blagdani, čokolada, deserti, kakao, kolači

Noisette cupcakes

Noisette cupcakes današnji su recept kojim započinjem blagdansko slatko ludilo na blogu. Iako je godina za nama bila čupava i dlakava nazire joj se kraj, a čini mi se da nema boljeg načina nego ući u novu s nečim slatkim. Možda nam pomogne, sam Bog zna da nam trenutno svaka pomoć dobro dođe. 😀

Kao i svake godine nastojat ću stvari s blagdanskim nakuhavanjem držati pod kontrolom. Mi smo mala obitelj, a ove godine sigurno neće biti velikih druženja pa ne treba pretjerivati. Ipak, biti će tu klasika poput kiflica, orahnjača, žerbo šnita i rum kuglica. Naći će se tu i poneka torta, medenjaci i mnoštvo drugih slatkih delicija. Ali sigurno će se naći i ovi mali, neodoljivi i sočni kolači – noisette cupcakes.

Zbog svoje jednostavne izrade i izrazite dekorativnosti zaslužuju središnje mjesto na blagdanskom pladnju s kolačima. Iako sam u ovom receptu u sočnu biskvitnu podlogu dodala malo lješnjaka, prava zvijezda među sastojcima ovih kolačića je Kraševa Dorina Noisette mliječna čokolada s lješnjak pastom.

Noisette cupcakes

Što se tiče samih tehnikalija kod ovog recepta nema puno filozofije. Biskvitna osnova je jednostavna i s puno kakao praha. Osim u ovoj blagdanskoj varijanti možete je kombinirati kako vam drago. Za čas se pripreme i meni su s godinama postali pravi ‘go to’ recept za cupcakes. Kad sam krenula s kreiranjem ovog recepta plan je bio napraviti kremu upravo s noisette čokoladom.

Priznajem da sam brinula kako će se ona ponašati u formi ganachea.  Mogu vam reći da nije bilo razloga za brigu, iako je noisette mekana čokolada ovako pripremljen ganache odlično funkcionira kao krema. Doduše od njega nećete moći pripremati kuglice ili truffles, ali kada se mikeserom izradi u prozračnu kremu postaje idealan ‘frosting’ za ovaj tip kolača. 🙂

Noisette cupcakes
Print
Za biskvit
  1. 50 g Kraš kakaa u prahu
  2. 240 ml kipuće vode
  3. 150 g brašna
  4. 30 g tostiranih i fino mljevenih lješnjaka
  5. prstohvat soli
  6. 2 žličice praška za pecivo
  7. 115 g maslaca
  8. 150 g šećera u prahu
  9. 2 velika jaja
Za kremu
  1. 200 ml slatkog vrhnja
  2. 220 Dorina Noisette mliječne čokolade s lješnjak pastom
Za biskvit
  1. Pomiješajte kakao u prahu s kipućom vodom kako bi se dobro otopio pa ga ostavite da se ohladi.
  2. Brašno pomiješajte s mljevenim lješnjacima, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
  3. Mikserom miješajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti pa dodajte jedno po jedno jaje.
  4. Sve dobro miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu pa polagano dodavajte gore navedeno brašno, neprestano miješajući.
  5. Na kraju umiješajte i otopljeni kakao.
  6. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku napunite s pripremljenom smjesom. Nemojte puniti košarice do vrha već samo 2/3.
  7. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, oko 10 – 15 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
  8. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade.
Za kremu
  1. Sitno nasjeckajte Dorina noisette čokoladu i stavite je u zdjelu.
  2. Vrhnje zagrijte nad laganom vatrom do točke vrenja, maknite ga s vatre i odmah s njime prelijte nasjeckanu čokoladu.
  3. Ostavite ovako oko 5 minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu pa zatim sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu. Kremu stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
  4. Ohlađenu kremu izradite mikserom kako bi dobila na volumenu i postala prozračna i svijetla. Prebacite je u slastičarsku vrećicu pa je istiskujte na ohlađene cupcakeove. Kolače, po želji, posipajte kakaom u prahu i(li) sjeckanim lješnjacima.
Cukar http://cukar.com.hr/

 

Recept je nastao u suradnji s Kraš Hrvatska

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.