glavna jela, ječam, lagana jela, predjela

Orzoto s graškom i šafranom

orzo_grasak_02Kakav grozan i tmuran dan, a već smo se poveselili da je stiglo proljeće!
Toliko smo se poveselili da smo sinoć oko osam još uvijek šetali Trgom u proljetnim jaknicama. Kovali smo velike planove za današnji dan – vožnja biciklom, kavica u dvorištu omiljenog kvartovskog kafića, fotkanje pod krošnjama na Cvjetnom… Kad ono šipak, probudile su na mokre ulice i tmuran dan.

Nisam toliko cijenila proljetno vrijeme dok nisam postala roditelj. Tek sad shvaćam kako je grozno nepušačima, cijelu zimu tragam za normalnim bircom u kojem se ne puši kako bi mogla s jedinicom popiti kavu. Ima ih par u gradu, ali u našoj blizini ni jedan. Ni jedan, jedini birc u kojem bi s bebom nakon šetnje mogla popiti dobru šalicu kave.

orzo_grasak_03

Ali ne očajavam previše, proljeće se tek počelo zahuktavati, pa shvatimo ovaj tmurni dan kao neophodni intermezzo. Neophodan, kako bi kasnije više cijenili ono pravo proljeće, barem dok ne počnu vrućine, a onda ću kukati za tmurnim i kišnim danima. 😀

Kad je već tako tmurno ostajemo doma i dan bojimo hranom – žutom hranom.
Žuto je ono što današnjem danu treba, a ništa hranu ne boji tako intenzivno žuto kao mali prstohvat šafrana. 🙂

safran_01

Iako je šafran izrazito skup začin (a u njegovom slučaj cijena zbilja nije neopravdana – pisala sam već o tome) ja ga volim uvijek imati u kući. Za dobru porciju rižota milanese ili neku paellu ne treba ga više od prstohvata, a stvarno, aromom i bojom, čini razliku. Isplati se kupiti 1 – 2 g kvalitetnoga šafrana jer uz pažljivo doziranje on može stvarno dugo trajati.

orzo_grasak_01

Šafran se nekako tradicionalno vezuje uz jela od riže, a kod ovog današnjeg recepta vodila sam se mišlju o rižotu milanese. Zapravo ovo je nekakva inačica tog popularnog rižota samo s ječmom. Pošto, pod talijanskim utjecajem, u Dalmaciji ječam nazivamo orzo, onda je ovo jelo orzoto ili orzotto ako ste ipak za izvorni oblik imena.

orzo_grasak_04

Ako ste ljubitelj ječma ova će vas kombinacija osvojiti, ako niste pretjerani ljubitelj ječma probajte ga ipak i na ovaj način jer možda otkrijete njegovo drugačije lice. Nama se ječam u formi orzota strašno sviđa, karakterniji je od rižota, punija su ga usta  – rekla bih.

Ovom sam orzotu dodala i malo graška, falilo mi je tu nešto zeleno i slatkasto da zaokruži vizualni dojam. Koristila sam zaleđeni grašak, ali pošto mu se bliži sezona, slobodno zaleđeni zamijenite svježim mladim graškom.

Nek nam ječam danas glumi sunce, a sutra… Sutra ćemo vidjeti. 🙂

SASTOJCI
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
200 g ječma
200 ml dobrog bijelog vina
2 l pilećeg temeljca (a možete koristiti i vodu)
prstohvat šafrana
200 g graška (zaleđenog ili svježeg mladog graška)
sol
papar
1 žličica maslaca
dobra šaka naribanog parmezana ili grane padano

POSTUPAK

  • Luk narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
  • Prepržite luk na maslinovom ulju dok potpuno ne omekša i malo se karamelizira. Potom dodajte češnjak i kratko pržite samo da češnjak zamiriši.
  • Dodajte ječam te ga pirjajte s lukom minutu, dvije, zatim ga zalijte bijelim vinom.
  • Dok vino iskuhava vi zagrijte temeljac (ili vodu) do vrenja pa maknite s vatre. U vreli temeljac dodajte prstohvat šafrana i poklopite te ostavite poklopljeno kako bi što duže zadržali toplinu.
  • Podlijevajte ječam temeljcem tako da ga tekućina tek malo pokrije i često miješajte, baš onako kako bi kuhali i bilo koji rižot.
  • Kad je ječam omekša i nabubri dodajte grašak, sol i papar po ukusu  te nastavite podlijevati temeljcem dok se sve ne skuha. Ječam se kuha duže od riže, ali i dalje mora ostati al dente – kuhanje obično traje oko 35 – 40 minuta.
  • U kuhano jelo umiješajte naribani sir i žličicu maslaca. Dobro promiješajte i odmah poslužite.

 

1 Comments

  • Avatar

    Divno izgleda ovaj orzotto mmmm.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.