Italija, lagana jela, salate, sir

Marinirana mozzarella

Marinirana mozzarella

Ljetne vrućine, plaža, more, kupanje i sol na koži koja ugodno iritira. Cijeli dan na suncu pa onda polako, s noge na nogu doma. Naravno s plaže se odlazi tek kad padne mrak i kad su svi drugi već davno otišli. Nakon takvog dana ništa nije ukusnije od pokoje pome na salatu. I malo kruha za potočati one sokove koje puste.
Eto to je za mene ljeto. Jedino ljeto koje priznajem. Ovo u Zagrebu je samo patnja i mučenje. 😀

Jedino što me bar malo podsjeti na te ljetne gušte su salate koje su konstanta bez obzira na geografske šire. Ionako izbjegavam dodatno zagrijavanje u kuhinji pa su one jedini logičan odabir posljednjih dana. Ne ograničavam se više samo na rajčice, svega se sada nađe u mojoj zdjeli salate. Uostalom ljeto je i sezona je svakakvog divnog voća i povrća koje i je najbolje jesti na salatu, bez nepotrebnog kuhanja.
A znate što je još najbolje jesti bez kuhanja?
Mozzarellu! 😀

Kad imate mozzarellu i jednu rajčicu imate obrok. Gotovo da vam više ništa drugo ne treba. Ok, nije na odmet i koja kap maslinovog ulja i zrno soli, ali to je otprilike to – gozba.
Mozzarella je divan sir i zbilja se može iskoristi na tisuću načina, odlična je u tjesteninama, na pizzi ili s povrćem. Ipak, ovaj put sam htjela da ona bude zvijezda obroka u pravom smislu. S obzirom na to da trenutno ne kuham, nikakve ludorije u pećnici nisu dolazile u obzir. Zbog toga sam je samo marinirala u jako ukusnoj kombinaciji povrća, začina i maslinovog ulja. Dodala sam i pokoju čili papričicu čisto da stvari ne budu predvidljive i time oduševila sve degustatore.

Ovako marinirana mozzarella je izvrsna kao samostalan obrok. Odlično funkcionira i kao dodatak salatama, a nećete pogriješiti i ako je poslužite na sirnoj plati. Kako god okrenete užitak je zagarantiran.
Marinirati možete bilo koju mozzarellu, klasičnu ili mozzarelline. Važno je samo da izaberete kvalitetnu, pravu mozzarellu, poput Galbani mozzarelle koju sam ja marinirala.
Mariniranu mozzarellu možete nekoliko dana čuvati u hladnjaku, a stajanjem će i njezina aroma postajati sve intenzivnija. Moja doduše nije baš dugo izdržala u hladnjaku, bila je mi je toliko ukusna da sam većinu pojela dok sam je fotografirala. 🙂

Marinirana mozzarella

 

Marinirana mozzarella
Print
Sastojci
  1. 125 g Galbani mozzarelle
  2. 200 g Galbani mozzarellina
  3. svežanj peršina
  4. 1 čili papričica
  5. 40 g crnih maslina
  6. 1 – 2 režnja češnjaka
  7. 200 ml maslinovog ulja
  8. sok pola limuna
  9. 1 žličica crvenog papra u zrnu
  10. ½ žličice krupne morske soli
za posluživanje
  1. rajčice
  2. rikola
  3. prepečeni kruh
Postupak
  1. Galbani mozzarellu narežite na kockice ili je jednostavno natrgajte na manje komade.
  2. Peršin, čili i masline nasjeckajte.
  3. Češnjak zgnječite.
  4. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok pa im dodajte nasjeckani peršin, čili i masline.
  5. Dodajte sol i crveni papar pa sve još jednom dobro promiješajte.
  6. U staklenu teglu stavite Galbani mozzarellu i mozzarelline. Dodajte i zgnječene režnjeve češnjaka.
  7. Prelijte sve mješavinom ulja i nasjeckanog povrća. Zatvorite teglicu pa je malo protresite kako bi se svi sastojci izmiješali.
  8. Prije konzumacije ostavite u hladnjaku najmanje tri sata, a idealno bi bilo preko noći.
  9. Poslužite uz salatu i kruh po izboru.
Cukar http://cukar.com.hr/

*ovaj post je nastao u suradnji s Galbani Hrvatska

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.