deserti, muffins, palačinke, šljive, zimnica

Muffini i palačinke sa domaćim džemom od šljiva

Možda se pitate čemu sada dva ovako obična recepta kada apsolutno svi znaju napraviti i palačinke i muffine.
Možda je to stvarno tako i možda ste vi jedan od onih ljudi koji ni s jednim ni s drugim nikad nisu imali problema, međutim ja nisam jedna od tih sretnika.

Zapravo, palačinke su mi dugo, dugo vremena predstavljale pravu noćnu moru i nikako ih nisam uspijevala napraviti jestivima. Te moje palačinke su se lijepile, bile ili predeble ili pretanke, pucale, gorile… Ma sve su one bile samo ne jestive.
Ovom problemu je doskočila moja mama koja mi je pokazala idealan recept uz pomoć moje omiljene šalice za kavu. Brašno i tekućinu smo odmjerile šalicom, na tu količinu dodale dva jaja i rođen je recept od kojeg nisam odstupila već pet godina.

Neku večer sam o tome razgovarala sa svojim kulinarskim kružokom i došle smo do zaključka da svaka od nas radi palačinke potpuno drugačije, neke rade po receptu, neke odokativno, ali svaka ima svoju provjerenu metodu čiji su krajnji rezultat savršene palačinke. (Mislim nama su savršene, da me netko krivo ne shvati.)
Odlučila sam tada konačno izmjeriti vagom te količine iz šalice i napisati svoj recept za palačinke. Možda ovaj recept nekome pomogne u početku, a kasnije je ionako sve nadogradnja.
S palačinkama je najvažnije uhvatiti „ruku“ za tijesto, kad to znate onda je sve drugo lako i možete dodavati i oduzimati stvari po želji. Međutim do ovog stadija je potrebno preokrenuti puno palačinka.

Moj recept je poprilično bazičan i od njega možete raditi što god poželite. Palačinke ne radim s mlijekom već samo s vodom. Tako sam naučila od mame, a i da vam iskreno kažem ja ne osjećam nikakvu razliku u tijestu s mlijekom i onome bez njega. Ako radim slatke palačinke u tijesto uvijek stavljam šećer i arome po želji, međutim to ništa nije obavezno.
Za osnovnu palačinku potrebno vam je samo brašno, voda i mineralna, te jaja.

Kad su muffini u pitanju stvari ipak nisu bile tako komplicirane i njih sam pogodila iz prve. Zapravo, oni su toliko jednostavni da je gotovo nemoguće napraviti loše muffine ako se držite nekog provjerenog recepta.

Ipak stvar koja je mene užasno nervirala kad sam tek počinjala kuhati je što sam nailazila samo na neke turbo složene recepte, a nisam mogla naći recept za osnove muffine koji bi ja nadograđivala po svome. Naišla sam na more nekih kompliciranih recepata u kojima se smjesa miješa do iznemoglosti, recepata sa milijun i dva sastojka.
Puno sam toga i isprobala dok nisam naučila da i kod muffina vrijedi ona stara „manje je više“, posebno kad je miješanje u pitanju. Naime, za dobre muffine potrebno je samo je pomiješati mokre i suhe sastojke te potom sve sjediniti lagano miješajući žlicom. Jednostavno je da jednostavnije ne može biti! S vremenom sam došla i do „mog“ recepta za osnovne muffine koji vam donosim.

Kako sam napravila dosta džema od šljiva u oba recepta koristim upravo njega. Naravno on nije zadan i obavezan. Ovi recepti su samo baza koju možete nadograditi kako želite. Umjesto domaćeg džema možete koristiti kupovni, možete koristiti Nutellu ili Lino ladu, sjeckanu čokoladu, voće, lješnjake, ma što god vam srce poželi.

Palačinke
Print
Sastojci
  1. 300 g brašna
  2. 350 ml mlake vode
  3. 100 ml mineralne
  4. 2 velika jaja
  5. 50 g šećera
  6. prstohvat soli
  7. i još po želji
  8. malo ruma ili malo rakije
  9. ribana korica limuna
  10. vanilin šećer ili aroma vanilije
Postupak
  1. Izmiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte dva malo umućena jaja.
  2. Postepeno dodavajte vodu i mineralnu neprestano miješajući. Potrebno je krenuti od guste smjese prema rijetkoj kako bi izbjegli nastajanje grudica. O ovome posebno treba vodite računa ako radite bez miksera.
  3. Na kraju dodajte neku aromu po želji: rum ili rakiju, koricu limuna ili vaniliju.
  4. Zagrijte jako tavu, ako koristite teflon ulje i masnoće vam nisu potrebne, ali možete ih malo dodati radi šmeka. Ako imate željeznu tavu onda nakon svake palačinke dodajte kap ulja.
  5. Kutljačom uzimajte po malo smjese i izlijte je na vruću tavu.
  6. Pecite palačinku po par minuta sa svake strane te je prebacite na tanjur.
  7. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
  8. Pečene palačinke mažite domaćim džemom ili namazom po želji.
Cukar http://cukar.com.hr/
Muffini
Print
Sastojci
  1. 250 g brašna
  2. 100 g šećera
  3. 1 mahuna vanilije ili vanilin šećer
  4. 1 vrećica praška za pecivo
  5. prstohvat soli
  6. 50 g rastopljenog maslaca
  7. 100 ml mlijeka
  8. 3 velika jaja
  9. i još
  10. 2 vrhom pune žlice marmelade ili džema po izboru
Postupak
  1. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli u jednoj posudi.
  2. Dodajte i ostrugane sjemenke iz jedne mahune vanilije ili vanilin šećer.
  3. U drugoj posudi izmiješajte jaja, otopljeni maslac i mlijeko.
  4. Pomiješajte suhe i mokre sastojke kuhačom ili pjenjačom. Ne trebate puno miješati, tek toliko da se sastojci dobro sjedine.
  5. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku napunite dobivenom smjesom gotovo do vrha.
  6. Na svaki muffin stavite po žličicu džema ili marmelade. A možete staviti i bilo što drugo po vlastitoj želji.
  7. Pecite muffine u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko 20 minuta.
  8. Ova smjesa je dostatna za 12 muffina.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

