne mogu reproducirati miris bakine šnicle na naglo, a i tu aromu i mekoću ne postižem koliko god se trudila.
Ili je zbilja u djetinjstvu sve nekako bilo ljepše ili je baka imala bolje mesare od mene. 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U tim sjećanjima bob zauzima posebno mjesto, gotovo mitoloških razmjera kad se o povijesti jednog gurmana govori.
Nismo ga baš tako često jeli da bi postao nešto svakodnevno, ali opet, jeli smo ga dovoljno često da ga ne bi smatrala egzotičnim.
Kako su se tada stvari kuhale isključivo onako kako je diktirala sezona jeli smo ga baš u ovo doba godine.

bob_01
Naravno, prije nego bi se uopće upustili u avanturu kuhanja i jedenja trebalo je bob očistiti. Čišćenje je ono što mi najčešće povuče u te osamdesete, posebno kad lakomisleno usred zime istresem vrećicu smrznutog boba u kipuću vodu.
Ali i čišćenje boba, iako će ga mnogi opisati kao mukotrpno dosadan posao, ima svojih čari. Posebno ako pustite maštu da luduje pa svakog bobića nazovete nekim imenom, a njihovu mahunu kućicom. 😀
Dakako, nije zorega pritom imati sedam ili osam godina. 😀
Tako me i danas čišćenje boba na neki čudnovat način veseli.
Kad ga ugledam prvi put u sezoni na štandovima kod mojih trešnjevačkih Dalmatinki mašta opet podivlja. Samo sad mu više ne dajem imena nego smišljam sve moguće načine na koje ću ga skuhati. Ipak, svi ti drugi načini, dolaze na red tek kad se ritualno pojede bob s artičokima… Ali to je jedna posebna priča.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bob i grašak idu jako lijepo zajedno i nekako mi je prirodno kombinirati ih.
Pošto s mladim bobićima punima arome ne treba previše filozofirati ovo je jelo jednostavno. Nastojala sam ovdje okuse ostaviti onakvima kakvi jesu, izvornima.
Dodala sam jelu i piletinu da se moja jača polovica ne bi previše bunila i dobila sam idealni ručak.
Barem što se nas tiče. 🙂

SASTOJCI
4 batka i zabatka
maslinovo ulje
1 glavica luka srebrenca, narezanog
2 režnja češnjaka, nasjeckanog
150 g boba
150 g graška
100 ml bijelog vina
100 ml vode
100 ml slatkog vrhnja
1 žličica pesta genovese
sol i papar po ukusu

POSTUPAK

  • Batke i zabatke narežite, operite, posolite i popaprite pa ih prepržite na dobro zagrijanom maslinovom ulju, sa svih strana, da uhvate lijepu zlatnu boju. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
  • Na istom ulju prepržite narezani luk dok ne postane lagano karameliziran, dodajte češnjak pa i njega kratko popržite.
  • Umiješajte bob i grašak, kratko ih propirjajte. Dodajte bijelo vino. Kuhajte dok vino ne ispari, potom vratite piletinu u tavu, podlijte sve s malo vode, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno dvadesetak minuta, povremeno protresite tavu ili nježno promiješajte.
  • Na kraju umiješajte slatko vrhnje i pesto genovese, te pustite da vrhnje zakuha, po potrebi začinite solju i paprom.

 

Comments

comments

3 Comments

  • Prvo, fotografije su ti predivne! 🙂
    Drugo, ovo radim idući tjedan sigurno!!! 😀

    Odgovori
    • Hvala ti puno Lenka! 🙂
      Nadam se da će ti se svidjeti. 🙂

      Odgovori
  • Super izgleda!

    Odgovori

Odgovori