Kad vam ostane bjelanjaka pavlova je najbolji i najjednostavnji način da ih se riješite. 🙂
S ovom rečenicom bi mogla i završiti priču o pavlovi jer o njoj je sve već rečeno. Za nju postoje na tisuće recepeta u bespućima interneta, a imam ga i ja na blogu u nekoliko varijanti – gle ovo i ovo.
Reklo bi se da nema tu neke velike filozofije, ali kod naoko jednostavnih stvari prokletstvo je upravo u detaljima. Drugim riječima nije sve baš tako jednostavno kako se na prvu čini. 😀
A kad su u pitanju detalji ja sam pomalo nemarna osoba, zato se valjda ni ne pronalazim u pravom slastičarstvu. Previše volim improvizirati, tvrdoglavo raditi po svom i tražiti prečice. Ipak, kod nekih stvari pravila postoje s razlogom. Kod pavlove je to uglavnom ogromna količina šećera.
Koliko god me živciraju troznamenkaste cifre u ovako malom kolaču on je jednostavno neophodan u ovom receptu. Možete ga malo smanjiti, ali nemojte od ovoga pokušati napraviti proteinski ili (nedajbože) zdravi kolač, jednostavno nećete tako nigdje stići. Naučila sam to na teži način. 😀
Treba pripaziti i kako smjesi dodajete taj silni šećer, najbolje je žlicu po žlicu. Nakon toga i samo pečenje može biti zeznuto, ako je pećnica previše vruća pavlova će se naglo napuhnuti, popucati i ostati šuplja iznutra, a to ne želimo. Unutrašnjost ove torte treba biti pahuljasta i pjenasta.
Isto je tako preporučljivo pečenu ostaviti u ugašenoj pećnici da se što postepenije ohladi. Neki kažu da je čak dobro ostaviti cijelu noć, ali sat vremena će biti OK.
I tu je više-manje kraj problemima. S nadjevima je jednostavno, oni su uvijek kombinacija tučenog slatkog vrhnja i voća. Nekog sezonskog, dakako. Pa upravo zato je ova moja verzija s narančama i šipkom (narom). I mogu vam reći da kiselkaste naranče odlično funkcioniraju s inače preslatkom tortom. S njima dobijete baš dobar kontrast i zato vam pišem ovaj recept dok još ima zimskog voća. Naravno za koji mjesec ćemo naranče zamijeniti jagodama i igrati na staru dobru proljetnu kombinaciju. 🙂
- 3 bjelanjka
- 1 žličica jabučnog octa
- prstohvat soli
- 180 g šećera
- 1 i ½ žličica gustina
- 250 ml slatkog vrhnja
- ½ žličice vanilije, ekstrakta ili strugane mahune
- 2 naranče
- 1 šipak/nar
- 20 g neslanih pistacija
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Bjelanjke stavite u čistu i suhu posudu samostojećeg miksera.
- Dodajte im prstohvat soli i jabučni ocat pa sve krenite miješati mikesrom na srednjoj brzini. Kad se jaja zapjene podignite brzinu miksera na najjače.
- Dodavajte sada jednu po jednu žlicu šećera dok ga ne potrošite.
- Nastavite sve miksati da dobijete čvrst i sjajan snijeg od bjelanjaka.
- Na kraju ručno umiješajte gustin.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na sredinu prebacite smjesu od bjelanjaka.
- Slastičarskom lopaticom ili stražnjom stranom žlice lijepo oblikujte smjesu u okruglu tortu promjera dvadesetak centimetara.
- Stavite ovako pripremljenu pavlovu u zagrijanu pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 130 stupnjeva.
- Pecite jedan sat i u međuvremenu nikako ne otvarajte pećnicu.
- Pečena pavlova treba biti bijela, pa ako primjetite da hvata boju još malo smanjite temperaturu pećnice.
- Nakon sat vremena ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata i ostavite pavlovu da se polagano hladi.
- Ohlađenu tortu izvadite iz pećnice i pažljivo je prebacite na tanjur za posluživanje.
- Vrhnju dodajte vaniliju pa sve istucite u čvrst šlag.
- Naranče filetirajte, nar očistite, a pistacije nasjeckajte.
- Premažite ohlađenu pavlovu tučenim slatkim vrhnjem, dodajte filetirane naranče, očišćena zrna šipka i sjeckane pistacije. Odmah poslužite.
- Koru možete ispeći dan ranije i pospremiti je u plastičnu kutiju s poklopcem. Nadjenite je neposredno prije posluživanja.