glavna jela, jela s mesom, piletina

Pileći sendvići u pita kruhu s tzatziki umakom

SASTOJCI
500 g file pilećih prsa

za marinadu
sol

papar
ružmarin
lovorov list
sok 1/2 limuna

još
4 pita kruha
rajčica
tztziki umak

POSTUPAK

  1. Pileteća prsa narežite po dužini na 4 približno jednaka komada.
  2. Stavite u posudu, posolite, popaprite, dodajte ružmarin, lovor i limunov sok te ostavite u frižideru da se marinira nekoliko sati.
  3. Piletinu ispecite na dobro ugrijanoj gril tavi ili na roštilju.
  4. Pita kruh presavinite te u njega stavite po komad piletine, i rajčicu narezanu na kolutić.
  5. Sve zalijte tzitzaki umakom.

 

Tzatziki umak

SASTOJCI
1 veći krastavac
2 čvrsta jogurta (svaki 180 g)
2 režnja češnjaka
2 žličice maslinovog ulja
sol
papar
1 žličica sitno nasjckanog kopra
origano
par kapi limunovog soka


POSTUPAK

  1. Krastavac ogulite te očistite od koštica.
  2. Očišćeni krastavac naribajte i prebacite u cijediljku sa sitnim rupicama. Rukama gnječite krastavac da pusti svu vodu.
  3. Jogurte stavite u cjediljku sa sitnim rupicama koju ste prije toga stavili na veću posudu. Ostavite jogurte cijediti oko pola sata uz povremeno miješanje.
  4. Ocijeđeni jogurt pomiješajte s krastavcima.
  5. Dodajte žličicu sitno narezanog kopra, maslinovo ulje, par kapi limunovog soka, protisnuti češnjak, malo origana te sol i papar prema potrebi.
  6. Sve dobro izmješajte te ostavite u frižideru da se dobro ohladi.
  7. Poslužite uz razne vrste mesa.

NAPOMENA
U grčkoj je uobičajeno jelo gyros pita, odnosno sitno narezano meso posluženo u pita kruhu s tztziki umakom, povrćem i pommes firites. Ovo je moja izvedba s piletinom koja mi je draža i lakša, naravno može se koristiti i bilo koja druga vrsta mesa.

2 Comments

  • krenula sam komentirati post o mariji bistrici pa kad sam stigla do komentara vidjela sam da imas jos jedan post, pa jos jedan, pa jos jedan… i odusevila se u potpunosti…kakva gozba i k tomu jos sve pripremljeno kod kuce!!!:)))obozavam dipove svih vrsta a tzatziki mi jedan od omiljenih… odlicno!

    Odgovori
  • Hvala ti još jednom na komentarima. Ma u stvari s tim dipovima nema previše posla. Dok se kuha slanutak sam zamjesila tijesto za pite, naribala krastavce i stavila cijediti jogurt. A kasnije je samo miksanje i miješanje. Ovaj put je dragi pripomogao pa je on ispekao meso.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.