glavna jela, jela s mesom, luk, piletina

Pečena piletina i karamelizirani luk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dragi moji, prošlo je i previše vremena od mog posljednjeg posta i čini mi se da je krajnje vrijeme da prekinem tu neugodnu šutnju.
Već par tjedana se hrvam s ovim postom i nekako ne mogu pronaći dobar početak. Uvijek me zatekne taj problem kad sam dugo neaktivna i ne pišem. Nekako se osjećam nelagodno za tipkovnicom, znate taj osjećaj kad napravite dugu pauzu od nečega svakodnevnog. Osjećaj blage tjeskobe i neugode. Gotovo poput prvog skidanje u kupaći kostim nakon duge zime. 😉
Eto takav osjećaj nelagode me sad pere, kao da sam u kupaćem, bijela tjelesa pokušavam što brže doći do mora i sakriti se od svih imaginarnih opasnosti.
Ovakve stvari je najbolje ne odugovlačiti nego naprosto napraviti hop i skočiti.
Pa stoga krećemo s novim postovima. Imam i ponešto starih recepata koje treba natipkati i pronaći reda u bilješkama u kojima sam sada pomalo izgubljena. Znam da će ovaj osjećaj tjeskobe i izgubljenosti već za koji dan nestati, a ja ću se osjećati kao na kraju ljeta kad se ne mogu zamisliti u hlačama, vestama i čarapama. 😀

No dosta sad podsjećanja na ljeto, jer današnji dan nam samo potvrđuje da je ono daleka prošlost, bacimo se odmah na posao. 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ovu piletinu sam napravila neki dan za ručak. Iako se radi o jelu s piletinom ona ovdje nikako nije glavni glumac. Rekla bih čak da je u ovom jelu piletina statist koji čini nužnu proteinsku nadopunu glavnoj zvijezdi – luku.
Ne mogu si pomoći, ali svaki recept koji zahtjeva ovoliku količinu luka kod mene budi posebni entuzijazam, a još kad se taj luk karamelizira mojoj sreći nema kraja.
Karamelizacija iz luka izvlači sve ono najbolje, svu njegovu slatkoću i finoću te ga pretvara u pravu poslasticu. Naravno, aroma ovako obrađenog luka prožima i piletinu te zbilja pretvara običan ručak u malu gozbu.

luk_02
Inače, karamelizirani luk pripremljen na ovaj način možete pospremiti u teglice i na taj način dobiti izvrstan prilogu uz roštilj i pečeno meso. Možete ga čak mazati na kruh ili tost i servirati kao predjelo. Ovaj luk je stvarno super, super stvar.
Ipak, u ovom receptu, cijela količina luka potrebna nam je za jedno jelo. Ali neka vas mjera ne prestraši, dugom karamelizacijom luk izgubi puno tekućine i poprilično se smanji. Zapravo na kraju dobijete baš lijepe dvije – tri porcije. 🙂
Ako mene pitate, nema idealnijeg dana od kišnoga za sjeckanje jedne kile luka. Zato zasučite rukave i bacite se na posao. 🙂

SASTOJCI
1 kg luka (mješavina ljutike, kozjaka i crvenog luka)
3 režnja češnjaka
1 žlica maslaca
2 žlice šećera
3 žlice aceta balsamica
200 ml crnog vina
dobar prstohvat timijana
sol
papar
po potrebi malo vode
2 pileća bataka sa zabatkom
sol
papar
2 žlice maslinovog ulja

POSTUPAK

  • Luk očistite i narežite na kriške, manje lukove možete narezati samo na polovine ili četvrtine, a pokoji, jako mali primjerak, možete ostaviti čitav.
  • Češnjak očistite i samo grubo narežite na manje komade.
  • U većoj, dubokoj tavi rastopite maslac.
  • Na otopljeni maslac bacite pripremljeni luk, posolite ga i dobro ga promiješajte kako bi maslac obložio sa svih strana.
  • Pustite neka se luk tako prži dok ne počne hvatati smećkastu boju, tada dodajte češnjak i malo vode po potrebi ako vam se učini da će luk zagoriti.
  • Kada voda ispari i luk povene dodajte šećer, timijan, malo papra i aceto balsamico te sve dobro promiješajte. Kad aceto ishlapi dodajte crno vino.
  • Nastavite pirjati luk, uz povremeno podlijevanje vodom, dok potpuno ne postane smećkaste boje i omekša.
  • Prebacite luk u vatrostalnu posudu, vodite računa da iz tave pokupite sve karamelizirane komadiće luka.
  • Piletinu dobro natrljajte solju i paprom, a na par mjesta je možete i malo zarezati.
  • Na tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja te na tome naglo prepržite piletinu. Pržite vrlo kratko sa svake strane, tek toliko da piletina uhvati malo boje i korice.
  • Piletinu izvadite iz tave i složite je na karamelizirani luk. Malo luka stavite na mjesta gdje je piletina zarezana.
  • Prekrijte sve aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva.
  • Pecite pod folijom nekih 30 minuta, potom maknite foliju i ostavite sve da se peče još petnaestak minuta kako bi se lijepo zapeklo.
  • Gotovo jelo poslužite uz kuhanu palentu, po mom mišljenju ona ovdje najbolje paše, ali funkcionirali bi i pire krumpir ili riža.

 

Comments

comments

1 Comments

  • Super mi je ovo. Nesvakidašnja koka naša svadgašnja 🙂

    Odgovori

Odgovori