čokolada, deserti, kolači, orašasti plodovi i sjemenke, tikve, tikve/buče

Mramorni vijenac s tikvom i pecan orasima

 

Mramorni vijenac od tikve

…look what I’ve done to your bundt mom…

Davno sam probala pecan orahe, jela sam ih u nekom američkom sladoledu koji se pojavio u lokalnoj trgovini. Kao pravi američki proizvod taj sladoled je bio pakiran u ogromnim kutijama, a bio je toliko fin da ga doslovno nisam mogla prestati jesti. I ta velika kutija mi je bila premala. Kad sam uspješno pokupovala sve sladolede iz trgovine oni se više nikad nisu pojavili, a meni je ostalo samo sjećanje na taj sladoled i divan okus pecan oraha.
Kad sam puno godina kasnije počela kuhati slino sam željela pronaći pecan orahe. U mom sjećanju oni su bili toliko puno bolji od običnih oraha. Nažalost nigdje ih nisam pronalazila, već sam gotovo i odustala kad sam saznala da ih ima u Konzumu pakiranih u minijaturnim vrećicama od 30 g. Bezobrazno su skupi ali ništa mi nije bilo previše samo da opet osjetim tu divnu aromu. Nisam mogla dočekati da ih probam pa sam jednu vrećicu otvorila čim sam izišla iz trgovine. I onda hladan tuš, razočaranje, pa ti pecan orasi uopće nisu posebni. To uopće nije onaj okus koji sam ja zapamtila, oni su potpuno isti kao i naši jadni, podcijenjeni orasi.

Tikva/buča
Ništa sad kad sam ih već kupila morala sam ih nekako i iskoristiti. Imala sam i jednu lijepu narančastu tikvu koja je vapila da je nekako potrošim pa rekoh zašto ne bi izkombinirala te dvije namirnice. Tikvi, naravno, ime ne znam ali o kojoj vrsti se radi možete vidjeti na slici.

Uzela sam stari provjereni recept za mramorni kolač Dike Marjanović Radice i dobila jako lijep rezultata. U ovom kolaču je zapravo presudan pire tikve, a ne pecan orasi tako da slobodno koristite obične orahe, bademe, lješnjake ili što vam srce poželi.

Mramorni vijenac s tikvom i orasima

 
Mramorni vijenac s tikvom i pecan orasima
Print
Sastojci
  1. 250 g brašna
  2. 125 g maslaca
  3. 250 g šećera
  4. 10 žlica jogurta
  5. 3 žlice ulja
  6. 3 jaja
  7. 1 žličica praška za pecivo
  8. 2 žlice kakao
  9. 60 g pecan oraha
  10. 100 g pirea od bundeve
  11. prstohvat soli
  12. za pire
  13. 1 narančasta tikva
  14. ½ žličice muškatnog oraščića
  15. ½ žličice kurkume
Postupak
  1. prvo napravite pire
  2. Tikvu narežite na četvrtine, očistite je od koštica, zamotajte u foliju stavite u pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok ne postane mekana.
  3. Omekšalu tikvu izvadite i pećnice, ostavite da se malo ohladi pa žlicom ostružite meso s kore.
  4. Izgnječite meso vilicom da dobijete pire, odvažite 100 g, a ostatak spremite u hladnjak.
  5. U odvojenih 100 g pirea umiješajte muškatni oraščić i kurkumu.
  6. sada napravite mramorni kolač
  7. Pecan orahe grubo sameljite tako da ostane i većih komada.
  8. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa od bjelanjaka napravite čvrst snijeg.
  9. Miješajte maslac mikserom dok ne postane kremast pa mu dodajte jedan po jedan žumanjak.
  10. Umiješajte šećer, jogurt i 3 žlice ulja te nastavite miješati dok se sastojci ne sjedine.
  11. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa naizmjence dodajte smjesi od maslaca brašno i tučene bjelance.
  12. Razdijelite smjesu na dva dijela.
  13. U jedan dio smijese umiješajte dvije žlice kaka, a u drugi umiješajte pire bundeve i orahe.
  14. Kalup za kuglof ili obični kalup za tortu (22 – 24 cm) malo namastite i pobrašnite pa ga punite jednom žlicom smeđe smjese, jednom žlicom bijele smjese dok sve ne potrošite.
  15. Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Kolač je gotov kad čačkalica zabodena u njega izađe čista.
Napomene
  1. Preostali pire možete koristiti kao nadjev za raviole ili uz bilo koju tjesteninu, kao dodatak u raznim kolačima ili muffinima
Cukar http://cukar.com.hr/

