čokolada, deserti, kolači

Najbolji čokoladni brownies

Čokoladni brownies

Bombastičan naslov za jedne obične brownies pa ću se odmah ograditi i reći da su za mene upravo ovi najbolji. To ne mora nužno značiti da će biti i vama, ali mislim, ako volite čokoladu i onda još malo čokolade s ovim receptom ne možete pogriješiti.
Kroz godine sam napravila mnoge verzije i varijante browniea, ali nekako se uvijek vratim upravo ovom receptu. Doduše nikad prije mi nije je palo na pamet objaviti ga na blogu, činio mi se previše običan za to. Često ga pripremam kad nam se jede nešto slatko i nekomplicirano. Tako ih je moja Zvjerka prošli tjedan nosila u školu. Na moje potpuno iznenađenje svi su se raspametili pa smo na kraju kocke rezali na minijaturne komadiće kako bi ih bilo dovoljno za cijeli razred. 😀
Pa ako su klincima toliko svidjeli onda je možda to ipak recept koji treba podijeli, ipak su klinci najstroži kritičari bez autocenzure. 😀

Čokoladni brownies – kako ih napraviti

Što se samog recepta tiče tu nema puno iznenađenja. Ako ste već radili brownies postupak će vam biti poznat. Prvo treba otopiti čokoladu i maslac nad parom, a jaja mikserom dobro umutiti da postanu pjenasta i prozračna. Dosta je šećera u ovom receptu i znam da će mnogi biti u napasti smanjiti količinu. Ipak, pokušajte ne pretjerati sa smanjivanjem jer kod browniea šećer je doista važan sastojak koji doprinosi sočnosti i onom fudge momentu koji toliko volimo. 😀 Radije birajte manje slatku čokoladu s višim postotkom kakaa kako bi izbalansirali slatkoću.

Isto tako, čokoladi uvijek dodajem malo kave – ona se u konačni ne osjeti okusom, ali kao i sol naglašava arome i čini okuse kompleksnijima i finijima. U smjesu se ne dodaje prašak za pecivo – ako ga ima to nisu brownies, oni nikako ne smiju biti poput biskvita već vlažni, sočni i nabijeni. Fudgy, jel. 😀
Peku se u manjem pravokutnom kalupu, ne duže od 30 minuta. Gotovi su kad se na površini napravi ova lijepa, sjajna korica, test čačkalicom ovdje ne pali.
To bi u kratko bila sva mudrost sočnih browniea, pa da ne duljim više evo i recepta. 🙂

Moji najbolji čokoladni brownies

SASTOJCI:
160 g kvalitetne tamne čokolade
160 g maslaca
1 žličica instant kave
3 velika jaja
150 g bijelog šećera
50 g muscovado smeđeg šećera
1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
100 g glatkog brašna
prstohvat soli
i još:
150 g tamne čokolade, nasjeckane na sitne komadiće
prstohvat cvijeta soli

POSTUPAK:
Prvih 160 g čokolade nalomite na kockice, a maslac narežite na manje komade. Stavite sve u vatrostalnu zdjelu, dodajte kavu pa sve rastopite nad parom.
U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer i ostrugane sjemenke vanilije pa sve dobro umutite mikserom dok ne postane pjenasto i udvostruči volumen.
Dodajte jajima nekoliko žlica otopljene čokolade i maslaca kako bi se jaja malo temperirala. Zatim dodajte i ostatak otopljene čokolade pa sve ručno sjedinite u glatku smjesu. Nemojte pretjerivati s miješanjem, miješajte tek toliko da se svi sastojci povežu.
U posebnoj zdjeli prosijajte brašno i prstohvat soli pa i to umiješajte u smjesu od čokolade i jaja.
Na kraju nježno umiješajte i preostalih 150 g nasjeckane čokolade.
Smjesu prebacite u pravokutni kalup (približno dimenzija A4 papira) koji ste obložili papirom za pečenje i pecite sve u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, 25 – 30 minuta.
Pečene brownieje izvadite iz pećnice, posipajte ih s malo cvijeta soli i ostavite ih da se hlade u kalupu barem 20 minuta prije rezanja.
Kad se ohlade narežite ih na kocke i poslužite.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.