deserti, kokos, voće

Panna cotta od kokosa s pikantnim umakom od breskve

 

U posljednje vrijeme sam opsjednuta kokosovim mlijekom. Toliko me primilo da sam čak razmišljala o tome da ga stavljam u nesicu umjesto običnog kravljeg mlijeka. Kako bi to ipak bio malo preskup sport ograničila sam se na korištenje ovog mlijeka u desertima i nekim jelima. Pošto mi se to mlijeko toliko sviđa da bi ga mogla piti samog činilo mi se idealnim napraviti neki jednostavan desert s njim. Nešto što ne bi zasjenilo aromu kokosa, a opet ne bi bio sam kokos. Panna cotta je bila jednini logični izbor. 🙂

 

Panna cotta je jedna od onih stvari koja me oduševljava svojom jednostavnošću. Ona je gotovo idealni desert koji napravite bez ikakvih problema čak i u najskromnijim uvjetima. Idealna je za ljeto jer nježna aroma kuhanog vrhnja odlično prija uz sezonsko voće. Poput malog snježnog brijega izvlači uzdahe oduševljenja nakon povratka s plaže ili, recimo, kad se vratite umorni s posla. U kombinaciji s kokosovim mlijekom dobije malo na karakteru i postaje nešto zanimljivija. Ako ste ljubitelji kokosa ovo je definitivno kombinacija koju trebate isprobati. Naravno ne tvrdim da sam izmislila toplu vodu s ovim, ovakva panna cotta je vrlo poznata u svijetu, a ja sam je radila potpuno po svom nahođenju. Rezultatom sam jako zadovoljna. Mogu vas jedino upozoriti, prije nego se bacite na ovaj desert, da je on ipak dosta mastan pa se pokušajte ograničiti na samo jednu porciju. 🙂

 

SASTOJCI
400 ml kokosovog mlijeka
400 ml slatkog vrhnja
75 g šećera
1 štapić vanilije
15 g želatine u prahu (dr. Öetker)

za umak od breskve:
2 lijepe zrele breskve
2 žlice sirupa od agave
2 peperoncina (ograničite se na samo jedan ako nikako ne volite ljuto)
prstohvat kokosovog brašna za posipanje

POSTUPAK

  • Pomiješajte kokosovo mlijeko i slatko vrhnje u posudi debljeg dna pa im dodajte šećer.
  • Mahunu vanilije presijecite na pola po dužini pa je stavite u mješavinu mlijeka.
  • Želatinu stavite u zdjelicu i pomiješajte je s par žlica hladne vode te je ostavite tako dok ne nabubri. (Ako ne koristite ovu dr. Öetker želatinu onda radite prema uputi s pakiranja one koju koristite)
  • Zagrijte kokosovo mlijeko i vrhnje gotovo do vrenja, maknite ih s vatre, izvadite mahunu vanilije.
  • Dodajte mlijeku želatinu i dobro miješajte da se želatina rastopi.
  • Prebacite smjesu u pripremljene ramekine ili kalupiće za pudnig. Od ove smjese sam napunila 8 malih ramekina.
  • Prvo ih hladite na sobnoj temperaturi, a onda ih prebacite u hladnjak. Hladite ih dok se panna cotta potpuno ne stisne.

za umak od breskve

  • Breskve operite, ogulite, odstranite im košticu narežite ih na manje kockice.
  • Stavite breskve u lončić debljeg dna, dodajte im dvije žlice agavinog sirupa i dva peperoncina.
  • Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se sav sok iz breskvi ne stisne i pretvori u gusti sirup.

posluživanje

  • Dobro ohlađene ramekine s panna cottom uronite na kratko u vrelu vodu. Pazite da voda nije u kontaktu s kremom.
  • Nakon toga tankim nožem prođite uz rub kreme te je pažljivo istresite na desertni tanjurić.
  • Uz svaku panna cottu dodajte po žlicu ili dvije umaka od bresaka.
  • Posipajte sve s malo kokosovog brašna i poslužite.

17 Comments

  • 3 x super, i meni je kokosovo mlijeko harmonija okusa, a za metabolizam vrlo poželjno. Koristim gdje got mogu i kokosovo ulje. Ovo je desert za mene.

