glavna jela, jela s mesom, patka

Pačja prsa u umaku od marsale i crvenog papara

Pačja prsa u umaku od marsale

Ove godine sam malo promijenila repertoar na blogu i, kao što i sami vidite, nisam vas obasula slatkim receptima par dana prije Božića. Naravno da sam pekla nešto kolača, ali ove godine sam se zadržala na provjerenim klasicima koji se već nalaze na ovom blogu ili na blogovima mojih prijateljica. Tako se u hladnjaku hladi moja čokoladna salama, baci di dama su već desetkovani, biscotti su na sigurnom u metalnoj kutijici, a lagano slani čokoladni keksi su planuli isti dan. 😀
Ako ipak tražite još inspiracije za božićno overdoziranje šećerom složila sam cijelu mapu na pinterestu s inspirativnim fotografijama i stalno je nadopunjujem, bacite pogled i inspirirajte se.

Dok grickate nešto slatko ja vam donosim jedno potpuno drugačije jelo. Donosim vam recept za fina pačja prsa u umaku od marsale, suhih šljiva i crvenog papar. Iako nije kolač, morate priznati da i ovo zvuči poprilično svečano.

Pačja prsa u umaku od marsale

Za ovo jelo potrebna su vam jedna pačja prsa s kostima, ukupne težine oko 1 kg.
U pripremi ćete apsolutno svaki komadić te patke iskoristiti. Ispeći ćete naravno prsa, komadiće prsa će te iskoristit za umak, a od kosti ćete skuhati temeljac koji ćete također iskoristiti u umaku.

Ako ste manje društvo ili obitelj ovo jelo može biti dostojna zamjena standardnoj purici ili pečenju.
Naravno, primijetili ste da je ova moja patka tužno prepečena. Ispričavam vam se zbog toga, ali moja draga gošća, kojoj sam kuhala ovo jelo, ne podnosi ako je meso iti mrvicu pink. Zbog nje sam patkicu, nakon što sam je ispekla na suhoj tavi, malo duže dovršavala u pećnici kako ne bi ostala ni malo ružičasta. Vi ćete naravno pečenje prilagoditi svom vlastitom ukusu i ispeći je onako kako volite. 🙂

marsala

Ono što je meni posebno drago u ovom receptu je dodatak marsale, sicilijanskog desertnog vina koje jako volim. Posebno ga volim dodavati u kolače i ovakva mesna jela. Dugo vremena nisam uspijevala nabaviti masrsalu kod nas, jednostavno je nigdje nisam pronalazila. Možete zamisliti onda moju sreću kad sam je ugledala na virtualnoj polici u vinariji Vivat fina vina.
Ako kliknete na link vidjet ćete da ih imaju u širokom cjenovnom rasponu i da su neke sasvim pristupačne.

Pošto je recept dugačak najbolje je da se bacimo na posao.

Sretan vam Božić! 🙂

SASTOJCI
1 pačja prsa s kostima (oko 1 kg)
za mariniranje
200 ml marsale
1 žličica crvenog papar u zrnu
2 lovorova lista
1 grančica ružmarina
krupna morska sol
za temeljac
kosti od pačjih prsa
2 – 3 mrkve
1 korijen peršina
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
1 list kelja
mali stručak peršina
1,5 – 2 l vode
za umak
ostaci pačjih prsa (mali file)
10 suhih šljiva
1 glavica luka
ostatak marinade (marsala, papar, lovor i ružmarin)
skuhani temeljac
sol
maslinovo ulje

POSTUPAK

  • Pačja prsa prerežite po sredini i pažljivo ih, oštrim nožem, odvojite od kosti. Svaki komad prsa još obrežite od suvišne masnoće i maknite mu onaj komad malog filea. Sve meso koje vam je višak sačuvajte za umak, suvišnu masnoću bacite. Kosti sačuvajte za temeljac.
  • Svaki komad prsa nožem unakrsno zarežite po koži tako da napravite romboidni uzorak. Pazite da režete samo kožu, a ne i meso. Natrljajte ih solju, i stavite u posudu za mariniranje. Dodajte papar, lovor, ružmarin i marsalu. Poklopite i ostavite u hladnjaku par sati.
  • Dok se meso marinira pripremite temeljac. Povrće za temeljac očistite i narežite na veće komade. Stavite sve u lonac, dodajte kosti i dolijte vode da sve zapliva. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakuha. Kad zakuha smanjite vatru, žlicom pokupite pjenu s vrha i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira za pola. Kuhano procijedite, temeljac sačuvajte, a ostalo bacite.
  • Izvadite pačja prsa iz marinade.
  • Za umak krenite sjeckanjem luka, ostatke mesa narežite na kockice.
  • U dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite narezani luk. Kad luk postane proziran i malo se karamelizira dodajte komadiće mesa i još malo pirjajte da meso uhvati boju. Potom dodajte suhe šljive, marsalu i začine iz marinade. Kuhajte dok alkohol ne ispari te nastavite kuhati na laganoj vatri podlijevajući temeljcem. Kuhajte toliko dugo dok se meso, šljive i povrće ne raspadnu i naprave gust umak. Pred kraj kuhanja doradite okus solju. Ako želite, kuhani umak propasirajte prije posluživanja.
  • Pačja prsa stavite na hladnu tavu tako da koža bude okrenuta prema dolje. Pecite ih na umjerenoj vatri kako bi se masnoća lagano topila i kako bi kožica postala hrskava, 5 – 7 minuta. Prsa preokrenite i kartko ih pecite i s druge strane, samo da uhvate boju. Prebacite prsa u pećnicu koju ste zagrijali na 200 stupnjeva i pecite 10 minuta za rare, 15 minuta za medium i 18 minuta za well done. Ove minutaže su okvirne pa prilikom pečenja vodite računa o jačini vaše pećnice i prilagodite pečenje za koju minutu ako je potrebno.
  • Pečenu patku prebacite na dasku za rezanje, ostavite je par minuta da odmori i da se sokovi slegnu pa je narežite na tanke šnite.
  • Patku poslužite odmah uz umak i prilog po želji – rižu, njoke, pire ili tjesteninu.

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.