21 Comments

  • Nema veze što su recepti jednostavni, važno je da su navedene slastice jako fine.Što se palačinki tiče, još sam gora od tebe – nisam ih nikad napravila. Kod nas ih radi suprug i baš sam ih za večeras naručila. Isto ću ih premazati domaćim džemom od šljiva.Muffini su stvarno zahvalni, jer nude bezbroj varijacija kako slatkih tako i slanih. Kad ih radim s džemom obično stavim pola smjese pa nadjev pa poklopim s ostatkom smjese, a sljedeći put ću probati na tvoj način, odnosno staviti džem na vrh smjese.

    Odgovori
  • Prvo da kazem da mi je bas drago sto si opet tu, nije te bilo duuuuugo.E mene si u centar pogodila sa kombinacijom palacinke i dzem od sljiva, tako ih najvise volim:)Da, svako ima neki svoj recept za palacinke. Palacinke su prvo “ozbiljnije” sto sam pocela da radim i nikada, pa i dan danas nemam tacan recept, sve je odokativno. Znam samo da izbegavam da stavljam secer, volim kada su malo slankaste.Mafine sam radila par puta i prestala. Po slikama bih rekla da su tvoji mafini jako mekani i zovu na probanje.

    Odgovori
  • Nije mi dao vrag mira pa sam išla raditi muffine. Koristila sam osnovni recept po kojem i inače radim i nije mi džem ovako ljupko upao u muffin kao kod tebe. Očigledno sam pretjerala s količinom džema pa se nije stigao sav utopiti u smjesu prije nego što se formirala korica.

    Odgovori
  • Najjednostavnije je i najbolje 🙂

    Odgovori
  • Baš mi je zanimljivo kako si rekla da svi imamo svoj provjereni recept za palačinke. Čitajući tvoj sam shvatila da ih radim drugačije, isto tako premam maminim naputcima. Vjerujem da su i ove isto tako ukusne, pogotovo s džemom od šljiva. Obožavam ga!

    Odgovori
  • Fale mi tvoji postovi, dugo te nije bilo pa je tim pre uživanje u ovom bilo veće 🙂

    Odgovori
  • Manje je vise definitivno, a ovo je pravi comfort food:)))) Svatko ima neki svoj recept, i zasto ga mijenjati ako je najbolji, ne znam sto mi je bolje, palacinke ili muffini:) Odlicno!

    Odgovori
  • I muffini palačinke po mom izgledaju ti idealno. Palačinke su prekrasno tanke, mi takve obožavamo a kod nas ih tradicionalno radi tata i nitko nije napravio toliko dobre palačinke koje bi mogle parirati njegovima 🙂 A muffini izgledaju savršeno mekano. Ovaj domaći džem od šljiva je prava divota.

    Odgovori
  • Najčešće je najjednostavnije i najbolje. Sram me priznati ali ja još nikada nisam napravila palačinke. Kod mene je sestra zadužena za palačinke.

    Odgovori
  • Jako mi se dopada tvoj post jer jako volim i mafine, a jos vise palacinka… A od svih kombinacija za palacinke, omiljene su mi bas sa pekmezom od sljiva! 🙂 Predivno!!!

    Odgovori
  • Palačinke jedino s đemom od šljiva. Uživam u cijeloj prezentaciji posta.