    Odgovori
  • wow, koja kombinacija okusa..jako mi se sviđa ovaj umak od bresaka sa chilliem :)) oduševila si me ovim receptom, a fotke su ti svakim novim postom sve ljepše i profesionalnije.. :)p.s.: napravila si pravu pomutnju sa onom juhom od tikvica i kokosa :), kupila sam neki dan kokosovo mlijeko i imam domaće tikvice tako da slijedi degustiranje ovih dana. 🙂

    Odgovori
  • Umak je neverovatan,bas ću probati.Ja nisam do sada pravila panacotu,tvoja je bozanstvena!

    Odgovori
  • U Andreinoj kuhinji sama egzotika. Moram da priznam da Panna Cottu još nisam pravila, i ovo mi izgled tako sjajno. Odlična kombinacija ukusa. Breskve, kokos….savršeno. Sve ramekina sam polupala, ostao je samo jedan, tako da prvo moram to da nabavim. Greh bi bio praviti ovo u većoj porciji, doduše može i u čaši. Želim ti egzotičan vikend, kao što ti je i kuhinja!

    Odgovori
  • The panna cotta is perfect.

    Odgovori
  • I meni je panna cotta lijep desert. Čini mi se da je tvoj izbor za umak od breskvi odličan s obzirom da je panna cotta od kokosova mlijeka.Što se tiče ideje da mlijeko u kafi zamjeniš kokosovim, osim što je masnije, pa samim tim ne bi bilo moj izbor, prilično je skupčje od običnog da bi definitivno i za stalno prešla na tu kombinaciju.

    Odgovori
  • mmmmmm što je ovo finoooo…., super si iskombinirala panna cottu i ovaj umak od bresaka, a sigurna sam i da je kokosovo mlijeko u panna cotti odličan izbor. Ja ga do sada nisam isprobala iako volim kokos. Panna cottu često radim, onako klasičnu i sa slatkim umacima, vrijeme je definitivno da isprobam i ovu kombinaciju. Moram još jednom reći da mi je predobra !!

    Odgovori
  • Sviđa mi se jako ova mliječno voćna kombinacija panna cotte..kokosovo mlijeko mi je nešto posebno, povremeno ga i ja koristim za neka istočnjačka jela,kad mi se hoće eksperimentirati…Stvarno fino, tako i izgleda! Super!

    Odgovori
  • Odlično, baš mi se sviđa kombinacija s ljutkastim umakom! Ja nikak da napravim tu panna cottu. 🙂

    Odgovori
  • Draga Andrea,samo da se zahvalim na sjajnom receptu za pileće ražnjiće sa daškom egzotike. Sve smo ih popapali. Recept ti je fenomenalan, pa skokni do mog bloga da vidiš kako su ispali (nisu tako lepi kao tvoji ali su bili za 10 po ukusu) Hvala na receptu!

    Odgovori
  • ideššš beba! ovo predobro izgleda! 🙂 mora da je opasno fino…a fotke su odlične! ova prva bi komotno mogla na naslovnicu playboya! 🙂

    Odgovori
  • Dear Andrea,Great, very nice new recipes in a blog. My admiration for ideas, arranging and performance – excellent work.I want nice and smiling days, Diana

    Odgovori
  • Draga Andrea, ovo tako divno izgleda!Svrati do mene, čeka te iznenađenje:)http://emoserpica.blogspot.com/2010/09/nagrada.html

    Odgovori
  • Pa nisam ni znala do prije par dana da imaš blog,super..Pale

    Odgovori
  • sad se samoj sebi smijem… kad sam prcakala po blogu prije nekog vremena, nekako sam uspjela izbrisati cijelu blog listu pa sam ju vracala malo po malo… bila sam uvjerena da imam i tvoj blog tamo i cudila se kako to da kod tebe nema nista nova… e, sad znam da ga nije bilo na blog listi…:lol:odoh sad malo iscitavati sto ima kod tebe.

    Odgovori
  • Ovo moram probati. Moj mužić se pali na kokos :)) Mislim da doma imam jednu konzervu kokosovog mlijeka. Fotkice su zamamne!

    Odgovori
  • nice,:) zanimljiva kombinacija…a i ja imam jednu konzervu kokosovog mlijeka pa je vrijeme da je upotrijebim,:)…

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.