glavna jela, gljive, jela s mesom, piletina

Pileći pot pie

pot_pie_01

Strašno volim hranu, naravno svi vole hranu na ovaj ili onaj način jer činjenica je da bez nje nema života. Samo vidite, ja hranu volim još više od tog prosječnog doživljaja. Dugo vremena nisam voljela kuhati iako sam oduvijek voljela jesti. Onda sam mic po mic, više iz nužde, nego iz ljubavi počela kuhati. Kako s mnogim velikim ljubavima biva tako smo se kuhanje i ja zaljubili na prvi pogled. Postala je to vrlo strastvena veza.
Fascinira me kuhanje, ta kemija koja od neuglednog brašna, par jaja i šećera može napraviti savršenstvo okusa.
Kao strastveni poklonih hrane ne zaustavljam se samo na kuhanju, obožavam obilaziti restorane, ići na gastro izlete, čitati o hrani i općenito promišljati što jesti, kako jesti i najvažnije kada jesti. 🙂
Kod mene kuhanje nije nešto što se mora već nešto što se voli i radi samo kad se ima inspiracije i želje.

pot_pie_02
Na kraju krajeva ni ovaj blog nije nastao kao posljedica svakodnevnog kuhanja za obitelj već kao hommage radosti kojom me kuhanje (a u zadnje vrijeme i fotografija hrane) ispunja.
Čini mi se ponekad da sam dosta usamljena u toj ljubavi iako postoji more onih koji će za sebe reći da su gurmani. Razmišljajući o onome što ti gurmani vole i jedu često mi se čini da u našoj svijesti još uvijek vlada uglavnom loš ukus. Čini mi se da su mnogi skloniji hrenovkama, mesu utopljenom u vrhnju do neprepoznatljivosti, slijepljenoj kaši koju nazivaju rižotom nego na primjer jedenoj laganoj salati od kozjeg sira i crvene naranče. Nisu spremni zaviriti u lonce svojih susjeda iz ostalih europskih zemalja, a kamoli u one nekih tamo Indijaca ili Afrikanaca. Drže se oni svojih odojaka i sarma (koje i ja volim da me neko krivo ne shvati) ko da ništa drugo na svijetu ne postoji.
I tako dolazimo i do ovog recepta koji je u osnovi jelo britanske kuhinje u mojoj interpretaciji.

pot_pie_03

Naime slane pite su jako zastupljene u britanskoj kuhinji i od tamo su se raširile svijetom.
Tradicionalni pot pie je prava klasična pita koja ima donju i gornju koru od prhkog tijesta. Jednom sam vidjela kod Nigelle ovu verziju s lisnatim tijestom, a kako nisam zapamtila recept onda sam sve radila napamet.
U ovom jelu nema voća, egzotičnih namirnica i ostalog što bi odbilo prosječnog Hrvata pa se nadam da bi ovo jelo moglo razbiti glupu, kod nas vrlo uvriježenu predrasudu da je engleska hrana loša. U svakom slučaju nama se jako sviđa.

SASTOJCI
500 g filea pilećeg batka
250 g šampinjona
100 g mrkve
100 g graška iz konzerve
120 g luka
100 ml mlijeka
400 ml pilećeg temeljca
2 žlice kukuruznog brašna
sol
papar
timijan
maslinovo ulje
250 g lisnatog tijesta

POSTUPAK

  • Piletinu narežite na manje komade.
  • Narežite mrkvu na kolutiće, gljive na listiće, a luk sitno nasjeckajte.
  • Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi pa njemu prepržite piletine dok ne uhvati lijepu boju.
  • Izvadite piletinu iz tave pa na istoj masnoći pirjajte pripremljeni luk.
  • Kad luk omekša dodajte mu šampinjone i nastavite pirjati dok sva tekućina ne ispari.
  • Sad vratite u tavu meso te dodajte mrkvu, grašak i začine, dobro promiješajte, polijte temeljcem i kuhajte 20 minuta.
  • U međuvremenu promiješajte mlijeko s kukuruznim brašnom.
  • Dodajte mješavinu mlijeka i brašna piletini i kuhajte još par minuta dok se ne počne zgušnjavati.
  • Maknite s vatre i rasporedite jelo u vatrostalnu posudu.
  • Lisnato tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine te njime prekrijte posudu s piletinom. Lisnatno možete premazati jednim žumanjkom da dobije ljepšu boju, ja sam to zaboravila napraviti.
  • Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva pa u njoj pecite pitu 15 – 20 minuta ili dok tijesto nije pečeno. 🙂

 

16 Comments

  • Sviđaju mi se tvoji uvodni tekstovi i inspiracija…a pot pie je sigurno jako fina sa svim tim sastojcima, okus već zamišljam!!

