čokolada, deserti, jaja, kolači, orašasti plodovi i sjemenke

Mini pite od lješnjaka i čokolade s meringom

Male pite od lješnjakaPostoji jedna stvar koja me izluđuje gotovo kao i boleštine koje moja mala dovlači iz vrtića (dobro, ništa me ne živcira kao boleštine, ali zbog dramaturgije recimo da je tako), a to su kolači koji se povlače po frižideru danima.
Povlače se danima jer ih nakon onog prvog ushita kad su friško pečeni više nitko ne jede, ni sutradan, ni dan nakon toga, a ni dan kasnije…
Teška srca ih bacim tamo nekog petog dana i konstatiram da moram početi raditi manje doze. Zapravo smanjivanje doze nije nikakav problem, problem mi je naći odgovarajuće dovoljno male kalupe za kolače, a da ih pri tom ne platim četvrtinu svoje plaćice. 😀

Pita od lješnjaka i čokolade
Ovaj kolač je nastao kao jedan vrlo uspješan pokušaj smanjivanja doze, a srećom prije par godina sam u Ikei bocnula i mini keramičke kalupiće koje vidite na fotkama. Još sam u potrazi za kalupom za torte do 20 cm i nekog kvadratnog iste te veličine.

Pita od lješnjaka i čokoladeVratimo se sad na boleštine koje nas barem jednom tjedno posjete iz ustanove zvane jaslice. Pola prošle godine smo strepili, plakali, kukali i jadikovali kako nam treba mjesto u jaslicama. Izluđivali se čitajući forum o tome koliko je teško isto dobiti u ovom gradu i kako su nam šanse nikakve bez, jelte, veze. I onda smo taj vrtić dobili bez ikakvog problem.
Naravno tu priči nije kraj, ooo ne, priča tu tek počinje.
Od prvog tjedna njenog boravka u vrtiću počele su se redati bolesti.
Od prehlade do hospitalizacije, već smo sve isprobali i svakodnevno se pitamo što li nas još čeka.

U takvom poretku stvari jasno je da sam više doma nego na poslu. Zima je (koju inače volim jako), dijete je bolesno i osuđeni smo na naša četiri zida. Četiri zida koja nakon određenog vremena postaju užasno tijesna.
Pa eto, da svi kolektivno ne poludimo, povremeno se zabavimo pečenjem kolača (a i njihova konzumacija nas također zabavi). Kako smo savladali smanjivanje količina oni se više ne povlače danima po frižideru, mi se najdemo slatkoga, dijete mi „asistira“ u fotaknju i skratimo si još jedan sivi zimski dan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pošto se ovdje radi o zbilja maloj količini kolača, a vi ga baš želite napraviti za neko veće društvo ili obitelj, onda ćete naravno sve sastojke iz recepta poduplati.
Kolač je poprilično zasitan jer ga prekriva mering koji je sladak ko vrag. Ipak u kombinaciji s gorkastom čokoladom, neutralnim prhkim tijestom i tostiranim lješnjacima postaje baš ukusan. Rekla bih čak idealan za ovo hladno vrijem.
I tako, uz dozu kuknjave i dozu čokolade, stigosmo do recepta.

MINI PITE OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE S MERINGOM
Print
za tijesto
  1. 115 g glatkog brašna
  2. 75 g maslaca
  3. 1 žumnajak
  4. 1 žličica šećera
  5. dobar prstohvat soli
za nadjev
  1. 75 g tamne čokolade
  2. 30 g maslaca
  3. 30 g šećera
  4. 2 žumanjka
  5. 40 g mljevenih tostiranih i oguljenih lješnjaka
  6. malo likera od lješnjaka ili nekog alkohola po želji
za mering
  1. 3 bjelanjka
  2. 90 g šećera
  3. prstohvat soli
  4. 10 g tostiranih oguljenih lješnjaka ugrubo narezanih
za tijesto
  1. Brašno stavite u posudu za miješanje pa mu dodajte šećer i sol te promiješajte
  2. Maslac narežite na tanke listiće, ubacite ga u brašno i utrljajte ga prstima kako bi dobili mrvičastu smjesu.
  3. Dodajte žumnjak i bacite se na posao, rukama zamijesite glatko prhko tijesto te ga oblikujte u kuglu. Ako se tijesto lijepi omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata.
  4. Na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte tijesto na pola centimetra debljine. Ako radite dvije male pite presjeka 12 cm kao ja, onda tijesto prepolovite i pažljivo ga prebacite u svaki kalup. Ako radite smo jednu pitu (isto malu – oko 20 cm promjera) onda cijelo tijesto prebacite u kalup i nježno ga utisnite prstima.
  5. Tijesto malo nabodite vilicom ili čačkalicom, obložite ga papirom za pečenje i opteretite suhim grahom, slanutkom…
  6. Pecite ‘na slijepo’ u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 10 minuta.
  7. Izvadite iz pećnice i rasporedite nadjev.
za nadjev
  1. Nad parom otopite čokoladu, maslac i šećer. Kad se rastope ostavite sa strane da se mrvicu prohladi pa umiješajte žumnajke. Jedan po jedan. Umiješajte i jedan čep likera.
  2. Na kraju dodajte samljevene tostirane lješnjake.
  3. Rasporedite nadjev po pečenom tijestu.
  4. Vratite sve u pećnicu i pecite još 10 minuta.
  5. Izvadite iz pećnice i rasporedite mering.
za mering
  1. Bjelanjke i prstohvat soli miksajte električnom mješalicom dok se ne zapjene.
  2. Dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrst snijeg.
  3. Snijeg od bjelanjka rasporedite na pitu, šarmantno je ako je neuredno namazan. Bar se meni tako čini.
  4. Posipajte pite s narezanim lješnjacima.
  5. Vratite pite ponovno u pećnicu koju ste sada smanjili na 180 stupnjeva i pecite još petnaestak minuta ili dok mering ne uhvati lijepu zlatnosmeđu boju.
  6. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Ovaj kolač možete jesti odmah dok je topao ili potpuno ohlađen.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

4 Comments

  • Ovaj kolač je predivan, kao i fotke, ali ja sam se pronašla u tvojoj priči o jaslicama. Šta smo mi sve prošli prethodne godine. Užas jedan… I u bolnici smo bili. Ma svašta nešto… Ali ove godine je zaista mnoooogoooo bolje i sad već 4 nedelje Ićko ide u vrtić bez pauze… Izdržite…

    Odgovori
  • I ja imam problema sa mjerama kolača jer nas je samo dvoje pa su moji recepti uglavnom smanjeni na količinu 1 jajeta a sve ostale namirnice potrebne u receptu smanjene proporcionalno tome.
    Kalup od 20 cm ima za kupiti u Mulleru na trgu i zajedno sa onim još jednim unutarnjim djelom u kojem se peče kufglov košta 160 kn. Nije baš jeftino ali nije ni tako tragično.
    Nadam se da sam pomogla…

    Odgovori
  • Kupila sam jučer kalup od 20 cm, Dežmanov prolaz 5, trgovina se zove Bella forma, na računu je i telefon 01 4846 666, košta 51, 00 kn, to je najjeftiniji koji sam mogla naći, i jedini te veličine u Zagrebačkim trgovinama, e da i marke Kaiser. 🙂 Inače recepti su super, nadam se da sam pomogla!
    Snježana

    Odgovori
    • Hvala, hvala, hvala Snježana. 🙂
      U Bellu formu ne bi ni ušla pogledati jer tamo uvijek očekujem više cijene. 🙂

      Odgovori

Odgovori