lagana jela, predjela, prilozi, slanutak, veganska jela

Pakora od cvjetače

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rekla sam vam u prošlom postu kako sam pripremila još nešto fino (uz one krekere) od slanutkovog brašna.
E pa to ‘nešto fino’ upravo gledate pred sobom.
Riječ je o pakori, indijskom jelu ili laički rečeno načinu pohanja povrća u slanutkovom brašnu. Ovo je zbilja nešto fenomenalno, ukusno i jednostavno. Ako ste ljubitelj pohane hrane, ako volite tempuru i hrskava jela iz dubokog ulja, pakora će vas oduševiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nas je sve čoporativno oduševila i u posljednjih desetak dana sam je spremala nekoliko puta.
Pošto nas posljednjih dana muče teška pitanja i bombardiraju nas samo tužne i ružne vijesti odlučila sam barem hranu zadržati jednostavnom, veselom i pozitivnom.
Pakora je upravo takvo jelo, pohano jelo, ali malo drugačije od onog ‘normalnog’. Zbog toga što je drugačija još je ukusnija i posebnija. Probajte je, budite bez predrasude prema nepoznatom i novom, uvjeravam vas da ćete otkriti jedan fantastičan novi svijet, ili makar jelo. 😉

Na ovaj način se može pohati najrazličitije povrće, od luka do krumpira, a istražujući temu nekako sam najčešće nailazila na recepte koji su uključivali upravo cvjetaču.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mi cvjetaču obožavamo i uopće nisam imala dileme oko odabira povrća, a i njeni cvjetići ovako pojedinačno zaogrnuti u tijesto izgledaju baš super. Što se odabira začina u samom tijestu tiče ja sam se držala klasičnog indijskog repertoara, ali vi slobodno eksperimentirajte s različitim aromama. Ipak, svakako bi preporučila garam masalu koja će jelu dati odličan, pomalo egzotičan šmek. Ako vas muči gdje istu nabaviti, pokušajte je smiješati sami po ovom odličnom receptu.
Ovo jelo je također potpuno vegansko i bezglutensko, odlično funkcionira kao samostalni obrok, a može biti i prilog za nepopravljive karnivore. Na koju god se varijantu odlučite, pakoru upotpunite umakom od jogurta s mentom ili sa začinskim biljem koje imate pri ruci.
Užitak zagarantiran. 🙂

SASTOJCI
300 g očišćenih cvjetića cvjetače (ili povrća po želji)
200 g slanutkovog brašna
1 žličica garam masale
1 žličice kurkume
na vrh noža čilija
1 žličica soli
300 ml vode
dosta ulja za prženje

POSTUPAK

  • Pripremite cvjetaču tako da je očistite operete i odvojite cvjetiće na manje komade. Odvažite ih 300 g.
  • U zdjeli pomiješajte slanutkovo brašno, garam masalu, kurkumu, čili i sol. Malo pomalo dodavajte vodu i sve dobro pomiješajte kako bi dobili jednoličnu smjesu.
  • Ostavite smjesu oko pola na sobnoj temperaturi.
  • U dubokoj tavi zagrijte veću količinu ulja za prženje.
  • Ubacite komadiće cvjetače u tijesto. Radite u manjim skupinama, znači nemojte odjednom ubaciti svu cvjetaču nego to napraviti u dva ili tri puta.
  • Dobro pomiješajte kako bi tijesto obložilo cvjetaču pa jedan po jedan komad vadite žlicom i ubacite u vruće ulje.
  • Pržite sa svake strane 3 – 4 minute dok korica ne postane čvrsta i lijepe zlatne boje.
  • Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu cvjetaču.
  • Pržene komade vadite na papirnati ubrus kako bi se riješili viška masnoće. Poslužite odmah uz umak po želji.

 

Comments

comments

2 Comments

  • djeluje prefino!
    da li karfiol išta omekša kod prženja ili ga treba prije prokuhati? ili je bit da je hrskav?

    Odgovori
    • Karfiol ne treba prije prokuhati. On omekša prilikom prženja, ali ostane ipak malo al dente. 🙂

      Odgovori

Odgovori