deserti, jabuke, kolači

Norveški kolač od jabuka

Norveški kolač od jabuka

Norveški kolač od jabuka ili o ljepoti jednostavnosti jer nam u ovom kompliciranom vremenu ne trebaju komplicirani recepti. 🙂
Ovo je jedan od onih najjednostavnijih mogućih kolača, a iz nekog razloga upravo takve najviše volim. Obične. S jabukama.
Recept mi je jednog dana sletio u inbox u newsletteru Sama Stiftona, urednika NYT Cookinga i odmah sam ga isprobala. Zbilja je odličan, pravi kolač za poslijepodnevne krize kad padne šećer. Uz šalicu kave i neku dobru glazbu. Onako pravo jesenski i sjetno.

Ono što me posebno privuklo receptu je dodatak slanog maslaca u tijestu. Ajde mogli bi reći da je to pomalo egzotičan dodatak jer kvalitetni slani maslac kod nas nije široko dostupna roba. Ipak, možete se često naći po pristupačnoj cijeni u Dukatovim diskontnim trgovinama na zagrebačkim tržnicama. Ako vam ni ova informacija nije od koristi onda slobodno koristite obični maslac i dodajte velikodušan prstohvat soli. Bit će i to OK.

Recept za norveški kolač od jabuka

SASTOJCI:

Za  kolač:

4 granny smith jabuke

170 g slanog maslaca

200 g šećera

3 jaja

250 g brašna

1 ½ žličica praška za pecivo

120 ml mlijeka

Za posipanje:

30 g pekanskih oraha (može i običnih ili lješnjaka)

2 žlice smeđeg šećera

1 žlica cimeta

70 g maslaca

POSTUPAK:

Za kolač:

Prvo pripremite jabuke tako da ih ogulite, očistite od koštica i narežete ih na kriške. Ostavite jabuke sa strane.

Slani maslac narežite na kockice i prebacite ga u zdjelu za miksanje, dodajte šećer pa sve dobro izradite mikserom dok ne postane kremasto.

Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanje sve dobro promiješajte.

Brašno izmiješajte s praškom za pecivo.

Naizmjence dodavajte brašno i mlijeko smjesi od maslaca i neprestano sve miješajte mikserom dok se ne pretvori u glatku smjesu.

Smjesu prebacite u okrugli kalup za torte promjera 22 – 24 cm koji ste obložili papirom za pečenje.

Poravnajte sve pa na vrh u krug poslažite pripremljene jabuke.

Za posipanje:

Pekanske orahe grubo narežite i posipajte ih po jabukama.

Pomiješajte smeđi šećer i cimet pa i njih posipajte po jabukama.

Na kraju po svemu rasporedite komadiće maslaca.

Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 50 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se ohladi na sobnu temperaturu.

Narežite ga na kriške i poslužite ga uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.