glavna jela, piletina, šipak, umaci, voće

Pileća prsa u umaku od šipka

Maninas ima divan blog Food Matters na kojem organizira mjesečno druženje nazvano Eating with the Seasons.

Kao i svake godine u ovo vrijeme stigao mi je paket šipka (nara) iz bakinog vrta. Šipak ili nar je iznimno zdravo voće bogato ponajviše vitaminom C ali i mnogim antioksidantima i bezrazložno je zanemaren u gastronomiji. To je vjerojatno zbog njegove tvrde opne koja otežava njegovo čišćenje. Međutim ispod te opne se krije pravo malo carstvo crvenih sočnih zrnaca. Šipak uspijeva ponajviše na blagoj mediteranskoj klimi, a sazrijeva u kasnu jesen ili čak početkom zime. Može konzumirati od listopada do siječnja. U narodu razlikuju dvije vrste Nara, a to je slatki (kultivirani) i kiseli (divlji). U našoj obitelji se često miješaju zrnca kiselog i slatkog šipka pa ih tako izmješanje jedemo svježe. Uz to što ih jedemo svježe jer su jako ukusni i zdravi, uvijek napravim i ovo jelo od slatkog šipka koje posvećujem druženju Eating with the Seasons.

SASTOJCI
4 fileta pilećih prsa (ukupne težine oko 700g)
30 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
50 g ementalera (ili nekog drugog sira)
20 g bukovača
70 g dalmatinskog pršuta
200 ml crnog slatkog vina
1 žličica gustina (po potrebi)
1 veliki zreli šipak
brašno
sol
papar

POSTUPAK

  1. Šipak očistite i iscijedite iz njega sok, to možete napraviti gnječeći ga ili jednostavnije u sokovniku. Sok ostavite po strani. Sačuvajte jednu žlicu zrna za dekoraciju.
  2. Piletinu očistite od masnoća, te svaki file zarežite bočno nožem tako da dobijete džepić.
  3. Sir i pršut narežite na tanke trakice, a bukovače očistite i narežite na manje komade.
  4. U svaki džepić stavite trakicu pršuta na to sir, pa bukovače i opet trakicu pršuta.
  5. Učvrstite ove smotuljke čačkalicom i uvaljajte ih u brašno
  6. Maslac i maslinovo ulje zagrijte u dubljoj tavi te na tome ispecite meso.
  7. Meso povremeno okrenite, a kad uhvati zlatno-žutu boju zalijte ga vinom, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta.
  8. Izvadite piletinu iz umaka.
  9. U umak umiješajte sok od šipka i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Ako vam umak ne djeluje dovoljno gust po potrebi možete umiješati i žličicu gustina.
  10. Umak doradite solju i paprom po potrebi, vratite meso u umak da se okusi prožmu.
  11. Piletinu ukrasite zrnima šipka te poslužite s prilogom od pirjane riže.

Prilog od pirjane riže

SASTOJCI
2 manje glavice luka
1 šalica riže
3 šalice vode
sol
papar
maslinovo ulje

POSTUPAK

  1. Jednu glavicu luka sitno nasjeckajte te ga pirjajte na malo maslinovog ulja.
  2. Kada luk “uvene” dodajte rižu, malo je pirjajte pa je zalijte vodom.
  3. Dodajte sol i papar prema ukusu te kuhajte dok sva voda neispari
  4. Drugu glavicu luku narežite na kolutiće te ga malo zapecite na teflonu bez dodavanja masnoća.
  5. Ukrasite rižu pečenim kolutićima luka.

NAPOMENA:
Recept je preuzet iz Enciklopedije mediteranske kuhinje 6 “Bijelo meso” ali je pretrpio mnoge intervencije.

