glavna jela, lagana jela, pastrnjak, predjela, veganska jela

Pastrnjak kao lažni pommes frites

pastrnjak

Od kad pamtim ludujem za pommes fritesom, ali ono baš ludujem. To je prvo jelo za koje znam da sam trpala u sebe iako sam bila već poprilično sita. Prvo jelo za koje su strine, tetke i sestrične gulile krumpir do iznemoglosti. Prvo jelo koje se smatralo specijalitetom sestara Cukrov, jer vidite, ta ljubav je genetska i nisam u njoj usamljena.
Ova ljubav se razvila još u ono vrijeme kad nisam o hrani razmišljala kao o nečem lijepom. Hrana je tada bila samo ometalo u nekim drugim aktivnostima. Tako je to u svijetu petogodišnjaka gdje pored gumi-gumija i sličica hrana stvarno nije potrebna. Jedino je pommes frites našao svoje mjesto u tom dječjem svemiru.
Pošto jabuke zbilja ne padaju daleko od stabla tako je i moja zvjerčica sad luda za žutim prženim krumpirićima. S ostalom hranom nas izluđuje, ali za pržene krumpiriće je uvijek raspoložena… I za špagete, ali to je jedna sasvim druga priča. 🙂

Pastrnjak kao pommes frites
Nažalost (ili na sreću) ja više nemam pet godina pa sada ipak razmišljam i o nutritivnoj vrijednosti onoga što pojedemo. Trudim se da hrana ne bude samo fina već da od nje dobijemo nešto korisno, a ruku na srce od prženih krumpira ima vrlo malo koristi. Šteta. 🙁
Povremeno se počastimo, zvjerka i ja, s porcijom finih krumpirića, a povremeno se i ja dovijam lukavstvima kako bi neko drugo povrće prodala pod taj ‘junk’ obrok. Pisala sam već o batatu iz pećnice u formi pommesa koji naprosto obožavam. Uz njega napravim i umak od jogurta i sefa koji glumi majonezu pa na taj način zbilja pojedemo nešto kvalitetno. Današnji recept je vrlo sličan, samo danas pastrnjak igra u glavnoj ulozi.

Prije par dana sam na jednom mini eko-etno placu na Trešnjevki kupila poveću količinu pastrnjaka. Kada sam ga ugledala raspametila sam se. Tako ga rijetko nađem na tržnici da mu se zbilja svaki put razveselim i impulzivno pokupujem sve pred sobom. Tek kad dođem doma krene racionalizacija i smišljanje što zapravo sada s njim. Jedan dio je tako završio u obliku ovog lažnog pommes fritesa. Nije ovo neki poseban recept, više je to nekakva ideja što još možete napraviti s ovim zanimljivim povrćem. Radi se o jako jednostavnom načinu pripreme koja će vam oduzeti svega par minuta, a dobit ćete sasvim dostojnu zamjenu za krumpirasti izvornik. Barem što se nas tiče. 🙂

Pastrnjak i slatko-ljuti umak
P.S.
Napravila sam uz pastrnjak i slatko-ljuti umak koji je poprilično jak i ipak samo za odrasle, za klince ostajemo pri jogurtu i senfu. 😉

Pommes Frites od pastrnjak
Print
Sastojci
  1. 500 g pastrnjaka
  2. sol
  3. papar
  4. ružmarin
  5. maslinovo ulje
  6. Za umak
  7. 4 žlice blagog čili umaka (poput ovog)
  8. 2 žlice mirina
  9. 2 žlice meda
  10. malo soli
Postupak
  1. Pastrnjak operite i ogulite te ga narežite na prutiće kao što bi ste narezali krumpire za pommes frites.
  2. Posložite ih u jednom sloju na veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  3. Posipajte ih solju, paprom, ružmarinom (ili začinima po izboru) te ih poškropite maslinovim uljem. Ali doslovno poškropite.
  4. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dvadesetak minuta ili dok ne uhvate lijepu boju i potpuno omekšaju.
  5. Poslužite ih odmah uz umak po želji ili kao prilog mesnim jelima.
  6. Za umak
  7. U zdjelici pomiješajte sve sastojke i poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori