juhe, prilozi, rajčica

Obična juha od rajčice

 

Posljednjih par dana slušam samo o vremenu. Gdje god se okrenem ljudi se ne mogu dovoljno načuditi kao je naglo zahladnjelo. Dnevnik nas revno obavještava o svakom minus stupnju na Zavižanu ili Sljemenu. Slušam bakice u tramvaju komentiraju: „Vreme je ponorelo, kak je ovako hladno, najbolje je ostati u zatvorenom“.

Ljudi siječanj je normalno je da je hladno!

Znate što nije normalno? Nije normalno da smo par dana prije Božića na placu kupovali mladi luk i rotkvice…e to nije normalno.
Ne bojim se ja hladnoće. Makar dok još imamo plina u rezervama, a kako je krenulo s Rusima za koji tjedan nam možda bude svejedno jesmo li na zatvorenom ili ne.
Manje zbog čudnog ponašanja vremena, a više zahvaljujući uvozu, staklenicima i plastenicima više nije neobično kupiti na primjer rajčice u prosincu. Daleko su one od onih finih sočnih domaćih rajčica, ali što mogu kad crvenim plodovima ne mogu odoljeti. Tako kad samo prije Božića kupili mladi luk i rotkvice (koji su plod zagorskih vrijednih ruku i klimatskih promjena) kupili smo i par tih rajčica. Bile su krasne crvene i čak su imale miris, ma ko bi im odolio.
U cijeloj Božićnoj strci sam zaboravila na njih i počele su propadati u frižideru. Pošto su bile dobre, a i skupe nisam ih htjela baciti, ostale su samo dvije mogućnosti: juha ili šalša.

 

Juha mi se činila kao dobar izbor za malo zagrijavanje jer uz rajčicu o čijim blagodatima sve znamo (antioksidansi, vitamini, vlakna…) još bogata lukom i češnjakom. Što ne zvuči zdravo? Iako vjerujem da svi znaju skuhati juhu od rajčica i da svi znaju da je najukusnija od onih domaćih pišem ovaj recept Dike Marjanović – Radice za one koji su još uvijek na juhama iz vrećice

SASTOJCI
6-8 mesnatih rajčica
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 l vode
1 kocka (žličica) šećera
peršin
bosiljak
sol
papar
maslinovo ulje
i još
1 žlica brašna
1 žlica ulja
aceto balsamico

POSTUPAK

  • Sitno nasjeckajte luk i rajčicu pa sve zajdeno pirjajte na malo maslinovog ulja s jednom kockom šećera.
  • Kad omekšaju i rajčica pusti sok dodajte češnjak i ostale začine.
  • Kuhajte podljevajući vodom 30 minuta.
  • Maknite juhu s vatre i prebacite je u pasirku te juhu propasirajte. Preporučam vam da ovo učinite na ovaj način, a ne štapnim mikserom jer će vam ostati kožice rajčice.
  • Na žlici ulja zažutite žlicu brašna te tu zapršku umiješajte u juhu i zakuhajte.
  • Na kraju juhu još doradite soli i paprom prema ukusu.
  • Prijie posluživanja umiješajte žlicu (ili po ukusu) aceto balsamico, on će još posebno obogatiti okus juhe.

10 Comments

  • Avatar

    Obozavam je,radim je cesto pogotovo u ljetnim danima.Balsamico nisam dodavala, a bas mi se cini da bi to bio super dodatak.Ja sam nekako ovdje naucila da me vise nista nemoze u prodavnicama iznenaditi,nije uopce vazno koje je godisnje doba, uvjek svega ima, mada preferiram sezonske stvari.Al, sto je vise sezonsko……Kad sam dosla u Australiju, 27 ozujka….prije puno, puno godina, bila sam 7 mjeseci trudna….vozeci se od Sydneya do Canberre autom…kroz Sydney sam osjetila neki cudni miris……Mirisala mi je dinja, lubenica…To mi je bilo jako, jako cudno, pa ozujak je, odakle dinje….Samo su me pogledali…Bilo je jos tih mojih bisera par puta, al sam se naucila za 2 dana da usutim jer ce stvarno ispast da odakle sam ja dosla……Na svasta se covjek nauci….

