Ambiciozan naziv za jedan kolač! Slažete se?
Inače nisam sklona ovakvim bombastičnim nazivima recepata koji podižu očekivanja u nebesa, ali kako sam kolač pronašla pod ovim imenom tako vam ga i prenosim.
Zbilja se radi o jako jednostavnom receptu za koji vjerojatno već sad imate sve sastojke u špajzi.
Naravno, ovakvi kolači, koji su zapravo samo mješavina vode, brašna i kakao praha, jako vole kreativne dodatke u vidu nasjeckane čokolade, orašastih plodova, suhog voća… Ili što vam već padne na pamet.
U posljednje se vrijeme sve moje pečenje kolača svodi na ovakve vrlo jednostavne čokoladne mučkalice. Ponekad su to one verzije bez brašna, ali s tonom jaja, a ponekad, kao u ovom slučaju, situacija je obrnuta. Što bi značilo da je ovaj kolač ujedno i veganski jer u njemu nema jaja, a ni ostalih namirnica životinjskog podrijetla.
Ako vas takve namirnice baš ne muče onda se slobodno zaigrajte s dodacima poput sladoleda i šlaga koji izvrsno prijaju uz ovaj kolač.
U svakom slučaju, ovo je izvrsno rješenje za dosadna kišna poslijepodneva kad nemate ničeg slatkog u kući, a baš vam se nikud ne izlazi.
Kako je ovaj moj mali blog prošli tjedan napunio šest godina (i hrabro zakoračio u sedmu) činilo mi se da bi bio red tu brojku proslaviti nečim slatkim. Po mogućnosti čokoladnim.
Priznajem, nisam se baš ubila od posla s ovim kolačem, ali to je i bila poanta.
Trebalo je napraviti nešto brzo za poslije ručka i onda trk na dječje igralište.
Ipak je prioritet maksimalno iskoristiti ovo lijepo proljetno vrijeme.
- 215 g brašna
- 30 g kakao praha
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 150 g smeđeg šećera
- 125 ml maslinovog ulja
- 250 ml vode
- 1 mahuna vanilije (prepolovljena po dužini i ostrugane sjemenke)
- 2 žlice jabučnog octa
- 100 g tamne čokolade
- 40 g zrna kakaovca
- Ako dodajte čokoladu i kako zrna nasjeckajte ih na sitno.
- U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbounu, sol i šećer. Umiješajte i nasjeckanu čokoladu i kakao.
- U drugoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje s vodom.
- Dodajte mokre sastojke suhima, ubacite sjemenke vanilije i sve dobro sjedinite.
- Na kraju umiješajte i jabučni ocat. Smjesa će se na površini zapjeniti, to je znak da je kiselina iz octa aktivirala sodu bikarbonu.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Mali kalup, promjera 18 – 20 cm, obložite papirom za pečenja. Izlijte u njega pripremljenu smjesu i pecite oko pola sata ili dok kolač ne položi test čačkalicom.
- Pečeni kolač dobro ohladite, posipajte ga po želji sa šećerom u prahu ili ga poslužite sa šlagom, sladoledom ili nekim voćnim umakom.
- Prilagođeno s bloga pixelatedcrumb.com
7 Comments
aaa, odličan! fora je ovaj trik s octom! radila sam nešto vrlo slično čokoladno prošli tjedan, i to dvaput, za dječji rođendan 🙂 samo moj bi se uz ovo “najjednostavniji” zvao i “zdravi čokoladni”, koliko god to ludo zvučalo 😉 nego, to nije onaj oko kojeg smo se dopisivale preko instagrama?
A ne, ne nije to taj, onaj ima 5 ili 6 jaja, ali nema brašna. 🙂
Onaj je puno, puno bolji jer u njega ide i dosta čokolade.
Ovo je više onako za pojesti nešto slatko na brzinu.
Zapravo i ovaj može biti zdraviji ako se stavi neko integralno brašno, a šećer se može zamijeniti nekim drugim zaslađivačem. Ja sam ovaj put išla na jednostavnost, ali kod ovakvih stvari su zapravo neograničene mogućnosti eksperimentiranja i nadogradnje. 🙂
Izgleda jako fino!
Hvala ti draga! :*
probali, savršeno !
danas probam…..
Baš mi je drago! 🙂