namazi, orašasti plodovi i sjemenke, predjela, šipak, veganska jela

Muhammara i vinaigrette od šipka

Muhammara

Danas vam donosim ne jedan, već dva recepta. Prvi je muhammara (objasnit ću vam kasnije što je to), a drugi je vinaigrette.
„Tajni“ sastojak oba današnja recepta je šipak, a objavljujem ih ovako u paketu jer vam je za oba potreban samo jedan lijepi, veliki, slatki šipak.

Inače šipak se nalazi pri samom vrhu top liste mog omiljenog voća, iako, ovu listu sam upravo izmislila pa vam ne mogu reći što se još na njoj nalazi, no šipak je sigurno pri samom vrhu.

Šipak - nar

E sad sa šipkom postoji jedan mali problem, a taj je da ga je do bola naporno čistiti, upravo iz tog razloga uvijek odredim jedan trenutak kad očistim par kila šipka, sva krasna crvena zrnca stavim u zdjelu i onda ga grickam danima.
Inače svaki put kad krenem čistiti šipke sjetim se one prastare pjesme Ive Robića i stiha „…baš ako šipak pun koštica tako je puna veselja…“ i onda na sav glas pjevam „Tata kupi mi auto, bicikl i romobil…“.
Od kad znam za sebe ta mi se pjesma vrzma po glavi kad pomislim na šipak. 🙂

Šipak, nar

No, vratimo se mi današnjim receptima jer ako niste do sada čuli za muhammaru sigurno se pitate što je sad to. E pa, iako je naziv jako egzotičan, iza njega se krije jedan zapravo jako ukusan namaz koji nam je po svojim sastojcima sasvim blizak. Sigurna sam da će muhammara i među vama naći svoje ljubitelje. Radi se o bliskoistočnom dipu/namazu od pečenih crvenih paprika i oraha kojima se dodaje samo malo molassesa (gustog sirupa) od šipka.

Sretnici koji žive u većim i bolje opskrbljenim gradovima molasses od šipka mogu kupiti u trgovinama s bliskoistočnim namirnicama, a mi ostali ga možemo napraviti u kućnoj radinosti. Kako mi je za ovaj recept trebala zbilja mala količina sirupa napravila sam ga vrlo malo, međutim ako ste zainteresirani za isti, odličan recept možete naći na stranici Simply Recipes.

Muhammara, namaz od paprike i šipka, nara

Vinaigrette od šipka je zapravo salatni preljev na bazi soka od šipka. Jako ga je jednostavno napraviti kad imate već gotov sok, a sigurno će se svidjeti svima koji vole kombinacije novih okusa. I ne bojte se ove kričavo roze boje, garantiram vam da je 100% prirodna. 🙂
Ovaj preljev možete koristit u svakoj salati, ali mi se čini da zbog svoje blago slatkaste note ipak najbolje paše uz malo gorče salate poput radiča ili rikule.

Vinaigrette od šipka - nara

Sok od šipka će te najlakše dobiti tako da zgnječite veliku količinu crvenih zrnaca. Ja to radim tako da očišćena zrna šipak stavim u dosta duboku zdjelu i onda ih gnječim onom gnječilicom za pire krumpir (sigurna sam da svi to imate). U početku je ovo malo neuredan posao, ali proces je dosta brz tako da nije ništa strašno. Za ovaj recept upotrijebila sam jedan veliki šipak od kojeg sam dobila 250 ml soka, točno koliko mi je i trebalo.
Oba recepta su bila dio menija koji sam pripremala u nedjelju za moje najdraže gastro djevojke (od kojih neke poznajte kao Vali voli torte, Da mi je nešto slatko i Praline Franoline, samo nam Mateica još nema virtualni alterego) i kad one kaže da su bile svime zadovoljne onda vam je to najbolja preporuka, vjerujte mi.