    Odgovori
  • Avatar

    istina, u današnje vrijeme tokom cijele godine godine ima svega za kupiti..ja sam neki dan vidjela jagode u mercatoru! nisam ih kupila jer sam sigurna da su bez okusa…ali rajčice uvijek imam u hladnjaku, bez obzira na sezonu jer ih obožavamo…trenutno nisu ni do koljena pravim domaćim, ali eto…zato u zadnje vrijeme kupujem mini rajčice…one su odlične…crvene, slatke, mirisne…i skupe 🙁 juhica djeluje sjajno…moram priznati da me zaintrigiralo dodavanje balsamica..probat ću sigurno 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    ja sam biće jedna od rijetkih koja više voli zimu od lita i meni hladnoća uopće nesmeta valjda je povezano s misecom u kojem sam se rodila. juhica bome uvik dobro dođe i u principu ovako je uvik radim s tim da nisam ni ja do sad ubacivala bosiljak:)

    Odgovori
  • Avatar

    @Branka i ja nekako preferiram jesti sezonsku hranu ali baš to što kažeš teško je više znati što je sezonsko, čak ni u sred ljeta nema garancije da je povrće koje kupujemo na placu domaće iz vrta. Kod nas isto globalizacija uzima maha tako da se zbilja svako čudo može kupiti u bilo koje doba godine. Ipak meni nije baš fora jesti lubenicu po hladnoći. :)@Sweet Sensation, joj te jagode sam i ja viđala uz to što su bezobrazno skupe zbilja ne izgledaju baš privlačno tako da ih ni ja ne bi nikad kupila. Rajčice su druga priča bez njih ne mogu. 🙂 Mi isto volimo i često kupujemo mini rajčice iz istih razloga kao i vi. One su mi za salate broj jedan. @Nlo ja sam rođena u ljetu pa ne volim vručinu :). Zima mi puno više odgovara dok sam ljeti stalno u nekom polu-lucidnom stanju od vručine. Ovo je klasičan recept za juhu, mislim da ga večina zna al aceto balsamico i bosiljak malo dignu okus. Ja volim kiselkasto pa sebi stavim dosta aceta, a dragi pretjera s paprom. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Fina ti je juhica, nikad nisam stavljala aceto balsamico, ali mi super zvuci. Meni zadnjih godina rajčice ni ljeti nemaju onaj prirodni okus, a kamoli zimi. 🙁 Zimi kupujem mini rajcice, one su mi super.

    Odgovori
  • Avatar

    Juhica ima tako finu boju.Kod nas takodje u N.S ima preko cele godine svog voca,retko kada kupujem nesto van sezone,ja sam po tom pitanju “staromodna”,i lubenicu ne bih nikada pozelela u januaru,jer mi recimo ona ide uz leto i vrucinu…

    Odgovori
  • Avatar

    ovo mi je omiljena juhica, spremam je nešto drugačije ali to ovisi o ukusurajčicu kupujem jako rijetko, jedino što ne kupujem i jedino što uzgajam domaKako dobijemo dosta rajčica ja ih spremim na više načina (pekmez, koncentrat, umak, sok…) tako da ih mogu konzumirati kroz cijelu zimu i ne moram kupovatinekako one kupovne nemaju okus ni miris, sve nekako umjetno, zato volim one domaće

    Odgovori
  • Avatar

    Super je juhica! Rajčica je yin, hladna je i bolja za ljeto, ali ovako spremljena je yang i grije. Pogotovo uz dodatak luka, češnjaka i bosiljka, prava zimska topla yang juha. I riješen problem sezone ;)Btw, kupila sam sjeme neke stare sorte rajčice, bude sva onako kvrgava, nepravilnog oblika i mirisna kad dozori…pa, degustirat ćemo 😉

    Odgovori
  • Avatar

    To je jedna od rijetkih juha koju mogu pojesti:) A kako lijepo miriše po bosiljku…

    Odgovori
  • Avatar

    @Vali, slažem se s tobom da rajčice više ni ljeti ne mirišu, a kamoli zimi. Zato sam i bila jako iznenađena što su ove koliko toliko mirisale. Kao što sam već napisala i ja najčešće kupujem mini rajčice jer su osjetno bolje. ;)@Nina, nažalost ja u stanu u središtu Zagreba nemam mogućnosti uzgajati povrće, da imam tu mogućnost rajčice bi bile prvo što bi posadila. Moja baka u Dalmaciji ima pomidore u vrtu al te pojedemo još u sezoni pa za zimnicu ne ostane ništa. @Blizanaka, ja se zbilja nadam da ćeš ti više početi pisati taj blog jer imaš puno toga korisnog za podijelit sa svijetom. 😉 I jedva čekam ljeto pa da isprobamo i te stare sorte rajčica. :)@Sanela, kad sam bila mala ovo je i meni bila jedina juha koju sam voljela jesti. Sad volim apsolutno sve juhe. 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.