deserti, kolači, naranče, pavlova, šipak

Pavlova s narančom, narom i pistacijama

PAvlova s narančama i narom

Kad vam ostane bjelanjaka pavlova je najbolji i najjednostavnji način da ih se riješite. 🙂
S ovom rečenicom bi mogla i završiti priču o pavlovi jer o njoj je sve već rečeno. Za nju postoje na tisuće recepeta u bespućima interneta, a imam ga i ja na blogu u nekoliko varijanti – gle ovo i ovo.

Reklo bi se da nema tu neke velike filozofije, ali kod naoko jednostavnih stvari prokletstvo je upravo u detaljima. Drugim riječima nije sve baš tako jednostavno kako se na prvu čini. 😀
A kad su u pitanju detalji ja sam pomalo nemarna osoba, zato se valjda ni ne pronalazim u pravom slastičarstvu. Previše volim improvizirati, tvrdoglavo raditi po svom i tražiti prečice. Ipak, kod nekih stvari pravila postoje s razlogom. Kod pavlove je to uglavnom ogromna količina šećera.
Koliko god me živciraju troznamenkaste cifre u ovako malom kolaču on je jednostavno neophodan u ovom receptu. Možete ga malo smanjiti, ali nemojte od ovoga pokušati napraviti proteinski ili (nedajbože) zdravi kolač, jednostavno nećete tako nigdje stići. Naučila sam to na teži način. 😀

Pavlova s narančom

Treba pripaziti i kako smjesi dodajete taj silni šećer, najbolje je žlicu po žlicu. Nakon toga i samo pečenje može biti zeznuto, ako je pećnica previše vruća pavlova će se naglo napuhnuti, popucati i ostati šuplja iznutra, a to ne želimo. Unutrašnjost ove torte treba biti pahuljasta i pjenasta.
Isto je tako preporučljivo pečenu ostaviti u ugašenoj pećnici da se što postepenije ohladi. Neki kažu da je čak dobro ostaviti cijelu noć, ali sat vremena će biti OK. 

Pavlova
I tu je više-manje kraj problemima. S nadjevima je jednostavno, oni su uvijek kombinacija tučenog slatkog vrhnja i voća. Nekog sezonskog, dakako. Pa upravo zato je ova moja verzija s narančama i šipkom (narom). I mogu vam reći da kiselkaste naranče odlično funkcioniraju s inače preslatkom tortom. S njima dobijete baš dobar kontrast i zato vam pišem ovaj recept dok još ima zimskog voća. Naravno za koji mjesec ćemo naranče zamijeniti jagodama i igrati na staru dobru proljetnu kombinaciju. 🙂

Pavlova s narančom, narom i pistacijama
Print
za koru
  1. 3 bjelanjka
  2. 1 žličica jabučnog octa
  3. prstohvat soli
  4. 180 g šećera
  5. 1 i ½ žličica gustina
za nadjev
  1. 250 ml slatkog vrhnja
  2. ½ žličice vanilije, ekstrakta ili strugane mahune
  3. 2 naranče
  4. 1 šipak/nar
  5. 20 g neslanih pistacija
Postupak
  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Bjelanjke stavite u čistu i suhu posudu samostojećeg miksera.
  3. Dodajte im prstohvat soli i jabučni ocat pa sve krenite miješati mikesrom na srednjoj brzini. Kad se jaja zapjene podignite brzinu miksera na najjače.
  4. Dodavajte sada jednu po jednu žlicu šećera dok ga ne potrošite.
  5. Nastavite sve miksati da dobijete čvrst i sjajan snijeg od bjelanjaka.
  6. Na kraju ručno umiješajte gustin.
  7. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na sredinu prebacite smjesu od bjelanjaka.
  8. Slastičarskom lopaticom ili stražnjom stranom žlice lijepo oblikujte smjesu u okruglu tortu promjera dvadesetak centimetara.
  9. Stavite ovako pripremljenu pavlovu u zagrijanu pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 130 stupnjeva.
  10. Pecite jedan sat i u međuvremenu nikako ne otvarajte pećnicu.
  11. Pečena pavlova treba biti bijela, pa ako primjetite da hvata boju još malo smanjite temperaturu pećnice.
  12. Nakon sat vremena ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata i ostavite pavlovu da se polagano hladi.
  13. Ohlađenu tortu izvadite iz pećnice i pažljivo je prebacite na tanjur za posluživanje.
Dok se torta hladi pripremite nadjev
  1. Vrhnju dodajte vaniliju pa sve istucite u čvrst šlag.
  2. Naranče filetirajte, nar očistite, a pistacije nasjeckajte.
  3. Premažite ohlađenu pavlovu tučenim slatkim vrhnjem, dodajte filetirane naranče, očišćena zrna šipka i sjeckane pistacije. Odmah poslužite.
Napomene
  1. Koru možete ispeći dan ranije i pospremiti je u plastičnu kutiju s poklopcem. Nadjenite je neposredno prije posluživanja.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.