jela s mesom, namazi, patka, predjela

Pačja pašteta sa suhim šljivama i marsalom

Pačja pašteta
Užasno sam umorna, stalno.
I stalno radim nešto iako rezultati tog mog rada nisu previše opipljivi, svi potpadaju pod one dosadne svakodnevne obveze.
Rekla sam si danas da ću sjesti za komp i napisati novi post čim bebe zaspi. Naravno, kako to uvijek i biva, ona je večeras odlučila produžiti svoj ritual pjevanja, pričanja i smijanja prije spavanja. I tako sam, kao zarobljena, ležala pored nje satima i vrtjela u glavi stvari koje još moram obaviti.
U takvim situacijama obično ogladnim ko pas pa počnem maštati o hrani. Hrani koju bi jela i koju bi mogla skuhati… I tako mi je napamet pala pašteta. Rijetki su ti momenti kad ja poželim paštetu, to su obično situacije krajnjeg očaja i gladi, inače je ne ljubim previše.

Pačja pašteta
Nemojte me krivo shvatiti i ja sam odrasla na pašteti, kao i većina nas klinaca osamdesetih. I nikad to nije bila neka fensi pačja pašteta, ma ne, bila je to ona vulgaris gavrilovićka.
Tko bi mogao zaboraviti veliki odmor i dvoje dežurnih redara koji iz školske kuhinje donose gablec, debele šnite bijelog kruha namazane tankim slojem paštete. Tankim, ali sasvim dovoljnim da ispuni učionicu tim „neodoljivim“ mirisom. 🙂
Bez obzira na traume iz školskih klupa u dobrom mi je sjećanju pašteta s plaže. Obavezna ljetna marenda u hladovini tamarisa. Pileća ili čajna bogato namazana na kruhu s komadom svježe paprike. Još ako se pašteta lijepo nasaftala od ljetne vrućine užitku nije bilo kraja, nezaboravna delicija, rekli bi neki. Naravno, nakon cjelodnevnog skakanja po moru svaka hrana je „nezaboravna delicija“ pa utoliko ovu tvrdnju treba uzeti s rezervom. 😀

S godinama sam potpuno prestala jesti kupovne paštete. Specijalizirala sam se za domaće, one od tune uglavnom, iako radim i jednu nelošu od pilećih prsa.
Ipak na repertoaru domaćih su rijetko one prave pašete, paštete od iznutrica.
One su zapravo jedna posebna kategorija i svijet za sebe, to su prave paštete, a sve drugo su namazi.
Izbjegavala sam ih dugo iz uvjerenja da ja ne volim iznutrice pa tim slijedom ne mogu voljeti ni paštetu od istih.
Ali bila sam u krivu!
Ja volim iznutrice, a volim i njihovu paštetu.

Pačja pašteta
Nedavno je moj dragi proslavio još jedan rođendan i za taj rođendan je poželio jesti nešto konkretno i narodno. Valjda sam ga previše maltretirala sa slanutkom i bulgurom pa se čovjek  poželio masne hrane. 😀
Uglavnom, sam je otišao na plac i nabavio glavnog glumca – patku.
A ja sam patku odlučila opet cijelu iskoristiti, do posljednje kosti. Sačuvala sam masnoću od pečenja, vrat je završio kao temeljac, a ostatak smo lijepo pojeli za ručak.
Patka kupljena na placu uvijek ima i pripadajuće iznutrice, tako da je pašteta bila očigledan izbor.

pačja mast
Improvizirala sam putem dok sam je radila i dobila nešto jako, jako fino. Dodala sam joj suhe šljive i marsalu jer sam to imala doma, a i volim jetrice u slatkastim kombinacijama.
Sve sam dinstala na masnoći koju je ostatak patke pustio u pečenju i za desetak minuta sam imala gotov proizvod.
Sama izrada je jako jednostavna i oduzima minimalno vremena, a ako ste ljubitelj ovakvih đakonija taj minimalni trud će vam se itekako vratiti. No, neću vas lagati, šljive i marsala definitivno doprinose okusu paštete, ali ona i dalje ima okus po jetricama jer od njih je i napravljena. Ipak, ako ne volite jetrice, ova pašteta bi mogla biti idealan motiv za preispitivanje (ili utvrđivanje :D) tog stava.

SASTOJCI
160 g pačjih jetrica
2 žlice pačje masti
2 srednje ljutike
10 suhih šljiva
100 ml marsale
žličica timijana
papar
sol

POSTUPAK

  • Pačju jetricu očistite i narežite na manje komade.
  • Suhe šljive namočite u marsali.
  • U dubljoj tavi zagrijte dvije žlice masti i potpuno je otopite.
  • Ljutiku sitno nasjeckajte pa je prepržite na otopljenoj masti. Kad ljutika omekša i karamelizira se dodajte jetrice, suhe šljive i timijan. Jetrice je potrebno vrlo kratko pirjati, tek da uhvate malo boje.
  • Dodajte i marsalu te sve krčkajte na laganoj vatri dok marsala ne ishlapi.
  • Prebacite sve u blender i usitnite u paštetu. Po ukusu začinite solju i paprom.
  • Paštetu dobro ohladite prije posluživanja.

 

Comments

comments

4 Comments

  • Ja sam kao mala obožavala kokošju paštetu i mogla sam je jesti stalno..i to u kombinaciji s majonezom 😀 Danas si nisam baš dobra više s tim kupovnim paštetama, ali obožavam sve vrste domaćih pašteta! Tvoja zvuči i izgleda fantastično!

    Odgovori
    • Hvala ti puno. 🙂
      I ja sam kao klinka zapravo voljela paštetu, ili sam je bar uzimala zdravo za gotovo kao nešto što jedemo za marendu. 😀 😀 😀

      Odgovori
  • Sjecam se kad sam ko mala otkrila kombinaciju maslaca i pastete kod jedne prijateljice. Isprva mi je to bilo cudno, pa mi je onda bilo ok.

    Naravno, nije to bilo ni do koljena pravoj pravcatoj pasteti ko ova tvoja! 🙂

    Ja sam radila jednu pilecih jetrica i dalmatinskog proseka. super kombinacija 🙂

    Odgovori
    • Joj tako je paštetu mazala i jedna moja frendica, ona je kombinirala i kinderladu s maslacem. Ono totalno čudno, al zaprvo mi je i jedno i drugo bilo OK. 😀
      Dječja posla i dječji ukus. 😀

      Odgovori

Odgovori