glavna jela, grah, riža, veganska jela

Moros y Cristianos

 

Oko 710. godine maurske snage zaposjele su dobar dio Pirinejskog poluotoka i osvojile do tada kršćanske zemlje srednjovjekovnog vizigotskog carstva. Gotovo osamsto godina su kršćanski kraljevi, malo pomalo, osvajali svoje zemlje natrag. Ovo razdoblje, u španjolskoj i portugalskoj povijest, naziva se Rekonkvista (Reconqusita). Kao spomen na ovo vrijeme, svake godine, diljem Španjolske organiziraju se proslave pod nazivom Moros y Cristianos (Mauri i kršćani). Proslave su najzastupljenije u južnim dijelovima Valencije, a najpoznatija je ona iz Alcoya koja se održava u travnju. Sama svečanost se sastoji od plesa/priredbe u kojem se odigrava maursko osvajanje španjolskih gradova i njihovo oslobađanje od strane kršćana.
Ako vam ovo zvuči nekako poznato u pravu ste, Moros y Cristianos je dio folklorne tradicije koja je prisutna na cijelom Mediteranu. Slična slavlja su prisutna i u Italiji, a i kod nas. Poznata je naša viteška igra Moreška koje je i tu vjerojatno stigla iz Španjolske, a obilježava iste događaje, bitku s Maurima.
Moros y Cristianos je također i jelo od crnog graha i riže. U ovom jelu crni grah predstavlja Maure, a bijela riža kršćane. Jelo je španjolskog podrijetla ali je prisutno u cijeloj Latinskoj Americi i Karibima. Daleko je najpoznatije na Kubi gdje se smatra nacionalnim specijalitetom. Također se smatra izrazito sretnim jelom kojim bi trebalo započinjati Novu godinu.

 

Mnogo je recepata za ovo jelo koji podosta variraju u načinu pripreme i začinima. Mnoge verzije ovog jela podrazumijevaju odvojeno kuhanje riže i graha koji se tek serviraju zajedno. Kako i inače preferiram rižu kuhati sa dodacima tako sam se i kod ovog jela odlučila na kuhanje riže i graha zajedno.
Recept sam pronašla na stranici Three Guys form Miami ali sam ga podosta prilagodila nama, posebno kod količina namirnica.

SASTOJCI
100 g crnog graha
80 g riže dugog zrna (predlažem basmati)
100 g luka
100 g zelene paprike
500 ml vode ili povrtnog temeljca
2 režnja češnjaka
1 žličica kumina
1 žličica timijana
2 lovorova lista
2 žlice aceta balsamica ili kvasine
1 žlica konšerve (koncentrata rajčice)
1 peperoncino
sol
papar
maslinovo ulje

POSTUPAK

  • Crni grah stavite u posudu i prekrijte ga vodom. Ostavite ga ovako najmanje 4 sata.
  • Promijenite vodu i stavite kuhati grah, kad zakuha smanjite vatru i kuhajte u polupokrivenoj posudi narednih 40 – 50 minuta.
  • Kad je kuhano procijedite grah, vodu bacite, a grah stavite sa strane.
  • Luk i papriku očistite i operite pa ih narežite na manje komade, češnjak nasjeckajte.
  • Rižu operite pod mlazom hladne vode.
  • Na malo maslinova ulja pirjajte luk i papriku, kad omekšaju dodajte im češnjak.
  • Nastavite pirjati da češnjak zamiriše pa dodajte i rižu, kumin, timijan, lovorov list, peperoncino i rižu.
  • Kratko pirjajte rižu pa dodajte konšervu i aceto balsamico, sve dobro promiješajte.
  • Dodajte kuhani grah te sve podlijte vodom ili temeljcem.
  • Vodu dodajte po malo, po potrebi, a ne sve od jednom.
  • Kuhajte na laganoj vatri dok riža i grah nisu potpuno kuhani, a pred kraj kuhanja dodajte sol i papar po ukusu.

Comments

comments

24 Comments

  • Stvarno fantasticne fotke, draga!

    Odgovori
  • Super izgleda,znas kako su ti fotke dobre,kada moj sin kaze sada,mama ja bih ovo pojeo…:)Volim eksperimente u kuhinji i ovo ti je jako dobar recept.