    Odgovori
  • I like it, it’s just on my taste

    Odgovori
  • obozavam engleske pite, iako sam ih pokusala skopirati i raditi po nekim receptima, nikada mi nisu uspjele kao u njihovim pubovima:(, tako neobicno ukusne…. a ova tvoja pita je odlicna!!!

    Odgovori
  • Verujem da je ovo preukusno.

    Odgovori
  • Ja bih vrlo radso potpisala sve gore rečeno ali…moj muž je priča za sebe…Moram priznati da je dosta jela počeo jesti sa mnom ali još uvijek je konzervativan da više ne može biti. Mi često kažemo da jede samo ono što ga je mater naučila dok ga je mlijekom dojila. Ustvari on uopće ne uživa u hrani, jede da skine s dnevnog reda. Dok ja (i dečki) volim hranu, uživam i pripremati i jesti. Bilo bi mi lakše da je i on bar malo popustljiviji…Pot pie mi se činii vrlo ukusna i zanimljiva!

    Odgovori
  • Stvarno odlično izgleda! I po sastojcima i na oko!A što se tiče engleske kuhinje, doista slovi kao prilično neukusna i ja nisam probala, ali od par ljudi koji jesu, dobila sam iste ocjene, što zapravo čudi, kad su stoljećima kao najveća pomorska velesila i kolonizatori, vukli sve moguće sastojke i začine sa svih krajeva svijeta. Mogli su štogod stavit i u vlastiti lonac, osim čaja. Al Englezi, šta ćeš ;))

    Odgovori
  • Prvo jako lepo izgleda,Čitajući tvoje postove i gledajući fotkice Andreice da se doći do zaključka da pises blog sa zadovoljstvom:)

    Odgovori
  • Ja bih se definitivno mogla svrstati u grupu ljudi koji vole hranu, iako se pokušavam odviknuti od toga (uglavnom bezuspješno). Volim pite koje gore imaju nekakav pokrov od tijesta. Budući da u te pizte trpam razne vrste povrća (koje ne volim) to gornje tijesto “popravi” okus svemu:)))

    Odgovori
  • Stvarno lijepo pišeš.Slažem se s time što si napisala, da je dosta ljudi kod nas zatvoreno za nekakve nove gastronomske spoznaje. Ja volim stvarno sve živo probati.. jedini problem kod nas su začini. izluđuje me to. pa ne možeš ništa nači. ili moraš pol grada običi za jedno jelo..valjda će se i to popraviti.pita je super. eto za nju ne treba nikakva egzotika.

    Odgovori
  • Baš bi mi sad pasao komadić. Odlična pita!v

    Odgovori
  • kako mi dobro ovo izgleda, svi sastojci su po mom ukusu… gledala sam jednu epizodu jamie at home u kojoj je on radio jednu pitu s lisnatim tijestom, mesom i pivom… nisam se još usudila probati zbog piva koje ne volim, ali izgledala je tako dobro i vidjela sam da su je ljudi dosta hvalili 🙂 u svakom slučaju, ovu tvoju bih odmah probala 🙂

    Odgovori
  • Super izgleda, nešto slično sam i ja radila samo nije bila piletina već junetina.

    Odgovori
  • Heeey super ti je pita! :)))

    Odgovori
  • dragaa) nisi nimalo usamljena u svojim prehrambenim reminiscencijama :)b) istina – puno ljudi je jednostavno zatvoreno u kalup poznatog i nemaju pojma sto propustajuc) je li ti ostao komad ovoga da probam? 🙂

    Odgovori
  • Andreice,ostavila sam ti nagradicu na Astalu…kiss

    Odgovori
  • ja sam radila pot pie negdje na ljeto po vrlo sličnom receptu i isto smo bili oduševljeni…imam čak i fotke ali nikako da nađem vremena da sve to napišem i stavim na blog 🙂 tvoja pita izgleda mrak!

    Odgovori

Odgovori