jaja

Naš blagdanski stol…

sunka_01

…a na njemu pisanice, hren i hrskavo i aromatično pečena šunka.

Iako je kasno za dijeljenje blagdanskih recepata, barem što se ovog Uskrsa tiče, ova šunka tako je slasna da je moram podijeliti s vama. I umak od hrena mi je ispao odličan pa si mislim što ima veze što su već svi ručali, mogu vam pokazati djelić našeg blagdanskog stola i dati vam ideju za neku drugu priliku.

Uostalom, tko kaže da se šunka mora jesti samo na Uskrs. Ovako pripremljenu mogu bez problema zamisliti i na Božić, ali i bilo koji drugi dan ako mi se jede. 🙂

sunka_02

Moram vam reći da mi je ovako pripremljena šunka daleko ukusnije od bilo koje kuhane varijante. Ne znam zašto, mene ta kuhana šunka nikad nije oborila s nogu. Šunka u kruhu je znatno ukusnija, ali ovako premazana i pečena za mene je apsolutna pobjednica.

sunka_03sunka_04
Ovakav način pripreme šunke posebno je omiljen u Americi i Velikoj Britaniji, kod njih je ova priprema dio blagdanske tradicije, a meni se učinilo da bi i nama mogla sasvim lijepo prijati.
Nisam se prevarila, barem što se nas tiče.

hren_01
Uz šunku sam napravila i umak od hrena na malo drugačiji način. Nisam se htjela zadržati na onoj najjednostavnijoj verziji ribanog hrena, htjela sam nešto više. Malo sam istraživala, mala improvizirala i došla do ove kombinacije koje je strašno ukusna. Slatko vrhnje i hren se ljube jako. Kao i svaki mliječni proizvod, slatko vrhnje ublažava i hladi ljutinu hrena, pa tako imate namaz 2u1. Jedina mana ovako pripremljenog hrena je što zbog vrhnja ne može baš dugo trajati, ali ionako sumnjam da ćete imati viškova za pohranu. Brzo se ovo pojede. 😀

jaja_01

Što se jaja tiče, njih baš rijetko farbam, a ako to i radim onda ih farabm isključivo ljuskama luka.  Ove godine me nadahnula naša Inspired Foodie – Josipa i otkrila mi tajnu prirodnog bojanja jaja u intenzivno plavu boju crvenim kupusom. Detaljno objašnjen postupak bojanja jaja kupusom (iliti ga zeljem) možete pogledati na predivnom blogu Cinnamon and Thyme.

Toliko od mene ovog kišnog dana!

Sretan Uskrs svima i tucni te se jajcima. 😀 😀 😀

SASTOJCI
za šunku
1 kg rolane šunke
2 žlice meda
2 žlice senfa
2 žlice umaka worcestershire
25 – 30 klinčića
malo ulja
malo tople vode

 za umak od hrena
1 korijen hrena, oko 200 g
3 žlice ulja
3 žlice jabučnog octa
1 žličica šećera
½ žličice gorušice u zrnu
½ žličice soli
200 ml slatkog vrhnja

POSTUPAK

  • Šunku izvadite iz mrežice, malo je posušite kuhinjskim ubrusom pa joj oštrim nožem odstranite kožu. Ako vam se na nekim dijelovima učini da ima previše masnih naslaga i njih malo stanjite nožem, ali nemojte ih skroz odrezati.
  • Kad očistite šunku od kože cijelu je plitko zarežite unakrsno nožem tako da napravite mrežu.
  • Pomiješajte med, senf i umak worcestershire u jednoj zdjelici tako de se potpuno sjedine.
  • Pomoću kuhinjskog kista premažite šunku ovom smjesom u dva sloja.
  • Nakon što ste premazali šunku nabodite je klinčićima pa je još jednom premažite smjesom od meda i senfa.
  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  • Posudu za pečenje lagano premažite s vrlo malo ulja. Stavite u nju pripremljenu šunkicu.
  • Pecite šunku oko sat i pol, sat i 45 minuta.
  • Tokom pečenja šunku nastavite premazivati smjesom od meda, a povremeno u posudu ulijte i malo vode kako bi izbjegli zagaranje meda. Ako vam se šunka počne jako tamniti  s gornje strane možete je prekriti folijom na polovini pečenja.
  • Pečenu šunku izvadite iz pećnice, prebacite je na tanjur ili dasku za rezanje. Pustite je neka malo odstoji pa je narežite na tanke šnite. Obavezno izvadite klinčiće prije jela. 🙂
  • Šunka je jednako ukusna i topla i hladna, a po želje servirate s umakom od hrena.

 za umak od hrena

  • Korijen hrena očistite i ogulite gulilicom za povrće.
  • Oguljeni hren naribajte što sitnije možete.
  • U blenderu pomiješajte hren, ulje, ocat, šećer, gorušicu i sol, pa sve miješate dok ne dobijete smjesu nalik pasti.
  • Slatko vrhnje istucite u mekan šlag pa ga umiješajte u pripremljeni hren.
  • Po želji još malo doraditi okus solju.
  • Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

 

4 Comments

  • Baš sam nedavno gledala kad je Loraine Pascal pripremala šunku na ovaj način i stvarno je izgledala fantastično! Baš kao i ova tvoja :))

    Ugodne i sretne blagdane želim tvojoj maloj obitelji 🙂

    Odgovori
  • U glazirana šunka, To već dugo vremena želim isprobati. Kod nas je tradicionalno bila šunka u tijestu

    Odgovori
  • Nisam nikada spremala šunku na ovaj način, uvijek je uvalim u lonac s vodom, dodam lovorovog lista, papra u zrnu i bijelog vina pa pustim da kuha. I slažem se, zašto da šunku jedemo samo za Uskrs – ja sam kupila i zalihe i svakako hoću ovo probati 🙂
    Sviđa mi se i hren umak na tvoj način – ja sam do sada uvijek ribala svježi hren, dodala ribanu jabuku, kiselo vrhnje i začine. Probat ću i ovo.
    Prekrasan vam je bio Uskrsni stol 🙂

    Odgovori
  • fiiiiino!!!!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.