čokolada, deserti, kolači, veganska jela

Najjednostavniji čokoladni kolač na svijetu

Najjednostavniji kolač na svijetu

Ambiciozan naziv za jedan kolač! Slažete se?

Inače nisam sklona ovakvim bombastičnim nazivima recepata koji podižu očekivanja u nebesa, ali kako sam kolač pronašla pod ovim imenom tako vam ga i prenosim.
Zbilja se radi o jako jednostavnom receptu za koji vjerojatno već sad imate sve sastojke u špajzi.
Naravno, ovakvi kolači, koji su zapravo samo mješavina vode, brašna i kakao praha, jako vole kreativne dodatke u vidu nasjeckane čokolade, orašastih plodova, suhog voća… Ili što vam već padne na pamet.

U posljednje se vrijeme sve moje pečenje kolača svodi na ovakve vrlo jednostavne čokoladne mučkalice. Ponekad su to one verzije bez brašna, ali s tonom jaja, a ponekad, kao u ovom slučaju, situacija je obrnuta. Što bi značilo da je ovaj kolač ujedno i veganski jer u njemu nema jaja, a ni ostalih namirnica životinjskog podrijetla.
Ako vas takve namirnice baš ne muče onda se slobodno zaigrajte s dodacima poput sladoleda i šlaga koji izvrsno prijaju uz ovaj kolač.
U svakom slučaju, ovo je izvrsno rješenje za dosadna kišna poslijepodneva kad nemate ničeg slatkog u kući, a baš vam se nikud ne izlazi.


Kako je ovaj moj mali blog prošli tjedan napunio šest godina (i hrabro zakoračio u sedmu) činilo mi se da bi bio red tu brojku proslaviti nečim slatkim. Po mogućnosti čokoladnim.
Priznajem, nisam se baš ubila od posla s ovim kolačem, ali to je i bila poanta.
Trebalo je napraviti nešto brzo za poslije ručka i onda trk na dječje igralište.
Ipak je prioritet maksimalno iskoristiti ovo lijepo proljetno vrijeme.

Najjednostavniji čokoladni kolač
Print
Sastojci
  1. 215 g brašna
  2. 30 g kakao praha
  3. 1 žličica sode bikarbone
  4. ½ žličice soli
  5. 150 g smeđeg šećera
  6. 125 ml maslinovog ulja
  7. 250 ml vode
  8. 1 mahuna vanilije (prepolovljena po dužini i ostrugane sjemenke)
  9. 2 žlice jabučnog octa
dodajte još što god vam se sviđa, a ja sam dodala
  1. 100 g tamne čokolade
  2. 40 g zrna kakaovca
Postupak
  1. Ako dodajte čokoladu i kako zrna nasjeckajte ih na sitno.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbounu, sol i šećer. Umiješajte i nasjeckanu čokoladu i kakao.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje s vodom.
  4. Dodajte mokre sastojke suhima, ubacite sjemenke vanilije i sve dobro sjedinite.
  5. Na kraju umiješajte i jabučni ocat. Smjesa će se na površini zapjeniti, to je znak da je kiselina iz octa aktivirala sodu bikarbonu.
  6. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  7. Mali kalup, promjera 18 – 20 cm, obložite papirom za pečenja. Izlijte u njega pripremljenu smjesu i pecite oko pola sata ili dok kolač ne položi test čačkalicom.
  8. Pečeni kolač dobro ohladite, posipajte ga po želji sa šećerom u prahu ili ga poslužite sa šlagom, sladoledom ili nekim voćnim umakom.
Napomene
  1. Prilagođeno s bloga pixelatedcrumb.com
Cukar http://cukar.com.hr/

 

Comments

comments

7 Comments

  • aaa, odličan! fora je ovaj trik s octom! radila sam nešto vrlo slično čokoladno prošli tjedan, i to dvaput, za dječji rođendan 🙂 samo moj bi se uz ovo “najjednostavniji” zvao i “zdravi čokoladni”, koliko god to ludo zvučalo 😉 nego, to nije onaj oko kojeg smo se dopisivale preko instagrama?

    Odgovori
    • A ne, ne nije to taj, onaj ima 5 ili 6 jaja, ali nema brašna. 🙂
      Onaj je puno, puno bolji jer u njega ide i dosta čokolade.
      Ovo je više onako za pojesti nešto slatko na brzinu.
      Zapravo i ovaj može biti zdraviji ako se stavi neko integralno brašno, a šećer se može zamijeniti nekim drugim zaslađivačem. Ja sam ovaj put išla na jednostavnost, ali kod ovakvih stvari su zapravo neograničene mogućnosti eksperimentiranja i nadogradnje. 🙂

      Odgovori
  • Izgleda jako fino!

    Odgovori
  • probali, savršeno !

    Odgovori
  • danas probam…..

    Odgovori
  • Baš mi je drago! 🙂

    Odgovori

Odgovori