    Odgovori
  • Ja još uvijek muku mučim s palačinkama. Nikako na zelenu granu, bez obzira što se držim već provjerenog recepta i važem sve sastojke. Polako već mislim da sam totalni antitalent. Palančinke kako ih radi moja mama i ja potpuno se razlikuju od tvog osnovnog recepta, i to ne samo omjeri već i redoslijed miješanja sastojaka. To mi je stvarno fenomen. Nema mi druge nefo probati i tvoj recept. Možda upali 🙂

    Odgovori
  • Da znaš da sam pre neki dan pomislila na tebe i pitala se kad ćeš nam ponovo doći sa receptom. Ja sam jedna od onih koja nije baš znala da napravi savršene palačinke, tj. nisu bile nikakve. Suprug, koji se apsolutno ne zavlači u kuhinju niti ga zanima, niti ima dara, pravi najbolje palačinke na svetu. Ja sam luda stajala i gledala, skinula foru i sada eto pravim i palačinke umesto da sam pametna pustila njega da pravi jedinu stvar koju zna da pravi. Ja stavljam i mleko ali je odnos mleka i vode 1:2. Činiju sa smesom držim dalje od ringle i potopljenu u hladnu vodu jer mi je nekako bolje kad je testo hladno. Suprugova caka za tanke palačinke je strpljenje. On sve rupice gde mu fali testa popunjava kap po kap, pa su flis tanke, a ove tvoje izgledaju isto tako tanke i divne. Nekada preskočimo osnovne recepte, a zaista ima ljudi koji ni to osnovno ne znaju ili koji tek počinju u kuhinji. Ja se nekad mislim da li da objavim neki post, npr. za poparu, a onda vidim po statistici da ljudi preko Googla dolaze i gledaju taj recept. Nama blogericama je sve to poznato ali ostali takođe svraćaju.Nadam se da ćete objaviti post sa vašeg druženja!

    Odgovori
  • Jedna sam od onih koju palačinke koštaju previše živaca (redovito pucaju), jedva čekam da isprobam ovaj recept…

    Odgovori
  • Baš si me razveselila postom!Ja palačinke oduvijek radim odokativno, čak sam jednom prilikom, prije puno godina, kolegici kojoj je dolazio u kuću dečko, brzo pripremala tjesto,a onda bi ona pekla te palačinke i rekla dečku da ih je ona sama zamjesila! Anegdota iz tinejdžerskih dana! Ja mislim da kod njih nema nekakve velike filozofije, tjesto mora biti malo gušće i neće se zalijepiti, a da bi naokolo bile hrskave koristi se mineralna voda.S domaćim džemom od šljive su ti bile savršene,znam, radila sam ih i sama takve nedavno, iako ih mi najviše volimo s nutellom!

    Odgovori
  • Sto se tiče osnovnih recepata, tu si u pravu!Ja sam tako trazila isto na početku mog kulinarenja neke osnovne recepte pa ih nisam nasla!Mafine probam!

    Odgovori
  • Moram da se nasmejem tvojoj konstataciji za obicne recepte. 🙂 Pa moji su svi obicni i posle eto cetiri godine blogovanja, pregledajuci sve zive statistike, mogu ti reci da bas oni imaju najbolju prodju. Onim fensi se svi dive, ali u vecini slicajeva samo dive, ali se retko usude da isprobaju. Meni su ovi tvoji mafincici mnogo slatki i verujem vec za vikend bice isprobani.Veliki pozdrav ti saljem i ljubac, naravno. 🙂

    Odgovori
  • E, ovaj recept za muffine će definitivno dobro doći. Mislim da ću ga čak ovaj vikend isprobati, s džemom od kupina koji sam radila ovo ljeto (imam ga HRPU, treba ga nekako potrošiti :D).Šta se palačinki tiče, ja sam ih naučila raditi gledajući oca, i kod nas se obavezno sve odokativno radi: lijevajući mlijeko direktno iz tetrapaka i vadeći brašno direktno iz tegle 😀 Ja sam provjereni recept unaprijedila tako što na kraju dodam i jednu naribanu jabuku u smjesu (obavezno na kraju, da se ne zalijepi brašno za jabuke) – palačinke ispadnu mrvicu deblje, ali su ukusune, uf.

    Odgovori
  • nikad nisam imala problema s palačinkama, u početku sam ih mjerila na vagu, no s vremenom sam ih počela raditi od okaradim ih s mlijekom iako nema neke razlike, ali tako sam naučila što se tiče muffina tu sam imala više sreće od tebe pa sam odmah pronašla osnovni recept koji još dan danas koristim kao bazu za sve druge muffinelijepo da si otkrila svoje osnovne recepte, sigurna sam da će nekome tko tek počineje eksperimentirati u kuhinji itekako biti od koristi

    Odgovori
  • Zamisli samo da smo se prije samo mjesec-dva dana kupali u 19h ili naki čak i u ponoć? Sada mi se to nekako čini tako daleko, ali valjda godišnja doba tako utječu na nas…Ponekad se pitam da li mi u Dalmaciji imamo jesen jer odmah iz kratkih rukava prelazimo u kapute, pa se onda vrijeme smiri, neki prijatelji mi se čak i kupaju, a onda kapute spremaš i vadiš proljetne/jesenske jakne…Jedino što je jeoš dosljedno ostalo to su sezonske namirnice. Volim kuhati sa svježim sezonskim namirnicama i također, kao i ti, ne odstupam od toga, to me nekako veseli.Njoke obožavam, od tikve sam ih radila, mada ne u istom umaku kao ti, ali znam da su fini. A sudeći po fotografijama, i ja bi rekla da imaš mota 🙂

    Odgovori
  • hvala ti na divnom i jednostavnom receptu za mufine, upravo se sladimo

    Odgovori

Odgovori