Moram vam priznati da sam imala malu tremu kuhati za ovako probrano društvo, ali ipak je sve prošlo super.
Stvarno je pravi užitak kuhati za ljude koji neizmjerno uživaju u hrani i ne boje se začina i punih okusa.
Cure hvala vam na jednoj divnoj nedjelji i prekrasnom društvu. 🙂 :*

Muhammara
Print
Sastojci
  1. 4 crvene paprike babure
  2. 90 g oraha
  3. 5 žlica krušnih mrvica
  4. 3 žlice sirupa (molasses) od šipka
  5. 1 veliki režanj češnjaka
  6. 1 žličica mljevenog kumina
  7. 1 žlica maslinovog ulja
  8. na vrh noža kajenskog papra
  9. soli po potrebi
Postupak
  1. Paprike dobro operite pa ih stavite peći na reštku u pećnici koju ste zagrijali na 200 stupnjeva. Pecite ih dosta dugo dok im kožica ne postane zgužvana i na nekim mjestima crna.
  2. Pečene paprike stavite u posudu s poklopcem i ostavite ih tako neko vrijeme da se malo ohlade. Kad se ohlade ogulite ih i očistite ih od sjemenki.
  3. Orahe kratko tostirajte na tavi bez dodavanja ikakvih masnoća.
  4. Pomiješajte orahe, pečene paprike, dodajte krušne mrvice, češnjak, kumin, kajenski papar, maslinovo ulje i sirup od šipka pa sve usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
  5. Trebate dobiti glatku i mazivu smjesu.
  6. Na kraju doradite okus solju, a ako vam se smjesa čini pregustom dodajte još malo maslinovog ulja, ako je pak premekana dodajte još malo krušnih mrvica.
  7. Poslužite posipano s par zrna šipka uz omiljeni kruh ili roštilj, nareske...
Cukar http://cukar.com.hr/
Vinaigrette od šipka (nara)
Print
Sastojci
  1. 200 ml soka od šipka
  2. 1 vrhom puna žličica Dijon senfa
  3. 2 žlice maslinovog ulja
  4. 2 žlice jabučnog octa
  5. svježe mljeveni papar i sol
Postupak
  1. Pomiješajte sve sastojke u posudi s poklopcem (shakeru) te dobro promiješajte ili protresite kako bi se sastojci povezali.
  2. Poslužite kao preljev za salate po vlastitom izboru.
  3. Vinagrette možete čuvati nekoliko dan u hladnjaku.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

17 Comments

  • Draga Andrea, prvo da ti cestitam na trudnoci. Stvarno mi je neizmerno drago zbog vas, cestitke od srca.Danasnji post je super, opet sam nesto novo naucila. Posebno mi se svidja ova muhammara 🙂

    Odgovori
  • Obožavam ovakva druženja :)Svaka ti čast na trudu, ovo djeluje i jako lijepo, i ukusno a posebno zanimljivo!

    Odgovori
  • Znam što je muhammara ali je još nikada nisam radila u vlastitoj kuhinji.Prekrasno izgleda.

    Odgovori
  • Baš sam razmišljala šta bih mogla raditi od šipka i evo tvog divnog posta! Dopada mi se muhammara za koju prvi put čujem, a čini se kao vrlo ukusan dip. Preliv za salatu je odličan, ja lično i volim sladunjave prelive. Za čišćenje šipka imam eksperta, jer moj muž prosto uživa u tome tako da ćemo sigurno uskoro isprobati tvoje recepte!

    Odgovori
  • divno!jako volim šipak, i muči me isto što i tebe..to čišćenje 🙂 ali onda mama i ja sjednemo i čistimo u paru sat-dva, stavimo u veliku zdjelu, a ja ga još malo ”začinim” šećerom. Što mogu, volim slatko :)Ovaj sirup mi baš zvuči primamljivo, izgleda tako gusto, sirupasto, ljepljivo. uh.. :)Vjerujem da si imala tremu, kako i ne bi. Uvijek je poseban osjećaj kuhati za nekoga kome je hrana strast, ali onda tu postoji i ta doza nervoze, treme..volim taj osjećaj. Uživajte u tim zajedničkim obrocima, to mora da je stvarno užitak. Dobro društvo, dobra hrana – ne može bolje od toga! 🙂 Svrati do mene – imam božićno darivanje. Nikad ne znaš, možda ćeš baš ti biti sretne ruke 🙂 Lijepi pozdrav!

    Odgovori
  • jos jednom, hvala na savrsenom rucku! ne znam sto mi je bolje bilo, a ove recepte svakako isprobavam :)))

    Odgovori
  • Odlično. Sada si me podsjetila na šipak koji me čeka na balkonu ;)Kada ćemo vidjeti ostatak menua?