    Odgovori
  • Nevjerovatne fotke!!! Super!

    Odgovori
  • Nevjerojatne, božanstvene fotografije…A, naravno i recept!

    Odgovori
  • I know this meal 🙂 A friend of mine, who used to live in Cuba years ago, cooked it once for a diner… Great, thanks for the recipe 🙂

    Odgovori
  • Odlično jelo, sviđa mi se kombinacija sastojaka,super si ga nama prilagodila i izvedba je super ! Slike su i meni odmah upale u oko,prekrasne su ! sviđa mi se i uvodna priča koja prati recept,kod tebe uvijek nešto novo naučim.

    Odgovori
  • Bas kao sto kaze Branka, kod tebe uvek nesto novo naucimo, a fotkice obaraju s nogu.;)))

    Odgovori
  • Bel blog!! Complimenti!! Sei slovena o croata?

    Odgovori
  • Super post i receptić. A gdje si nabavila zdjelice? Preslatke su…

    Odgovori
  • Andrea,I love history and tradition – thanks for this story.This combination of rice and black beans look very tasty.The photos are very nice and expressive.Greetings and Hugs, Diana

    Odgovori
  • Stvarno sjajna kombinacija. Baš prava za ove proljetne dane 🙂

    Odgovori
  • Volim pročitati tvoje postove sa osvrtom na običaje ili na istorijske događaje. Sve si ovo krasno povezala sa jelom koje mi izgleda fenomenalno, posebno jer volim kombinacije graha, graška ili slanutka sa rižom. Ova sa crnim grahom djeluje moćno.

    Odgovori
  • basmati riža je odlična, ali skuuuuuoa do bola! 🙂

    Odgovori
  • Ja volim rižu i sve kombinacije koje uključuju rižu, osim slatkih. Mislim da basmati rižu nisam dosad probala, ali kombinacija s grahom mi se čini odlična!Posebno mi se svidio post i priča i odmah sam prepoznala Morešku :)Fotke upravo jestive! Čista petica! 🙂

    Odgovori
  • ovaj recept obavezno bilježim, nikad nisam čula za ovo prekrasno jelo! Fotke su extra, skroz sam ogladnila! :)))

    Odgovori
  • i molim te, gdje si nabavila ove divne drvene zdjelice? do sad sam naišla samo na ovakve minijaturne zdjelice.. 🙂

    Odgovori
  • Hvala svima na komentarima.Jubi i Ebba, ove zdjelice sam kupila u Livingu, to vam je onaj dućan s glupostima za stan. Ima ga na nekoliko lokacija u Zagrebu u Avenue Mallu u Teslinoj…, a nisam sigurna jel ga ima i u Rijeci.

    Odgovori
  • Pozdrav!Pravila sam ov fantastično jelo za ručak u nedjelju. I osim što je jaaako ukusno, sviđa mi se što nema standardnih začina – soli i papra, i zaista ni ne trebaju!

    Odgovori
  • Obožavam grah i zato mi je ovaj recept privukao pažnju. Ali definitivno ne volim rižu i pogotovo mi ne odgovara u kombinaciji s grahom (imam osjećaj da pokvari okus graha). Ništa zato, ja ću sebi pripremiti samo grah po uzoru na ovaj recept i znam da ću uživati:)

    Odgovori
  • Prekrasne boje! Odlične slike, a mora biti i fino za papati,:)

    Odgovori
  • meni nikako nisu jasni recepti u kojima se riža kuha odvojeno i onda spaja s određenim sastojkom kad ona ima tu moć upijanja i šteta bi bilo da bude onako prazna i bljutava 🙂 odlično mi je ovo jelo, morat ću ga ubrzo isprobati 🙂 ako se dobro sjećam, fotke sam već komentirala :))

    Odgovori
  • predivno izgleda! i onako sam sva u grahu trenutno, nabacam povrce i grah, malo tjestenine i skuham manestru svakih par dana, ali ovo izgleda kao sjajna alternativa, kao rizoto od graha, recimo.odlican post i slike, i hvala na receptu, probat cu jos ovaj tjedan :))

    Odgovori
  • ovo je super!

    Odgovori
  • Predivno! Obozavam ovakve stvari!

    Odgovori

Odgovori