glavna jela, jela s mesom, piletina, umaci

Marinirani pileći zabatak s grila i pikantni sriracha BBQ umak

Sriracha bbq umak

Oko dobrog roštilja ne treba previše filozofirati – dobar komad mesa, sočna marinada i vrućina žara dovoljni su za ukusan ručak. Iako su žar i dim svakako najzaslužniji za okus roštilja ponekad se volim poigrati s mariniranjem mesa i umacima za roštilj. Posebice kad se vrijeme uroti protiv nas roštilj-entuzijasta pa smo osuđeni na balkonski električni gril. U nedostatku pravog dima i žara ovakav roštilj svakako treba obogatiti dobrim BBQ umacima.
Današnji recept je upravo takav, a ja sam  njime i pomalo opsjednuta pa se nadam da će svidjeti i vama. Posebice ako volite malo ljutine kao što je volim ja. 🙂

Današnji recept je sriracha BBQ umak i nastao je u suradnji s Nikasom i brendovima Tabasco i Kikkoman. Od prije znate da obožavam njihove proizvode, a ovaj put su se pokazali kao odlični partneri za roštilj s egzotičnim štihom. Ako vas brine gdje i kako nabaviti ove umake, nemojte previše brinuti jer su dostupni u svim većim supermarketima (u Konzumu su sniženi, a uz to možete sudjelovati i u nagradnoj igri). Osim toga sniženi su i u Nikas web shopu za 20%. Mislim da je ovo je stvarno izvrsna prilika za isprobati nešto novo ili nadopuniti zalihe. 😀

Osnova za sriracha BBQ umak je dakako Tabasco sriracha u koju sam se zaljubila na prvi zalogaj te je stavljam u sve i svašta. Ponekad i u deserte. 😀
Osim srirache, umaku sam dodala i malo Tabasco chipotle umaka te moj omiljeni Kikkomanov sojin umak. Sve skupa se polaganim kuhanjem pretvorilo u nevjerojatno ukusan dodatak roštilju.

Marinirani pileći zabatak s grila i pikantni sriracha BBQ umak
Print
Za mariniranje mesa
  1. 4 – 5 komada pilećeg zabatka s kostima
  2. 2 žlice Kikkoman sojinog umaka
  3. 1 žlica sezamovog ulja
  4. 1 režanj češnjaka, nariban
Za sriracha bbq umak
  1. 1 velika glavica luka
  2. 2 režnja češnjaka
  3. 2 žlice maslinovog ulja
  4. 1 žličica gorušice u zrnu
  5. 1 žličica kumina
  6. ½ žličice korijandera u zrnu
  7. prstohvat soli
  8. 400 g pelata, narezanog
  9. 80 ml Tabasco srirache
  10. 80 ml meda
  11. 2 žlice Kikoman sojinog umaka
  12. 1 žličica Tabasco chipotle umaka
Za posluživanje
  1. mladi luk, nasjeckan
  2. indijski oraščići, nasjeckani
  3. salata po izboru
Za mariniranje mesa
  1. Meso stavite u marinadu večer prije planiranog roštilja ili barem nekoliko sati ranije.
  2. Komade mesa očistite od viška masnoće i složite u posudu za mariniranje.
  3. Dodajte sojin umak, sezamovo ulje i naribani češnjak, dobro sve izmiješajte, poklopite i stavite u hladnjak.
Za sriracha bbq umak
  1. Luk narežite na kockice, a češnjak samo zgnječite.
  2. U loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu pirjajte narezani luk i češnjak.
  3. Pirjajte neprestano miješajući oko 5 minuta ili dok se sve dobro ne karamelizira.
  4. Po potrebi podlijte s malo vode.
  5. Kada se luk karamelizira dodajte gorušicu, kumin, korijander i sol pa nastavite pirjati dok začini lijepo ne zamirišu.
  6. Dodajte sada narezane pelate, srirachu, med, sojin umak i chipotle umak. Dobro sve promiješajte, smanjite vatru i krčajte oko sat i pol ili dokne postane jako gusto.
  7. Dok se umak kuha povremeno ga promiješajte.
  8. Kuhani umak prebacite u blender pa ga usitnite u glatku smjesu i na kraju procijedite kroz sitno sito kako bi se riješili eventualnih komadića začina.
  9. Procijeđeni umak odmah pospremite u steriliziranu staklenku i koristite po želji.
Za roštilj
  1. Marinirano pileće meso pecite na grilu na umjereno jakoj vatri dok ne uhvati lijepu boju sa svih strana i nije potpuno pečeno oko kosti. Pilećem zabatku treba malo više vremena, oko 15 minuta.
  2. Pred kraj pečenja premažite meso pripremljenim umakom i kratko ga još pecite sa svih strana.
  3. Maknite ga s vatre i odmah poslužite uz salatu, mladi luk i indijske oraščiće.
Cukar http://cukar.com.hr/

Ovaj recept je nastao u suradnji s Nikasom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.