čokolada, deserti, dolcela, kolači, orašasti plodovi i sjemenke

Nougat torta

Nougat torta da zasladimo današnji dan…

Bilo bi gotovo netočno reći da volim nougat, jer ja ga, naime, obožavam. Lješnjaci u svakom obliku za mene su savršeni okus, a ako im dodam još i čokoladu, to je onda pobjednička kombinacija kojoj ne treba ništa više dodavati.
Upravo iz tog razloga, svaki put kada pripremam nešto slatko prvo pomislim na lješnjake. Nije važno radi li se o kolaču, keksima ili palačinkama uvijek ću prvo odabrati baš njih. Baš zbog toga su oni najčešći dodatak mojim tortama. Vjerujem da ste već primijetili nekoliko takvih recepata na blogu, a danas vam predstavljam svoju najnoviju kreaciju koju sam sam osmislila u suradnji s Dolcelom.
Nougat torta dovoljno je jednostavna da je možete pripremiti bez nekog posebnog razloga, a opet je toliko ukusna da može ići i na svaki slavljenički ili blagdanski stol.
Ipak, ako mene pitate, za dozu lješnjaka i čokolade nikad ne treba tražiti razlog. 😀

Pripremiti ovu tortu zbilja nije teško. Njezin biskvit jedan je od mojih omiljenih, njegova osnova su tostirani lješnjaci, jaja i malo Gussnela. Brašna nema pa je zbog toga ova torta i bezglutenska.
Krema je isto tako jednostavna za pripremu, a neodoljivi nougat okus daje Dolcela premium puding nougat. Na kraju, umjesto šlaga, tu je čokoladni ganache i male kuglice od lješnjaka i čokolade za dekoraciju.
Jednostavno i vrlo ukusno.

Smjesu za biskvit sam i ovaj put, prije pečenja, razdijelila u dva mala kalupa za torte promjera 20 cm. Kada su se ispekli i ohladili, svaki sam prerezala po dužini na pola kako bi dobila četiri kore. Ako vam se to čini kao previše posla vi slobodno možete ispeći jedan po jedan biskvit u većem kalupu.
Pa evo da ne dužim više, evo i recept.

Nougat torta – recept

SASTOJCI:
Za biskvit:

80 g maslaca
5 bjelanjaka
prstohvat soli
100 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
5 žumanjaka
100 g mljevenih lješnjaka
2 žlice Dolcela Gussnela
2 žlice kakaa u prahu
1 žličica Dolcela praška za pecivo

Za kremu:
400 ml mlijeka
1 Dolcela premium puding nougat
60 g šećera
80 g maslaca

Za ganache:
250 g kvalitetne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli

Za dekoraciju:
¼ ganache iz gornjeg recepta
2 keksa s maslacem, grubo namrvljena
40 g lješnjaka, tostiranih i sitno nasjeckanih

POSTUPAK:

Za biskvit:
Maslac otopite na laganoj vatri pa ga kuhajte dok ne postane zlatno-smeđe boje i dobije orašasti miris. Zatim ga stavite sa strane da se malo ohladi.
Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.

U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.
Potom lagano u tu smjesu umiješajte kakao u prahu, Gussnel, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i otopljeni maslac.
Nastavite kratko miješati mikserom dok se svi sastojci ne prožmu.

Sada nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Učinite to iz dva ili tri puta.

Dva manja kalupa za tortu (promjera 18 – 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njih ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu za biskvit.
Pecite smjesu u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da je pečena.

Pečene biskvite izvadite iz pećnice i dobro ohladite.
Ohlađene prerežite na pola tako da dobijete četiri kore približno iste debljine.
Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite trećinom pripremljene nougat kreme.
Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme.
Slažite tortu ovako dok ne iskoristite sve sastojke.
Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
Ohlađenu tortu premažite ganacheom, dobro je zagladite pa je ukrasite kuglicama od lješnjaka i čokolade.
Do posluživanja čuvajte tortu u hladnjaku.

Za nougat kremu:
Odmjerite 400 ml mlijeka pa mu oduzmite nekoliko žlica, a preostalo zagrijavajte na laganoj vatri.
Dolcela puding izmiješajte sa šećerom i onih nekoliko žlica mlijeka koje ste oduzeli.
Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, oko desetak minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Maslac sobne temperature izmiješajte električnom miješalicom da postane bijelo pjenasti.
Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električne miješalice. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.

Za ganache:
Čokoladu sitno nasjeckajte pa je stavite u vatrostalnu zdjelu.

Vrhnje stavite u lončić i zagrijavajte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko nasjeckane čokolade.
Ostavite sve nekoliko minuta kako bi vrućina vrhnja otopila čokoladu.
Zatim dodajte prstohvat soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete finu i glatku čokoladnu smjesu.
Jednu četvrtinu smjese odmah odvojite i sačuvajte za kuglice kod završne dekoracije.

Ostatak kreme – ganache, dobro ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru.
Hladni ganache izradite mikserom u glatku i prozračnu kremu prije nego ga nanesete na tortu.

Za dekoraciju:
U četvrtinu ganachea koji ste odvojili umiješajte namrvljene kekse i sjeckane lješnjake.
Ostavite sve u hladnjaku da se dobro ohladi.
Od ohlađene smjese grabite žličicom male hrpice pa svaku dlanovima oblikujte u kuglicu.
Po želji kuglice uvaljajte u još sjeckanih lješnjaka.
Kuglicama ukrasite tortu.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.