Chicken breast in pomegranate sauce

INGREDIENTS
4 chicken filets (cca. 700g)
30 g butter
3 tbsp olive oil
50 g ementaler (Swiss) cheese (or any other)
70 g Dalmatian prosciutto
20 g oyster mushrooms
200 ml sweet red wine
1 tbsp wheat starch (if needed)
1 large ripe pomegranate
Flour
Salt
Pepper

METHOD

Peel the pomegranate and remove the seeds; squeeze the juice from the seeds. You can do this in a juicer or simply by squeezing it out. Set aside one tablespoon of the seeds for decoration.
Clean the chicken of any fatty parts and then cut every filet down the side forming a kind of pocket. Season with salt.
Cut the cheese and the prosciutto into strips, cut oyster mushrooms into smaller pieces.
Put a strip of prosciutto into the chicken pocket, then put a strip of cheese on top of it, a little bit of mushrooms and then finish with another piece of prosciutto on top of that. Repeat this until you fill all the chicken filets.
Fasten the chicken pieces with toothpicks and roll them in flour.
Put butter in the frying pan and add olive oil, heat until melted. Add the chicken pieces and fry until it’s golden-brown. Add wine and simmer for about 20 minutes.
Take the chicken out of the pan and add pomegranate juice. Simmer until it thickens.
Add some wheat starch or cornflour if necessary.
Put the chicken back into the sauce to heat through and add salt and pepper to taste.
Serve the dish with the rice and decorate with the remaining pomegranate seeds.

Rice Side-dish

INGREDIENTS
2 small onions
1cup rice
3 cups water
Salt
Pepper
Olive oil

Cut one onion into small pieces. Put some olive oil in a saucepan, add the onion and braise gently until it turns very soft.
Add rice and cook for a bit more. Then add water, salt and pepper to taste. Cook until all water boils away.
Cut the second onion into rings and fry it on Teflon pan.
Decorate the rice with onion rings.

From: Encyclopedia of Mediterranean Cooking 6 “Poultry ”

11 Comments

  • Kakva neobicna -odlicna kombinacija…Ovo cu morati da probam!!!

    Odgovori
  • O hvala Vera, baš si navratila u pravom trenutku. 🙂

    Odgovori
  • Natirala si mi vodu u usta:))) mislim da se piletina savršeno ljubi s ovim umakom od šipka!Jako dobro Andrea!

    Odgovori
  • Ovo je fenomenalno. I ja probam sigurno. 🙂

    Odgovori
  • divno! obozavam sipak i ovo zvuci super! hvala za odlican recept i entry! ovdje u uk rijetko naletim na dobar socni sipak, al nastavit cu potragu! u kuhinji bliskog istoka cesto se koristi jedna vrsta sirupa od sipka, pomegranate molasses, pa cu to probat.

    Odgovori
  • moram priznati da šipak još nisam koristila u pripremi slanih jela, ali ovaj recept mi je jako zanimljiv i stvarno krasno i ukusno izgleda…možda se odvažim 😉

    Odgovori
  • Lijep pozdrav tebi slučajno smo nalutali i baš mije drago , šipak ili nar znala sam ga jesti ovako bez bilo kakvih priprema , ali sada ću ja napraviti sve po tvom receptu ..lijep pozdrav :-))))

    Odgovori
  • uh… a taman sam danas dragom cistila sipak i celog ga je smazao… a ja razmisljala sta bi mogla s njim napraviti… ovo pamtim pa kada se sipak opet pojavi u mojoj kuci pravim jer mi deluje prefino…

    Odgovori
  • Hvala svima na komentarima. Ova kombinacija zbilja je neobična ali je i jako ukusna. Moja sestra je opisala ovo jelo kao neku laganu pašticadu. Probajte i nadam se da će vam se svidjeti. @Jadranka dobro došla i navrati još koji put! 🙂

    Odgovori
  • Gooey Ducks grow to about two pounds in four or five years.[url=http://www.gooey-duck.com/]gooey duck[/url]

    Odgovori
  • Gooey Ducks grow to about two pounds in four or five years.[url=http://www.gooey-duck.com/]gooey duck[/url]

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.