    Odgovori
  • mmm… delicious 🙂 Adorable pictures 🙂

    Odgovori
  • Za ovo nikad nisam čula, ali uopće ne sumnjam da je bilo odlično! jako volim ovakve stvari, a što se tiče čišćenja nara, ne volim ga čistiti ali obožavam sok i sirup od njega! 🙂

    Odgovori
  • Ti si Andrea pravi fan tih bliskoistočnih jela i namirinica..Muhamara mi zvuči super, baš kao i ovaj salatni preljev od šipka. Ponekad mi baš pašu ti pomalo kiselasti okusi kao kod ovog šipka..Ovu pjesmicu su moji klinci učili u vrtiću, a moja Anja ju stalno pjevuši, toliko da mi već pomalo izlazi na uši..:)), djete voli pjevati!Da, i da ne zaboravim, slikice su ti besprijekorno lijepe!

    Odgovori
  • Sirup od šipka sam pravila jedanput, trebao mi je za cupcakes, ali sam ga pretjerano ukuhala pa je na kraju bio neuopotrebljiv. Nedavno sam kupila bočicu 100% prirodnog soka nara bez šećera i namjeravala ga ponovo napraviti. Nekako mi nara žao za sok, obožavam ga zobati.Super su mi oba recepta, naročito dip

    Odgovori
  • Andrea, evo da te obradujem da postoji jako brz i efikasan način ljuštenja nara (mi tako zovemo šipak). Očisti se dk si rekao keks. Uzmeš jednu veliku šerpu i napuniš je sa hladnom vodom. Najbolje da šerpu staviš u sudoperu. Nar isečeš na pola pa uroniš polovinu nara u vodu i ispod vode ga guliš i ljuštiš. Nema prskanj, nema fleka, nema bojenja ruku. Kora ostaje da pliva po površini vode, a zrnca idu dole.

    Odgovori
  • Lepo si to osmislila… Nego meni je sve vreme bio u glavi sipak (sto definitivno nije nar kako ga mi zovemo) dok sam citala tvoj post. Moram negde da pribelezim taj dip, dobro zvuci. Veliki pozdrav, Ivana

    Odgovori
  • Andrea, kako divno ovo izgleda! Sad me baš zanima kombinacija ovog namaza s dodatkom sirupa 🙂 Sirup od šipka radim svake godine, najčešće ga popijemo. Ne znam zašto mi nije palo na pamet da salatu začinjavam s tim sirupom kad uobičajeno jedem rikulu s dodatkom mozzarelle i zrncima crvenog šipka, onog domaćeg 🙂

    Odgovori
  • U Turskoj sam probala prirodne sokove od šipka i zbilja mi je taj okus divan, tako da vjerujem da su i muhamamra i vinaigrette sjajni. U Sarajevu sam viđala sirup od šipka, koji mi izgleda sjajno, onako lijepo gust, ali iskreno, nisam ga probala. Meni je čak čudno da se ne može tako lako naći u Zagrebu ili nekom drugom većem gradu u Hrvatskoj.Drago mi je da i tvoja generacija pamti tu pjesmicu. Mislim da je svaka djevojčica mogla da se uživi u nju, barem sam ja to mogla. Prva pomisao na tu pjesmicu, ipak nije šipak, već Jugovinil. Zbog te pjesmice sjećam se da je svjetleća reklama Jugovinila negdje sredinom sedamdesetih stajala na jednoj zgradi u današnjoj Ferhadiji, a tada su svjetleće reklame u socijalističkom sivilu bile ravne čudu.

    Odgovori
  • Dip mi odlično zvuči! Nisam nikada ni čula za njega. Sirup od nara mi je izvrstan i sigurna sam da bi mi se dopau u nekoj salati….Drago mi je da ste uživale u ručku, takva druženja su posebna i lepa 🙂

    Odgovori
  • I ja jako jako volim šipak i ove sezone stvarno uživam u njemu. Volim ga u salatama i baš volim koristiti vinaigrette od šipka, daje poseban okus salati. Super mi je i posipati zrnca šipka po riži, dodati malo grožđica i kumina. Za Muhammaru priznajem, nisam do sada čula ali jako me zaintrigirala. Volim sve bliskoistočno!

    Odgovori

Odgovori