18 Comments

  • Pa izgleda vrlo….peacan:) I ja obozavam peacan orahe, skoro su isti kao obicni, ali ipak imaju poseban smek! Trudim se da ih ne kupujem, ni njih, ni obicne ni one makadamia…

    Odgovori
  • napokon sam dočekala recept za ovaj kuglofić 🙂 jako mi se sviđa… jedino bih ja ovaj dio s pečenjem bundeve preskočila… u muffine s bundevom koje sam pravila prema receptu jamiea ide sirova bundeva koju se samo dobro usitni u multipraktiku i to mi je nekako jednostavnije, a i više se korisnih sastojaka bundeve sačuva…

    Odgovori
  • mmm…predivno…

    Odgovori
  • Divno izgleda! Nisam baš neki ljubitelj kuglofa ili kolača tipa mramornih, ali ovo je tako dobro i svakako ću probati. Pogotovo što je vreme čajeva stiglo, a ovo je idealan kolač za uz čajčiće…

    Odgovori
  • Baš lijepo, sjećam se te fotke. Ja nisam nikad probala te pecan orahe, vidjela sam ih u Konzumu, morat ću isprobat!

    Odgovori
  • Odličan kolač! Nisam probala te pecan orahe, još mi treba samo da se i na njih navučem!!!

    Odgovori
  • istina, istina, ista valna duljina 🙂 ovo mi u ove kasne nocne sate dok ucim pomalo gladna izgleda taaaako dobro :))) ajde budi zlato i donesi mi komad 🙂 (da, razmazena sam 😉 )

    Odgovori
  • Ovo odlično izgleda, joj te vražje vještičje bundeve ;)A pecan orasi……bilo ih je svojedobno na Dolcu, ne znam mogu li se još pronaći, papreno skupi, a doista ništa bolji ili egzotičniji od naših domaćih.

    Odgovori
  • Andrea,please for me a piece. Looks very delicious, but these pictures are great! Greetings and hugs, Diana

    Odgovori
  • ja isto bas ne osjecam razliku izmedju te dvije vrste oraha, ali nije ni bitno jer kuglof izgleda predobro i fino!

    Odgovori
  • Ja sam kupila prije jedno godinu dana u Metrou Hagen Dazs sladoled od pecan oraha. I bio je fenomenalan. Poslije više nisam našla. Inače u konzumu pakiraju u te male posudice da im ne kradu:)) (u rinfuzi – dođe cijela familija pa se najede). A cijeu ne znam objasniti. Kuglof ti izgleda fenomenalno. Ja sam tražila kalup za torte od 18 cm godinu dana i neki dan sam uspjela naći kalup i u paket je bio i kalup za kuglof . Mini kuglof :)). Sad tražim recept. Inače svaki put kad vidim kuglof sjetim se filma moje grčko vjenčanje kad su njegovi roditelji došli u posjetu grčkoj familiji i donijeli kuglof. pa su se ovi jadni čudili kolaču s rupom. i stavili teglu cvijeća u sredinu.. i rekli: we fixed the cake :)))

    Odgovori
  • Super ti izgleda kolač , zvuči jako fino , ja sam baš oduševljena s tim što se sve može napraviti s tim tikvama i bundevama…

    Odgovori
  • Kuglof odlično izgleda, sviđaju mi se boje:)

    Odgovori
  • Moji obožavaju kuglof,ovo moram isprobati.Ja deci kako je zahladilo volim da poslužim tako fin kolač uz caj!

    Odgovori
  • mislim da je vrijeme za novu ,elektricnu pecnicu

    Odgovori
  • Mramorni me kolac potseca na detinjtvo…Inace, probala sam napokon pecans i imala apsolutno istu reakciju kao i ti 🙂

    Odgovori
  • Prekrasno izgleda, baš sam se pitala kakvog su okusa pecan orasi i gdje se mogu kupiti. Hvala ti što si to fino u postu objasnila. Shvatila sam da u mnogo recepata idu pecan orasi, ali sada vidim da ih mirne duše mogu zamijeniti s “običnim” našim orasima.

    Odgovori
  • Cure hvala vam na komentarima! 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.